Yandex Metrica

Gök Alp dronu METEHAN roketiyle 12'den vurdu: Kimse onu ele geçiremiyor

Gök Alp dronu METEHAN roketiyle 12'den vurdu: Kimse onu ele geçiremiyor

Ukrayna-Rusya savaşında yoğun biçimde kullanılan bombalı dronlar Türk mühendislerin çabasıyla farklı bir formata büründü. ROKETSAN yapımı güdümlü roket METEHAN'ı taşıyan Gök Alp dronu, hedefini 1 kilometrenin üzerinde mesafeden keskin nişancı hassasiyetinde vurabiliyor. Üretici firma Interdata yetkilileri, bu dronları elektronik harp aygıtlarıyla etkisiz hale getirmenin neredeyse imkansız olduğunu kaydediyor. 

Savunma

17.05.2024, 16:30

Türkiye'nin insansız hava aracı ve dron teknolojilerinde elde ettiği kabiliyet, savaş cephelerinde yeni taarruz taktikleri vaat ediyor. Ankara merkezli Interdata şirketinin ürettiği Gök Alp dronu, düşman unsurlarına güdümlü roket fırlatmaya olanak tanıyor. 

Rusya-Ukrayna savaşında, hedefe çarptığı anda patlayan veya havadan mühimmat bırakan dronlar sıklıkla kullanılıyor. Kamikaze özellikli FPV dronların imha işlevini yerine getirmek için hedefe mutlaka çok yaklaşması gerekiyor. Havadan bomba bırakan dronların ise muhakkak düşman hedefinin tam üzerinde uçması şartı bulunuyor. 

Türk mühendislerin geliştirdiği yeni çözüm, hedefin yakınına yahut tam üzerine gelmeye gerek kalmadan çoklu operasyon yapmaya imkan sağlıyor.

ROKETSAN tarafından geçtiğimiz yıllarda geliştirilen METE adlı güdümlü dron roketi, Interdata şirketinin Gök Alp dronuna entegre edildi. 

Gök Alp dron ve METEHAN roketi

BARKAN robotun ateş hattı 6 bin metreyi geçiyor! Repkon ve Trakon silahlarıyla şov yaptı BARKAN robotun ateş hattı 6 bin metreyi geçiyor! Repkon ve... Haberi Görüntüle

4 ADET METEHAN ROKETİ TAŞIYOR 

Şirketin hava araçlarına yüklediği yapay zeka kabiliyeti sayesinde METE roketi hedefini 12'den vurabiliyor.

İlk geliştirildiği dönemde yaklaşık 1 metrelik CEP değeri (hata payı) bulunan METE, edindiği yeni kabiliyetle birlikte METEHAN adını aldı.

Gök Alp Füze Atar Dron, şimdilik tek seferde 4 adet METEHAN roketi taşıyor. Roketler 1 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabiliyor. 

PaVo Grup'a bağlı Interdata şirketinin yetkilileri Kahraman Gündüz ile Kübra Cin, Gök Alp dronu ve kullandığı METEHAN mühimmatını Haber Global yayınında anlattı.

Şimdiye dek hep 'müşteriye özel' ürünler geliştirdiklerini söyleyen RF Takım Lideri Kübra Cin, hiçbir ülkeye birbirinin aynısı olan ürün ihraç etmediklerini söyledi. 

Dronun hedefi vurma hassasiyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Cin, "Bunun nedeni dronda neredeyse hiç geri tepmenin olmaması. Stabilite sayesinde hedefini neredeyse keskin nişancı gibi bulabiliyor" dedi. 

Interdata Genel Müdürü Kahraman Gündüz ise geliştirdikleri dronun tasarım, donanım ve yazılımının tamamıyla yerli-millî olduğuna hatırlatarak şunları kaydetti:

"Know-how'un bizde olması çok önemli. Biz aynı zamanda savunma firmalarına kart ve switch üretiyoruz. Bu kartları yabancı firmalardan aldığınız takdirde içinde gömülü bir yazılımın olması halinde uzaktan müdahale edilebiliyor. Bu son derece riskli. Bir Batılı firma, Ukrayna savaşı sonrası Rusya'daki ürünlerde kullanılan switch'leri uzaktan müdahale ederek işlevsiz hale getirdi. Bizim dronlarımız anti-jamming özellikli. Dışarıdan müdahale ya da karıştırma sözkonusu olmuyor."

Kübra Cin ve Kahraman Gündüz

Şok uydu fotoğrafı yeni SİHA gemisini ortaya çıkardı: Varlığını hiç kimse bilmiyordu Şok uydu fotoğrafı yeni SİHA gemisini ortaya çıkardı: Varlığını hiç... Haberi Görüntüle

ENKAZ ALTINDAKİ TELEFONLARI TEK TEK BULDU, İNSANLARA ULAŞTI 

Gövde altına 'baz istasyonu' işlevi gören haberleşme aygıtı eklenmiş bir dronu da tanıtan Kübra Cin, muhabere dronunun yoğun sinyal karıştırmaya maruz kalmış bölgelerde birlikler arasında iletişime imkan tanıdığını kaydetti.

Gök Alp GSM Toplayıcı Dron, savaş sahasında farklı operatörler gibi davranabiliyor. 

6 Şubat deprem felaketinin ardından hemen ekip olarak Hatay'a gittiklerini anlatan Cin, Gök Alp GSM dronu sayesinde bölgede mobil iletişim imkanı sağlandığını, aynı zamanda uydu iletişim cihazlarıyla internet imkanını da kurtarma ekipleri ve depremzedelere ulaştırdıklarını söyledi. 

Gök Alp GSM Toplayıcı Dron

Gök Alp GSM Toplayıcı Dron, Hatay'da yıkılan binaların üzerinde uçarak, enkaz altında hâlâ çalışmakta olan cep telefonlarını yaydığı sinyalden tespit etti ve kullandığı GSM numarasını da buldu. Bu teknoloji, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen yüzlerce insanın erken tespitini sağladı. 

Enkaz altında aktif olan cep telefonlarına Gök Alp dronuyla kısa mesaj da gönderildi ve yardım bekleyen depremzede vatandaşlarla iletişim kuruldu. Kübra Cin, böyle bir teknolojiye çok az ülkenin sahip olduğuna dikkat çekti. 

Habere Tepki Ver

53

0

2

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading