Yandex Metrica

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor

ABD'nin ana muharebe tankı ABRAMS gerçek savaş ortamında çuvalladı. Rus Lancet dronlarıyla anti-tank silahına dayanamayan Amerikan tankları hızla demir yığınına dönüştü. Rus ordusu, Ukrayna topraklarında perişan olan ABRAMS'ın enkazını sürükleyerek Moskova'ya götürüyor. 

Savunma

14.05.2024, 00:11

ABD'nin ABRAMS tankları Ukrayna cephesinde tüm dünyaya rezil oldu. Pentagon'un çok güvendiği ana muharebe tankı Rus bombalı dronları karşısında hiçbir varlık gösteremedi.

Amerikan ordusunun Ukrayna'ya yolladığı 31 adet ABRAMS tankından en az 5 tanesi feci şekilde enkaza dönüştü. Ukraynalılar henüz vurulmamış olan ABRAMS'ları cephe hattından çekme kararı aldı. 

Enkaz halindeki bir ABRAMS tankı

Bu tankın gerçek savaş ortamında yaşadığı çaresizlik ABD askerî yetkililerinin itirafına da yansıdı. Associated Press'e konuşan iki Pentagon subayı, M1A1 ABRAMS tanklarının Rus dronları karşısında hiçbir şansı olmadığını kaydetti. 

31 tanktan 5'inin imha edildiğini doğrulayan ABD Genelkurmay İkinci Başkanı Amiral Chistopher Grady, bu araçların savaş alanından uzaklaştırıldığını, taktik değiştirme ve kalan tankların akıbeti konusunda Ukraynalılarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. 

KAAN bomba gibi geliyor! Bir aşama daha başarıyla tamamlandı KAAN bomba gibi geliyor! Bir aşama daha başarıyla tamamlandı Haberi Görüntüle

ABRAMS İLE KARDEŞİ M1150 DE İMHA EDİLDİ

Her biri 10'ar milyon dolar değerindeki tanklar, genellikle Rus Lancet tipi bombalı dronlarla vuruldu. Cephede Amerikan tankının imha edildiği ilk saldırı geçtiğimiz mart ayı başında Avdiyivka'da gerçekleşmişti. Ruslar bu tankı öncelikle Lancet dronla hedef aldıklarını, ardından bir kez de RPG roketiyle atış yaptıklarını bildirmişti. 

M1150 mayın temizleme zırhlısı

Rus birlikleri daha sonra, ABRAMS şasisini kullanan M1150 mayın temizleme zırhlısını da imha etti. M1150 ABV tipi istihkâm aracının sayısı bir elin parmaklarını geçmediği için bunun vurulması Ukraynalıları için gayet moral bozucu oldu. M1150 tipi araçlardan ilki Avdiyivka'da, ikincisi ise Petrvis bölgesinde imha edildi. 

KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron Bird' sisteminin çarpıcı yetenekleri KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron... Haberi Görüntüle

BRADLEY ENKAZI 80'E ULAŞTI

ABRAMS ve türevi zırhlıların kötü performansı sonrasında bu tankların cephede bir daha boy göstermesi beklenmiyor. Ukrayna Genelkurmay yetkilileri, 70 tonluk ABRAMS'ın savaş alanında uzun süre dayanamayabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Gelinen noktada Kiev'dekiler haklı çıktı. 

Kimi askerî uzmanlar Ukrayna'ya sevk edilen ABRAMS modelinin daha güncel M1A2 tipine kıyasla zayıf bir zırha sahip olduğunu, M1A1'in seyreltilmiş uranyum içerikli zırh barındırmadığını, bu nedenle kolay tahrip edildiğini kaydediyor. Oysa ABD'li yetkililer, ABRAMS tanklarının Rus savunma hatlarını yarma işinde etkili olacağını sanıyor ve büyük umutlar besliyordu. 

ABRAMS tankı Ukrayna'da operasyon halinde ilk kez Ocak 2024'te görülmüştü.

Cephe hattında imha edilen Batılı savaş araçları ABRAMS'tan ibaret değil. Alman Leopard ve İngiliz Challenger tankları da Rus dron ve anti-tank sistemlerince başarıyla vuruldu.

Ukraynalılar zırhlı muharebe aracı Bradley kaybında da ciddi bir tablo ile karşılaştı. Şimdiye dek 80 adet Bradley tipi zırhlının Ruslar tarafından imha edildiği bildiriliyor. 

ABRAMS tanklarından birinin Ukrayna'da vurulma ânı böyle görüntülenmişti. 

Amerikan ABRAMS enkazı Rus araçları tarafından sürüklenerek en yakın demiryolu ağına götürülüyor. ABRAMS sonrasında Moskova'da sergilenecek.

Moskova'daki Zafer Parkı'nda 'savaş ganimetleri'

Rus devleti, cephede ele geçirilen araçları Moskova'nın orta yerindeki Zafer Parkı'nda sergiliyor. Alanda yer verilen araçlar arasında Alman Leopard 2A6 ve Marder zırhlısı, Ukrayna yapımı T-80 tankı, Amerikan Bradley ZMA, İsveç yapımı CV90 zırhlısı ve Fransız AMX-10RC bulunuyor. 'Savaş ganimetleri' arasında 1 Mayıs'tan itibaren Abrams tanklarının da yer alması bekleniyor. 

 

Habere Tepki Ver

20

4

0

0

0

0

3

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading