Yandex Metrica

KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip Uçak programına ortak olun

KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip Uçak programına ortak olun

Azerbaycan ve Ukrayna'nın ardından Milli Muharip Uçak KAAN'a üçüncü taliplinin hangi ülke olacağı merak ediliyor. Endonezya'nın KAAN'a ilgisi sürerken savunma sanayiinin tepe isimleri bu uçağa ortak olması için Malezya yönetimine açık bir çağrıda bulundu. 

Savunma

20.05.2024, 13:41

Azerbaycan ve Ukrayna'nın "Bizim uçağımız" diyerek bahsettiği KAAN, Güneydoğu Asya'da yeni ortaklarını bekliyor.

Güney Kore ile KF-21 programında sorunlar yaşayan Endonezya'nın KAAN'a ilgisi devam ederken Türk savunma sanayiinin baş aktörleri Milli Muharip Uçak projesine katılma konusunda Malezya'ya açık çağrıda bulundu. 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kuala Lumpur'daki DSA-2024 Fuarı vesilesiyle bu ülkenin resmî haber ajansına verdiği yazılı demeçte, Malezya'yı KAAN programına katılmaya davet etti. 

Türkiye ile Malezya'nın güçlerini birleştirerek millî teknolojik kapasitelerini hızla artırabileklerini ifade eden Görgün, "Her iki ülkenin yararına olan savunma projelerinde işbirliği yapmaya hazırız. Malezya'nın havacılık ihtiyacını karşılayabilecek 5. nesil savaş uçağı KAAN için ortaklığa hazırız. Buna yeni nesil temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ve jet eğitim uçağı HÜRJET de dahildir" dedi. 

Haluk Görgün, TUSAŞ'ta KAAN'ı geliştiren ekiple birlikte

KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip Uçak programına ortak olun KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip... Haberi Görüntüle

KAAN MALEZYA'NIN BÖLGEDEKİ HAVA HAKİMİYETİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRIR

Türk savunma sanayiinin Malezya'nın Ar-Ge kabiliyeti ve üretim kapasitesinden yararlanabileceğini ifade eden Görgün, iki ülkenin doğrudan satın alım, ortak üretim ve teknoloji transferi gibi başlıklarda başarılı işbirliklerine imza attığını hatırlattı. 

ASELSAN'ın Malezya güvenlik güçlerine radar ve silah sistemleri sağladığını, FNSS'nin ise Adnan ve Gempita adında ortak kara aracı projeleri geliştirdiğini, Nurol şirketinin ise zırhlı araçlar teslim ettiğini dile getiren Görgün, Milli Muharip Uçak KAAN'ın havacılık yeteneği açısından Malezya'ya çok yönlü seçenekler sunabileceğini kaydetti. 

Prof. Görgün, KAAN'ın havadan havaya muharebe, havadan karaya operasyon, keşif-istihbarat ve elektronik harp gibi çeşitli görevleri yerine getirmede usta olduğunu, bu kabiliyetlerin çeşitli güvenlik sorunlarını çözmek için Malezya'ya katkı sağlayacağını da kaydetti. 

Görgün şu ifadeleri kullandı:

"KAAN'ın NATO sistemleriyle birlikte çalışabilirliği ve potansiyel teknoloji transferi Malezya'ya bu uçağı savunma altyapısına sorunsuz bir şekilde entegre etme fırsatı sunuyor. Genel olarak KAAN'a yapılan yatırım Malezya'nın hava hakimiyetini önemli ölçüde artıracak, ikili savunma bağlarını güçlendirecek ve Güneydoğu Asya'da bölgesel güvenlik ve istikrara katkıda bulunacaktır."

ANADOLU gemisi denize SİDA bıraktı, ZAHA komando taşıdı, Denizkurdu yine nefes kesti ANADOLU gemisi denize SİDA bıraktı, ZAHA komando taşıdı, Denizkurdu yine... Haberi Görüntüle

BAKAN YARDIMCISI TÜFEKÇİ: KAAN ORTAKLIĞI MALEZYA İÇİN İYİ BİR KARAR OLUR

Haluk Görgün'ün ardından Malezya'ya KAAN davetinde bulunan ikinci isim Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi oldu. Kuala Lumpur'daki DSA-2024'e iştirak eden Tüfekçi, ülke medyasına verdiği demeçte Malezya'yı KAAN programına katılmaya çağırdı. 

"KAAN projesindeki işbirliği sadece Malezya'nın askeri yeteneklerini güçlendirmek açısından değil, modern savaş uçağı teknolojisine sahip olmak adına da fayda sağlayacaktır. KAAN programına ortak olmanın Malezya için iyi olduğunu düşünüyorum. 

KAAN 5. nesil bir hayalet savaş uçağı ve büyük bir program. Malezya ortak olmaya karar verirse mutlu oluruz" diyen Tüfekçi, TUSAŞ'ın Malezyalı 120 mühendis istihdam ettiğini hatırlattı. 

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, DSA-2024 Fuarı'na katıldı

Tüfekçi, "Uçak tasarımında değerli beceriler kazanacaklar ve sektörün gelişmesine katkıda bulunacaklar. Bu da yeni şirketlerin kurulması ve Malezya savunma sektörünün canlanmasıyla sonuçlanacaktır" dedi. 

Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Şeytanın aklına gelmez: Hava savunma füzesini deniz robotundan ateşlediler Haberi Görüntüle

GÖKBEY HELİKOPTERİ BURADA MONTAJLANABİLİR

ADA sınıfı MİLGEM korvetlerinin satışı konusunda sözleşme aşamasına yaklaştıklarını ifade eden Tüfekçi, işbirliği adımlarının GÖKBEY helikopterine de uzanacağını dile getirdi. 

"Malezya, Türkiye ile birlikte helikopter programına başlarsa GÖKBEY genel maksat helikopteri burada geliştirilebilir ve Malezyalı firmalar tarafından bazı parçaların montajı burada yapılabilir. Ayrıca savunma şirketlerimizden ASELSAN da burada şube açma aşamasında" şeklinde bilgiler veren Tüfekçi, Türkiye'nin Asya Pasifik bölgesinde Malezya'yı merkez olarak seçtiğini söyledi. 

GÖKBEY helikopteri

Tüfekçi, "Savunma sanayimizi geliştirmek için 40 yıl harcadık ve son 20 yıldır sektör hızla gelişiyor. Batılı şirketlerle de ortak girişimler kurarak onların üretim platformu haline geleceğiz. Türkiye askeri yeteneklerinin artmaya devam edebilmesi için kendi uçak, helikopter ve silah sistemlerini geliştirmesi gerektiğinin farkına varmıştır" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

31

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading