Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere bindi

Türk SİHA'ları Miçotakis'in ziyareti öncesi füze ateşledi, Yunan basını küplere bindi

Kiryakos Miçotakis'in 13 Mayıs'taki Türkiye ziyareti öncesi Yunan basınında yine Türkiye alerjisi depreşti. Kariye Camii'nin ibadete açılması ve Denizkurdu Tatbikatı'nı hatırlatan Atina medyası, AKINCI TİHA'nın son test atışlarını da gündeme getirerek 'tüm bunlara rağmen ziyaretin niçin iptal edilmediğini' soruyor. 

Dünya

20.05.2024, 03:46

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mayıs'ta Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilecek. Karşılıklı normalleşme adımlarını bir üst seviyeye taşıması beklenen görüşme öncesi yaşananlar Atina basınını hareketlendirdi. 

Kariye Camii'nin ibadete açılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nce düzenlenen Denizkurdu-2024 Tatbikatı, Atina basınının Miçotakis'i sert ifadelerle suçlamak için temel gerekçeleri oldu.

Ziyaret öncesi 'Türklerin provokatif adımlar atmaya devam ettiği' iddiasıyla yayınlanan haberlerde, Miçotakis'in özellikle Kariye Camii konusunda Erdoğan'a tavır koyması isteniyor. 

Olası bir savaşı önleme konusunda Ankara'nın diyalog zemini yaratmak Atina ile temas kurmasını 'çıkarlardan vazgeçmek' olarak algılayan Yunan basını, Baykar üretimi taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın deniz hedeflerini vurduğu son atış denemelerinde de yine buluttan nem kaptı. 

Yunan basını - Kathimerini

Genel Kurul'da kabul edildi! BM'den Filistin kararı Genel Kurul'da kabul edildi! BM'den Filistin kararı Haberi Görüntüle

MAVİ VATAN: UZUN VADELİ BİR STRATEJİ

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, AKINCI'nın hareketli ve sabit deniz hedeflerini MAM-T ve MAM-L füzeleri kullanarak tahrip ettiği test atışını eleştirdi. 

Son denemenin Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinini uygulamakta ne kadar kararlı olduğunu bir kez daha gösterdiğini yazan Yunan gazetesi, son günlerde yaşanan bir dizi olaya rağmen Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ziyaretini iptal etmediğine dikkat çekti.

Kathimerini haberinde şu ifadeleri kullandı:

"Mavi Vatan'ın Türkiye'de denizcilik alanında olup biten her şeyle bağlantısı Ankara için bu özel ideolojinin Ege ve Doğu Akdeniz'deki pozisyonları planlamak için fırsatçı bir tercih değil uzun vadeli bir strateji olduğunu gösteriyor. Baykar'ın test duyurusu, Başbakan Miçotakis'in Ankara ziyaretinden birkaç gün önce yayınlandı. 

Öncesinde de bir dizi 'hata' olmuştu ama Miçotakis, Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısını iptal etmedi. Fakat ortam oldukça ağır. Bunun en tipik örneği Kariye Manastırı'nın camiye dönüştürülmesi kararıdır." 

İsrail askerleri insani yardım konvoyunu vurdu: AB'den sert tepki İsrail askerleri insani yardım konvoyunu vurdu: AB'den sert tepki Haberi Görüntüle

AKINCI'YI BİR DE KATHIMERINI'DEN OKUYUN

Yunan gazetesi Kathimerini, Türkiye'nin provokatif hamlelerinden biri saydığı AKINCI TİHA test atışını da şu ifadelerle anlattı:

"AKINCI mesajlarının özünde Türk savunma sanayiinin yapısal olarak ne kadar değiştiğini gösteren bazı deliller var. Bu özel SİHA, tamamı Türkiye'de üretilmiş olup elektro-optik sistemleri ve kullandığı akıllı mühimmatları da yerli olarak geliştirilip üretiliyor. 

AKINCI, Çorlu'daki uçuş ve test merkezinden havalanarak MAM-T tipi güdümlü füzeler ve ASELFLIR-500 hedefleme sistemiyle iki aşama atış gerçekleştirdi. İlk atışta 30 bin fit irtifadan denizde sabit bir hedefi vurdu. İkinci atışta ise aynı irtifadan hareketli bir hedef olan ALBATROS tipi insansız su üstü aracını (USV) vurarak imha etti.  

Şirketin duyurusunda da belirtildiği gibi benzer testler şubat ayında da yapılmıştı ancak son denemede atışların hedefin merkezine isabet ettiği görülüyor. Aerodinamik parametreleri de test edilen AKINCI, 'cerrahî bir operasyon' yaptı. 

Toplam 1700 beygir gücündeki iki motordan güç alan bu SİHA, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi ve 29 Ağustos 2021'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. Kısa süre sonra AKINCI, Azerbaycan'a da gönderildi. AKINCI'nın ihracı için 9 ülkeyle sözleşme imzalandı. Baykar, 'ihracat şampiyonu' Bayraktar TB2'yi ise 33 ülkeye satıyor. 

Türkiye bu arada aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Ege'de Denizkurdu'24 Tatbikatı da icra ediyor."

Milli Savunma Bakanlığı, Denizkurdu-2024 Tatbikatı'ndan görüntüler paylaştı. Tatbikatta Mehmetçik denizaltıdan helikopterle dikey ikmal ve orman yangınlarıyla mücadele eğitimi çalıştı. AKSUNGUR SİHA ise MAM-T ile tam isabetli atış gerçekleştirdi.

Habere Tepki Ver

40

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading