Yandex Metrica

Rusya'nın kaç füzesi kaldı? Ayda kaç tane üretebiliyor? İstihbarat kaynakları raporladı

Rusya'nın kaç füzesi kaldı? Ayda kaç tane üretebiliyor? İstihbarat kaynakları raporladı

Kimi uzmanlar Rusya'nın füze stoklarının hızla erimekte olduğunu iddia etse de gerçekler tam tersine işaret ediyor. 2 yılı aşkın süre boyunca savunma sanayii üretim kapasitesini katlayan Rusya, seyir ve balistik füzelerle kamikaze dronları etkili biçimde kullanıyor. Üstelik geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre saldırılarda 2 kat artış meydana geldi. Ukrayna istihbarat raporları, Rusya'nın füze stokları ve üretim kapasitesine ilişkin çarpıcı bilgiler sunuyor. 

Dünya

20.05.2024, 12:29

Ukrayna ordusunun Rusya derinliklerindeki petrol ve gaz tesislerine saldırıları devam ederken Moskova, 9 Mayıs Zafer Günü şenlikleri öncesi Ukrayna şehirlerine geniş çaplı bir saldırıda bulundu. 

Seyir füzesi, balistik füze ve kamize dronların kullanıldığı saldırılarda hipersonik Kinzal ve Kalibr ile İskender, Kh-101, Kh-555, Kh-59, Kh-69 ve Şahid-136 dronları Ukrayna'daki çok sayıda hedefi vurdu. 

Tu-95MS stratejik bombardıman uçaklarının da kullanıldığı saldırı furyası, bu yılın başından beri Rusya'nın gerçekleştirdiği büyük çaplı 15. hamle oldu. 2023 yılının aynı döneminde Ruslar, Ukrayna'ya bu çapta 9 adet saldırı gerçekleştirmişti.

Hamas'tan İsrail'e ateşkes çağrısı: Koşullarımıza uymadıkça esirler gün ışığı göremeyecek Hamas'tan İsrail'e ateşkes çağrısı: Koşullarımıza uymadıkça esirler gün ışığı göremeyecek Haberi Görüntüle

SALDIRI KAPASİTESİ 2 KATINA ÇIKTI

Fırlatılan füzelere ilişkin istatistikler ise anlamlı bir tablo ortaya koyuyor. Mevcut bilançoya göre Rusya geçtiğimiz yılın ilk aylarıyla karşılaştırıldığında kısa ve orta menzilli füzelerle saldırı yoğunluğunu neredeyse iki katına çıkardı.

1 Ocak-9 Mayıs 2023 tarihleri arasında toplamda 466 füze kullanılmıştı. Bu yılın aynı döneminde Ruslar 800'den fazla füze ateşledi. 

Benzer bir tablo kamikaze dronda da geçerli. İran'ın Şahid-136 tipi dronlarını Ukrayna sınırına 1300 kilometre uzaklıktaki Tataristan'daki fabrikada üretmeye başlayan Ruslar, bu dronlardan 2024'ün ilk 5 ayında 1664 tane ateşledi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde sayı 425'ti.

Kremlin yönetimi bu tesislerde 2025 itibariyle yılda 6 bin kamikaze dron üretmeyi hedefliyor. 

Rus balistik füze sistemi İskender

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' Haberi Görüntüle

RUSYA'NIN ELİNDEKİ UZUN MENZİLLİ FÜZE SAYISI

Ukrayna Savunma İstihbaratı (DIU) raporlarına göre Rusya savaş süresince füze ve dron üretim kabiliyetini artırdı. "Rusya'nın elinde kaç tane uzun menzilli füze var?" sorusunun cevabını bulmaya çalışan DIU, buna "950" yanıtı veriyor. 

DIU Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vadim Skibitski'ye göre Ruslar, 350 kilometrenin üzerinde menzili bulunan taktik-stratejik füzelerden ayda yaklaşık 130 tane üretebiliyor. Ancak kesin tabloyu görebilmek için ayda ateşlenen füze sayısını da hesaba katmak gerekiyor. 

Açık kaynak verileri, Rusya'nın bu yılın başından beri her ay Ukrayna'ya yaklaşık 200 adet kısa ve orta menzilli füze ateşlediğini gösteriyor. 

Üretim oranına ve fırlatılan füze sayısına bakıldığında Rus stoklarının erimesi gerekiyordu ancak böyle olmadı. Bunda, Rusya'nın saldırılarda sık sık kullandığı 100+ km vuruş özellikli kısa menzilli füzelerin üretimini artırması etkili oldu. 

Ukrayna semalarında sıklıkla dolaşan kamikaze dronlarla füzeler, Kiev'in elindeki uçaksavar mühimmatının erimesine yol açtı. ABD ve Avrupa'dan yardımların gecikmesiyle birlikte stoklar tamamen tükenince Ukrayna semaları saldırıya tamamen açık hale geldi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu mühimmat fabrikalarını sık sık ziyaret ediyor

Soykırım kabinesinde sular durulmuyor: Netanyahu, Gallant ile yüz yüze görüşecek Soykırım kabinesinde sular durulmuyor: Netanyahu, Gallant ile yüz yüze görüşecek Haberi Görüntüle

HANGİ FÜZEDEN KAÇ TANE ÜRETİLİYOR?

Üretimine hız verilen kısa menzilli Kh-31 ile Kh-59 gibi füzeler, sınıra yakın Ukrayna şehirlerinin vurulmasında kullanılıyor. Özellikle Harkov'daki enerji altyapısı bu füzelerle tahrip edildi. Ocak 2024'ten mayıs ayına kadar 100'ün üzerinde Kh-59 füzesi kullanıldı. 

Rusya, Ukrayna topraklarını hipersonik füzelerle de vuruyor. Şubat 2022'den beri 800'den fazla Kalibr füzesi ateşlendi. Ukrayna istihbaratı Rusya'nın şu anda yaklaşık 270 adet daha Kalibr füzesine sahip olduğunu tahmin ediyor. Gemi ve denizaltılardan ateşlenen bu füzeler Rusya'nın Karadeniz filosunun ciddi biçimde tahrip edilmesiyle eskisi kadar sık tercih edilmiyor. 

Hem balistik hem de seyir tipleri bulunan İskender füzeleri de Rusların sık başvurduğu mühimmatlardan biri. Şimdiye dek 200'den fazla İskender ateşlendi. Rus stoklarına her ay 40'ın üzerinde İskender füzesi eklendiği sanılıyor. 

Kuzey Kore'den getirilen aynı tipteki 'Kimskender' lakaplı balistik füzelerin ise yarısının kusurlu olduğu ortaya çıkınca Ruslar bu mühimmatı kullanmayı bıraktı. Rusya bunun yerine hipersonik 3M22 Zirkon füzesinin üretimine ağırlık verdi. 

Uçuşun son safhasında nispeten yavaşladığı için Patriot hava savunma sistemlerinin kolayca vurabildiği Zirkon, Ukrayna hava savunma cephaneliği tükenme noktasına geldiği için hâlâ etkili bir tahrip aygıtı. Rusya'nın ayda 10 adet Zirkon ürettiği ve stoklarında bu füzeden 40'a yakın bulunduğu sanılıyor. 

Rusya uçaklardan atılan hipersonik Kinzal füzesini ise hassas hedefleri vurmak için nadiren kullanıyor. Savaşın başında 70 kadar Kinzal füzesine sahip Rusya'nın cephaneliğinde şimdi bu füzeden 25 adet kaldığı tahmin ediliyor. 

Kh-69 seyir füzesi

Netanyahu Refah'taki katliamı savundu: 'Rehinelerin dönmesi için yapıyoruz' Netanyahu Refah'taki katliamı savundu: 'Rehinelerin dönmesi için yapıyoruz' Haberi Görüntüle

RUSYA ÜRETİM KAPASİTESİNİ KATLADI

Rus savunma endüstrisinde üretimine ağırlık verilen füzelerden biri de Kh-69 oldu. Kh-59 seyir füzesinin daha uzun menzilli olanı Kh-69, hedefini yaklaşık 400 kilometreden vurabiliyor. Uçaktan ateşlenen bu füze son dönemde Ukrayna'da geniş ölçekli tahribata yol açtı. Kh-69 füzesi Su-35 başta olmak üzere pek çok Rus savaş uçağından fırlatılabiliyor. 

İki yıldan fazla süre boyunca Batılı uzmanlarda bazıları "Rusya'nın füze stokları bitmek üzere" dese de Ukrayna istihbarat verileri tam tersi bir duruma işaret ediyor. 

İki yıl önce savaşın ilk günlerinde Ukrayna kenti Herson'a füzeler böyle düşmüştü.

Habere Tepki Ver

3

1

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading