Yandex Metrica

Ege'de Fransız kışkırtması: Yunanistan adalara yüzer radar konuşlandırıyor: Türkiye'nin hamlesi ne olacak?

Ege'de Fransız kışkırtması: Yunanistan adalara yüzer radar konuşlandırıyor: Türkiye'nin hamlesi ne olacak?

Komşu basınında Ege Denizi'ne ilişkin dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Söz konusu iddiaya göre Yunan hükümeti Ege Denizi'ne Fransa desteği ile 7 adet yüzer radar platformu kurmay hazırlanıyor. Kurulacak platform ile Yunanistan, Türkiye sınırlarını izleyip, gözlem altında tutacak. Peki Türkiye'nin bu plana karşı tutumu nasıl olacak?

Dünya

22.05.2024, 01:06

Yunan hükümetinin Türkiye'nin hoş karşılamayacağı bir plan hazırlığında olduğunu belirten Yunan basını  Ege Denizi'ne 7 adet yüzer radar platformu (Fransa desteğiyle) kurmaya hazırlandığı ifade edildi.

TA Nea Gazetesi'nde yer alan habere göre, AB, "Avrupa Savunma Sanayi Kalkınma Programı" çerçevesinde, Ege Denizi'ndeki denetimini artırmak istiyor. Bu nedenle Yunanistan'ın radar, kamera ve dronlarla donatılacak 7 adet "insansız yarı sabit deniz platformu" projesi üzerinde çalıştığını iddia etti.

İçerde alkış dışarda protesto! ABD Kongresi'nde katil Netanyahu alkışlanırken binlerce kişi sokağa döküldü! İçerde alkış dışarda protesto! ABD Kongresi'nde katil Netanyahu alkışlanırken binlerce... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'IN EGE PLANI

Yunan basınında çıkan iddiaya göre, adı belirtilmeyen bir Yunan firmasının patenti olan projeye, Yunan Savunma Bakanlığı tarafından sıcak bakıldığı ifade edildi. Öte yandan TA Nea Gazetesi, her şeyin normal gelişmesi halinde ilk yüzer radar platformun 2025 yılı içinde devreye sokulacağını belirtti.

Yapılacak denemelerin olumlu neticeler vermesi durumunda da Ege'deki platform sayısının 7'e kadar çıkarılabileceğini ileri süren Yunan basını, yüzer platformlardaki radarın menzili 40 kilometre ayrıca radar direği yüksekliğinin de denizden 50 metre yüksek olacağı iddia etti.

TA Nea Gazetesi'nin iddiasına göre, üzer platformda toplanacak bilgilerin gerçek zamanda denizaltılara, gemilere, uydulara ve ilgili askeri dairelere aktarılabileceği vurgulandı. Gazete ayrıca Yunan kurmayların radarlı platformlar sayesinde, Yunanistan'ın Türkiye ile olan sınırlarını sürekli izlenebileceğini söylediklerini ifade etti.

İddiaya göre yüzer platformların Meksika Körfezindeki petrol platformlarının küçük bir benzeri olacağını ve gelecekte helikopter pisti de barındırılabilecek şekilde genişletebileceğini bildirdi. Gazete projenin maliyetini ise AB, Yunanistan ve Rum yönetimi tarafından karşılanacağını yazdı.

ABD'yi korku sardı! Çılgın projeye start verildi: Hedef 2035'e kadar 1000 savaş uçağı üretmek! ABD'yi korku sardı! Çılgın projeye start verildi: Hedef 2035'e kadar... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN TUTUMU NE OLUR?

Ege sınırına konuşlandırılması beklenen AESA gözetleme radarının yaklaşık 40 kilometrelik menziline sahip.  Deniz Gözetleme Amaçlı İnsansız Yarı Kalıcı Deniz Platformları (USSPS) projesi 2021 yılında başlatıldı ve Avrupa Savunma Sanayii Geliştirme Programı (EDIDP) kapsamında geliştiriliyor. USSPS sistemi, yarı sabit insansız platformlara dayalı deniz gözetleme sensör ağları oluşturmak amacıyla C5ISTAR yeteneklerini entegre etmek ve koordine etmek için yenilikçi çözümleri birleştirmeyi amaçladığı belirtildi.

Projenin tamamen çalışır hale gelmesi, tasarlanması, prototiplenmesi ve test edilmesine yönelik üç yıllık programın Fransa ile Yunanistan arasındaki uzun vadeli iş birliğinin bir parçası olduğu ve maliyetinin 19,5 milyon euro olduğu belirtilmişti.

Ege Denizi'ni kaşıyan Fransa hatırlanacağı üzere Avustralya doğusundaki Yeni Kaledonya'da patlak veren isyan dalgasında sorumluluğunu da Türklere atmıştı. Paris yönetimi, adada yakılan bağımsızlık ateşini Türkiye ve Azerbaycan istihbaratlarının organize ettiğini savuntu. Fransa basını Ankara ve Bakü'nün ada halkını ayaklandırdığını iddia etmiş, syanın organize edilmesinde Türk istihbaratları, Çin ve Rusya ile ortaklaşa çalışıyor ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Cumhuebaşkanı Erdoğan arasnda gerçekleşen ikili zirvede pozitif olarak geçse de Yunanistan'ın bu hamlesine Türkiye'den sert yanıt gelebilir. Mavi Vatan'e kilit vurmayı hedefleyen Yunanistan, iddiaların gerçekleşmesiyle birlikte çok ciddi yaptırımlar ve eylemlere maruz kalabilir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading