Yandex Metrica

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz

Cem Gürdeniz'den savaş analizi: Amerikan donanması 24 saat bile dayanamaz

Pasifik'te Çin ile Amerika arasında savaş ihtimalini yorumlayan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, iki ülke denizcilik gücü arasındaki devasa uçuruma dikkat çekti. Amerikan donanmasının Çin karşısında hiçbir şansı bulunmadığını kaydeden Gürdeniz, ABD imparatorluğunun çökmekte olduğunu fakat insanların Netflix ve Hollywood hikayeleriyle hâlâ kandırılmaya devam ettiğini söyledi. 

Savunma

22.05.2024, 01:02

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, denizcilik gücü bakımından Çin ile ABD arasında devasa bir uçurum oluştuğunu, iki ülkenin savaşa girmesi halinde Pentagon'un su üstünde hiçbir şansı bulunmadığını söyledi.

Gürdeniz, Amerikan donanmasının Pasifik'e ikmal sağlayacak ticarî gemi filosundan bile yoksun durumda olduğuna dikkat çekti. 

Çin Donanma Günü vesilesiyle CGTN yayınına verdiği demeçte emekli Tümamiral, ABD'nin Soğuk Savaş biterken 11 büyük tersaneye sahip olduğuna, sonrasında bunların çoğunun kapısına kilit vurduğuna ve gemi sayısını da hızla azalttığına işaret etti. 

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz

Bu esnada Çin'in, Ukrayna gemisi Varyag'ı Türkiye'nin müsaadesiyle satın alıp uçak gemisine dönüştürerek donanma yarışına katıldığına dikkat çeken Gürdeniz, özetle şunları söyledi:

"Bir ülkenin uçak gemileri ve nükleer denizaltıları var ise bu ülke küresel hegemonya mücadelesinde 'ben varım' diyebilir. ABD'nin Soğuk Savaş bitmeden önce sadece donanmaya hizmet eden 11 tane tersanesi vardı. Soğuk Savaş bitince bunların hepsini kapattılar. 

'Biz bu işi bitirdik, tarihin sonu geldi' dediler. 'Proteston liberal-kapitalist sistem... ve Anglo-Saksonlar olarak kaderi biz çizeriz, her yere gireriz, her şeyi yaparız' dediler. Sonra 'barışın kârı' kavramıyla bu tersaneleri kapattılar." 

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

600 GEMİDEN 240'LARA KADAR GERİLEDİ 

"Sonraki dönemde 600 savaş gemisinden bir anda küçüle küçüle muharip gemi bakımından yaklaşık 240'lara geriledi. Guam Adası'na (lojistik sağlayacak) gemi bulamıyorlar. Çünkü Amerikan bayraklı ticaret gemilerinin sayısı sadece 80. Evet, şaka değil.

Danimarkalı meşhur Maersk firmasının 400 tane konteyner gemisi var. Sadece bir firmanın... Çin'in uluslararası deniz ticaretine kayıtlı gemi sayısını söylüyorum: 5 bin 500. Amerikalı senatör de bağırıyor, 'adamların 5 bin 500 ticaret gemisi var, bizim sadece 80' diyor. 

Bu arada Çin'in kendi suları içerisinde, deniz ulaştırması, iç sular ve nehirlerde, uluslararası ticaret hariç kullanabileceği gemi sayısı 176 bin. Yani muazzam bir uçurumdan bahsediyoruz."

Gerald R Ford uçak gemisi

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı... Haberi Görüntüle

İMPARATORLUĞUN ÇÖKÜŞÜ DONANMADA BAŞLAR

"ABD çöküyor. Bir imparatorluğun çöküşü önce donanmayla başlar. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü 1565'teki Malta Seferi'nde başladı... ve arkasından İnebahtı, 1571. Bu iki olay Osmanlı'nın çöküşünü hızlandırmıştır. 

Karadaki çöküşe konu İkinci Viyana Kuşatması ve Karlofça Anlaşması bunlar da önemli ama denizle bağın kesildiği anda ve ülkende oluşturduğun askerî gücü uzak deniz alanlarına intikal ettiremediğin sürece sen artık bir imparatorluk değilsin. 

ABD'nin elinde kala kala 11 uçak gemisi ve toplamda 68 nükleer denizaltı var. 

Hollywood çok önemli bir etki, onu söyleyeyim. Netflix ve Hollywood ile cahil kesimleri, kahramanlık hikayeleriyle göz boyayarak şahane biçimde aldatıyorlar. 

Ben diyorum ki, Çin donanması Amerikan donanmasına Pasifik'te 24 saat bile hayat hakkı tanımaz. Satıh donanması... Suyun altında mücadele devam eder tabii ki, suyun altı hâlâ bilinmiyor. O yüzden hep diyorum; son kararı denizaltılar verecek."

Çin'e ait uçak gemisi Shandong

Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve gidemem, yoksa peşimizden gelirler Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve... Haberi Görüntüle

DENGEYİ SAĞLAYAN RUSYA-ÇİN OLMASAYDI...

"Gemilerin cephanesi kısıtlıdır. (Pasifik'te) Cephane harcadıkça yenilenmesi lazım. Peki bu yenilenme nereden olacak? Anavatan ABD'den. ABD'nin anavatanından bu füzeleri ve cephaneyi kim getirecek? Ticaret filosu. Peki bu ticaret filosunu kim koruyacak? Çin denizaltılarından ve eğer ittifaka girerlerse Rus denizaltılarından kim koruyacak? Gemi yok. 

Çin'in 426 savaş gemisi var. Bunların ağırlık merkezi Batı Pasifik. ABD'nin 243 gemisi var, ağırlık merkezi neresi? Bütün dünya… 

Fakat Amerikan donanmasının zayıflığı dünya için iyidir. ABD donanması eğer Çin donanması kadar güçlü olsaydı şu anda Türkiye paramparçaydı. Bizi parçalamışlardı. Ege, Mavi Vatan, Doğu Akdeniz... Unutun bunları. Hepsi bitmişti. 

O yüzden 'Çin güçlenmesin, Rusya ile birlikte paramparça olsun' diyen mandacılara şunu hatırlatmak lazım: Bugün karşı dengeyi sağlayan iki güç Çin ile Rusya'dır.

Eğer bir deniz gücü olarak Anglo-Saksonların önündeki engelleri kaldırırsanız Türkiye gibi geçmişte imparatorluk kurmuş bir ülkeyi Sevr'den beter yaparlar. Bunu anlatabilmek zor tabii." 

Habere Tepki Ver

621

16

21

8

2

3

5

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading