O yiyecekler astımı tetikliyor! Yanına bile yaklaşmayın
Nefes darlığına sebep olan astım hastalığı çok farklı sebeplerden tetiklenebiliyor. Alınan gıdaların bile bu noktada önemi büyük. Yapılan araştırmalara göre belli başlı yiyecekler solunum yollarını rahatlatırken bazı gıda maddeleri ise astımı alevlendirebiliyor. Peki hangi yiyeceklerden uzak durmak lazım?

Akciğerlerin hava yollarını etkileyen kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım, hava yollarının iltihaplanmasına neden olur. Temiz hava akciğerlere girip çıkmakta zorlanır. Kişide öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi rahatsızlıklara da işte bu durum sebep olur.
Evdeki tozlardan, polenden veya hayvan kepeğinden tetiklenebilen hastalık stres neticesinde de alevlenebilir. Tedavi edilebilen astım bazı gıdalar sayesinde de yatıştırılabilir. Özellikle C, D ve E vitaminleri, selenyum, lif ve bazı yağ türleri astım yönetiminde önemli rol oynuyor.
HAVUÇ
Havuç, beta-karoten ve C vitamini açısından zengindir. İltihapla savaşan ve solunum yollarının hasar görmesini önleyen antioksidanlar içeren sebze, solunum sisteminin hücrelerini hasardan korumada önemli bir rol oynar.
TURUNÇGİL
Portakal, limon ve greyfurttaki yüksek su, egzersize bağlı astım krizlerini azaltır.
BADEM
E vitamini deposu badem solunum sisteminin hassas zarlarını korumaya yardımcı olur.
SOMON
Somon balığındaki omega-3 yağları iltihapla mücadele eder. Bu durum astımla mücadelede de fazlasıyla etkili.
CEVİZ
solunum sistemini iltihaplanmadan koruyan ceviz önemli bir omega-3 yağ kaynağı.
SARDALYA
Sardalyada bulunan selenyum özellikle E vitamini ile kombine edildiğinde hava yolu inflamasyonunu kontrol etmeye ve hava yolu mukus salgısını azaltmaya yardımcı olur.
YULAF
Sağlıklı bağırsaklar akciğer fonksiyonunu da etkiler. Yulaf yiyerek çözünür lif alabilir ve sağlıklı bağırsak bakterilerini artırabilirsiniz. Böylece akciğerleriniz de rahatlamış olacaktır.
Astım belirtilerini hafifletmeye yarayan gıdaların yanı sıra hastalığı daha da alevlendiren bazı yiyecekler de var. Peki astımı olanlar hangi gıdalardan uzak durmalı?
FISTIK VE FINDIK
Fıstık ve fındık özellikle çocuklarda en yaygın alerjenlerden ikisidir. Bu yiyecekler bazı çocuklarda astımı tetikleyebilir.
İŞLENMİŞ ETLER
Sosis ve salam gibi işlenmiş etlerin doymuş yağ oranı yüksektir. Bu durum akciğerler de dahil olmak üzere vücutta aşırı iltihaplanmaya neden olabilir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin astımı daha kötü hale getirebilir. Ancak yapılan araştırmalar süt yaygın bir alerjenken, bazı veriler süt ürünlerinin alerjiye yol açmadığını gösteriyor.