Yandex Metrica

"Türkiye'nin sadece kendi sınırlarından ibaret olmadığının ispatı"

"Türkiye'nin sadece kendi sınırlarından ibaret olmadığının ispatı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Camii'nin açılış töreninde önemli mesajlar verdi.

Politika

23.01.2024, 17:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı sonrası yapılan Taksim Camii’nin açılış töreninde konuştu.

Konuşmasına Taksim Camii ile ilgili anılarından bahsederek başlayan Erdoğan, “Çok sayıda Kilise olmasına rağmen meydanda bir Cami yapılmasına müsaade edilmiyordu. Müminler, kümes gibi yerlerde gazeteler üzerinde namazlarını kılmak zorunda kalıyordu” dedi.

İstanbul Belediye Başkanlığına seçildiğinde Camiyi yapmak istediğini ancak önüne engeller konduğunu belirttiği konuşmada, şunları söyledi;

Türkiye sadece kendi sınırlarından ibaret olmamasının en büyük ispatı karşılaştığı saldırılardır. Hepsini akamete uğrattık. Bozguna uğrattığımız her saldırının yerini yenisi alacaktır bize düşen mazlumun yanında zalimin karşısında olmaktır bunun için önümüze konan faturayı kabul ediyoruz.”

Bir buçuk asırlık mücadelenin sonucu

Konuşmasında, Taksim Camii’nin bir buçuk asırlık bir mücadeleyle kurulduğunu belirten Erdoğan, Caminin kuruluş fikrinin ilk olarak 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı döneminde ortaya konduğunu hatırlattı.

Erdoğan, Cumhuriyet dönemi boyunca Cami için yapılan girişimlere dikkat çektiği konuşmasında, Demokrat Parti’nin girişimlerinin 27 Mayıs darbesiyle sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Darbe sonrası eski Başbakanlardan Süleyman Demirel’in Bakanlar Kurulu kararıyla Taksim Camii’ni yapmaya çalıştığını belirten Erdoğan, bu girişimin de 12 Eylül darbesiyle sonuçsuz kaldığına işaret etti.

28 Şubat akamete uğrattı

Erdoğan, kendisinin de kurucularından olduğu Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı’nın 1994 yılında Cami için yeni bir girişim yaptığını ancak 28 Şubat darbesinin bu girişimi de akamete uğrattığını hatırlattı.

Cami için son girişimi 2013 yılında yaptıklarını ancak bunun da bir süre “Gezi terörizmi” yüzünden ertelendiğini kaydeden Erdoğan, Elmas ailesine Caminin yapımında oynadığı yüklenici firma rolünden dolayı teşekkür etti.

Barbaros Camii müjdesi

Erdoğan, İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Barbaros Bulvarı üzerinde, Barbaros Hayreddin Paşa’nın ismini taşıyan bir Cami yapılması için de çalışmaların başladığını sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading