Yandex Metrica

Türkiye ve Taliban, Kabil Havalimanı konusunda anlaşmaya yakın

Türkiye ve Taliban, Kabil Havalimanı konusunda anlaşmaya yakın

Türkiye'nin Afganistan'dan askerlerini tahliye etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, içeriğine yönelik açıklamalar yaptığı Ankara-Taliban görüşmelerinin ardından ortaya çıkan tabloya göre Türkiye, Kabil Havalimanı konusunda Taliban ile anlaşmaya yakın.

Politika

23.01.2024, 17:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Taliban ile ilk görüşmelerini Kabil'de gerçekleştirdiğini ve Ankara'nın Taliban gruplarının uluslararası havalimanının işletilmesine yardım teklifini halâ değerlendirdiğini söylemesi, olası yeni görüşmelerin de sinyalini verdi. Erdoğan, o açıklamasında "Taliban ile üç buçuk saat süren ilk görüşmemizi gerçekleştirdik. Gerekirse bu tür görüşmeleri tekrar yapma fırsatımız olacak." ifadelerini kullanmıştı.

YRP'de istifa depremi! 220 kişilik teşkilat üyesi partiden ayrıldı YRP'de istifa depremi! 220 kişilik teşkilat üyesi partiden ayrıldı Haberi Görüntüle

DİPLOMASİ VURGUSU

Açıklamasında “Beklentilerini, beklentilerimizi konuşmadan bilemezsiniz. Diplomasi nedir arkadaşım? Bu diplomasidir” diyen Erdoğan'ın, söz konusu görüşmenin içeriğine yönelik 'diplomasi' vurgusu yapması da Türkiye ve Taliban'ın, Kabil Havalimanı konusunda, iki taraf için de uygun koşullar sağlandığı takdirde anlaşmaya yakın olduğuna işaret ediyor.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu, iki kaynağa dayandırdığı >haberinde, Ankara'nın Kabil Havalimanı konusunda Taliban ile anlaşmaya yakın olduğu belirtiyor.  Ankara'nın Katar desteğiyle siyasi ve ticari çıkarlarını güvence altına almak için Kabil'deki varlığını devam ettirmeyi planladığına dikkat çekilen haberde, Taliban'ın ise tanınmanın yollarını aradığı öne çıkıyor. Şuan için anlaşmanın taslak halinde olduğunu söylemek yerinde olur.

Taslak halindeki  anlaşma, ABD'nin Afganistan'dan geri çekilmesinin önümüzdeki hafta tamamlanmasından sonra kesinleşecek. 

Meclis'te tansiyon yüksek! MHP ve İYİ Partili vekiller kavga etti Meclis'te tansiyon yüksek! MHP ve İYİ Partili vekiller kavga etti Haberi Görüntüle

İKİ TARAFLI ÇÖZÜM

Türkiye, Taliban'ın liderliğiyle yapılan görüşmelerde, Ankara'nın ABD ülkeden tamamen çekildikten sonra istediği gibi Afganistan'a asker göndermeyi sürdürmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılamaması üzerine geçtiğimiz hafta askerlerinin havalimanından çekilmesini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde televizyonda yaptığı bir açıklamada, Taliban'ın Türkiye'ye havaalanını işletme fırsatı sunduğunu, fakat güvenliği kendi silahlı gruplarıyla sağlama konusunda ısrar etmeye devam ettiğini söyledi.

Ancak şimdi her iki taraf da sorunu çözebilecek bir anlaşma taslağı hazırladı. Taslak anlaşmanın ana hatları ise şöyle:

  • Türkiye'nin Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanıması

  • Türkiye ve Katar'ın, havalimanını bir konsorsiyumda işletmesi

  • Ankara'nın, önceki Türk askeri personeli ve polislerinden oluşan özel bir firma aracılığıyla güvenliği sağaması

  • Türk teknik personelini güvence altına almak için sivil giyimli Türk özel kuvvetlerinin ek üyelerinin havaalanı çevresini terk etmemesi
     

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading