Yandex Metrica

Recep Tayyip Erdoğan kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında?

Recep Tayyip Erdoğan kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Recep Tayyip Erdoğan kaç yaşında, nereli ve hangi görevlerde bulunmuştur? Erdoğan ne zaman Cumhurbaşkanı oldu?

Politika

17.05.2024, 08:55

Üst üste kazandığı seçimlerle Türkiye’nin en uzun süre görevde kalan iktidarının lideri ve Türkiye’nin seçilmiş ilk >Cumhurbaşkanı olma unvanını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı >Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını ve biyografisini sizler için derledik.
İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatına dair merak edilenler...

AK Parti'den CHP ve ittifak açıklaması! Ömer Çelik, Özel'e tepki gösterdi: 'Suç merkezine mi geldiniz' AK Parti'den CHP ve ittifak açıklaması! Ömer Çelik, Özel'e tepki... Haberi Görüntüle

RECEP TAYYİP ERDOĞAN KİMDİR? 

26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde dünyaya gelen Recep Tayyip Erdoğan, aslen Rizelidir. İlköğrenimini 1965 yılında Kasımpaşa Paşa Piyale İlkokulu’nda tamamlayan Erdoğan, lise eğitimini ise İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde tamamlayarak 1973 yılında mezun olmuştur. Ardından o dönem imam hatip liseleri ve normal liseler arasındaki ders farklarını tamamlamak için fark dersleri sınavına girmiş ve Eyüp Lisesi’nden de ikinci diplomasını almıştır.

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde tamamlayan Erdoğan, 1981 yılında üniversiteden mezun olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan ayrıca lise ve üniversite öğrenciliği zamanlarında Millî Türk Talebe Birliği’nin öğrenci kollarında aktif görev almıştır.

Recep_Tayyip_Erdoğan_kimdir

Erken yaşlarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle entegre edilmiş bir yaşam biçimini tercih eden Erdoğan, 1969-1982 yılları arasında disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbol ile de amatör olarak ilgilenmiştir. Ayrıca bu yıllar Erdoğan’ın, memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilendiği ve aktif olarak politikaya adım atıldığı döneme rastlamaktadır.

CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı: 'Caner seni vururum' CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı:... Haberi Görüntüle

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN SİYASİ KARİYERİNDE İLK YILLARI

Gençlik yıllarından itibaren ilgi duyduğu siyasette aktif olarak görev alan Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi’nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanlığı'na ve aynı sene MSP’nin İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçilmiştir. Artık aktif bir şekilde siyaset içerisinde yer alan Erdoğan, 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdürmüş ve siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül darbesinden sonraki döneminde ise özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yapmıştır.

1983 yılında Refah Partisi’nin (RP) kurulması ile tekrar fiilen siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi’nin Beyoğlu İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştür. Daha sonra 1985 yılında ise Refah Partisi’nin İstanbul İl Başkanlığı görevini yürüten Erdoğan, ardından Refah Partisi’nin MKYK üyeliğine seçilmiştir.

Refah Partisi İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında kendi partisi kadar diğer siyasi partiler için de örnek model teşkil eden yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar meydana getirmiştir. Bu çalışmalar kapsamında siyasetin yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenmesi ve itibar görmesi yolunda oldukça önemli adımlar atılmıştır. Gerçekleştirilen bu yeni yapılanma süreci, kendisinin de mensubu olduğu Refah Partisi'ne 1989 yılında gerçekleşen Beyoğlu yerel seçimlerinde oldukça büyük bir başarı kazandırırken, ülke genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etmiştir.

CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı: 'Caner seni vururum' CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı:... Haberi Görüntüle

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİ

27 Mart 1994 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde Refah Partisi’nden aday olan Recep Tayyip Erdoğan, Bedrettin Dalan, Ertuğrul Günay ve İlhan Kesici gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.

Tayyip_Erdoğan_kimdir

Erdoğan, ekip çalışmasına verdiği önem, siyasi yeteneği, insan kaynakları ve malî konularda gösterdiği başarılı yönetimiyle, dünyanın önde gelen metropollerinden biri olan İstanbul'un artık kronikleşmiş hale gelen sorunlarına doğru teşhisler koymuş ve etkili çözümler üretmiştir.

İstanbul’un o dönem en önemli sorunlarından biri olan hava kirliliği, Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projesiyle son bulmuştur.

Bu büyük metropol kentinin kaçınılmaz olan trafik ve ulaşım açmazına karşı ise 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edilerek, sonraki dönemlere de ışık tutacak pek çok proje hayata geliştirilmiştir.

İstanbul’un 90’lı yıllarda en büyük sorunlarından biri olan su sorunu, yine Erdoğan döneminde yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle son bulmuştur. Ayrıca kentin o dönem diğer bir başka büyük problemi olan çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözüme kavuşabilmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına seçildikten sonra belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödemiş ve bu dönemde 4 milyar dolarlık bir yatırım da gerçekleştirmiştir. Böylelikle, Türkiye tarihinde belediyecilik alanında yeni bir çığır açmış olan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, diğer yandan da halk nezdinde ise büyük bir güven kazanmıştır.

Recep Tayyip Erdoğan, 1997 yılının Aralık ayında bulunduğu Siirt’te halka hitaben yaptığı bir konuşma esnasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitapta yer alan Ziya Gökalp’e ait Balkan Savaşı’ndaki Türkler için yazılan “Asker Duası” adlı şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edilmiştir. Mahkumiyetinin ardından ise yürüttüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verilmiştir.

Okuduğu şiir sebebiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanma süreci başlayan Recep Tayyip Erdoğan, açıklanan gerekçeli karara göre, “Siirt’te yaptığı konuşmada, dindar ve dindar olmayan kesimler arasındaki gerginliği canlı tutmaya çalışıyordu”. Erdoğan, tüm bu suçlamalara karşın “Bunları inanç birliği maksadıyla söyledim, benim referansım İslam’dır” diyerek açıklamasını yapmış olsa da mahkeme kendisini inandırıcı bulmadığını belirtmiştir. Böylece mahkemenin verdiği karar ise 23 Eylül 1998 tarihinde, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından 1’e karşı 4 oy ile onaylanmıştır. Bu kararın ardından Erdoğan hakkında bir partiyle veya bağımsız olarak seçimlere katılmama yasağı getirilmiştir. 

Recep_Tayyip_Erdoğan_kaçyaşında

O döneme ait Hürriyet Gazetesinin attığı bir manşet ise Türk medya tarihinin unutulmayan ve hala hatırlanan ibretlik ifadelerinden biri olarak hafızalarda yerini almıştır:

"Tayyip'e şok ceza / Muhtar bile olamaz".

AK Parti'den CHP ve ittifak açıklaması! Ömer Çelik, Özel'e tepki gösterdi: 'Suç merkezine mi geldiniz' AK Parti'den CHP ve ittifak açıklaması! Ömer Çelik, Özel'e tepki... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AK PARTİ’Yİ KURMA VE BAŞBAKANLIK DÖNEMİ

Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay 10 gün Pınarhisar Cezaevi’nden 1999 yılının Temmuz ayında tahliye edildikten sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir neticesi olarak 14 Ağustos 2001 tarihinde arkadaşlarıyla beraber Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurmuştur. Erdoğan, kurduğu bu yeni partinin Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı olarak seçilmiştir. 

Halkın daha o dönemlerde Recep Tayyip Erdoğan’a karşı duyduğu teveccüh ve güven duygusu, AK Parti'yi henüz kuruluşunun ilk yılında Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasi hareketi haline getirmiştir. Duyulan bu güven ve desteğin neticesinde ise 2002 yılında gerçekleşen genel seçimlerde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla sahip olan AK Parti, 363 milletvekili sayısı ile tek başına iktidar olmuştur.

Ancak, hakkında verilen mahkeme kararı nedeniyle, 3 Kasım 2002 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde milletvekili adayı olamayan Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003 tarihinde gerçekleşe Siirt İli Milletvekili Yenileme Seçimine katılmıştır. Bu seçimde ise kullanılan oyların yüzde 85'ini alan Recep Tayyip Erdoğan, 22. dönem Siirt Milletvekili seçilerek, parlamentoya girmiştir.

Recep Tayyip Erdoğan takvimler 15 Mart 2003 tarihini gösterdiğinde resmen Başbakanlık görevini üstlenmiştir. Göreve başladığı andan itibaren hayati öneme sahip olan aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye idealiyle, pek çok reform paketini kısa bir süre içerisinde uygulamaya koymuştur. Bu süreçte demokratikleşme başta olmak üzere şeffaflaşma ve yolsuzlukların engellenmesi yolunda yapılan çalışmalarla büyük mesafeler katedilmiştir. 

Buna paralel olarak Erdoğan’ın başbakanlık yaptığı dönemde, yıllardır çözülemeyen ve adeta bir kördüğüm haline gelmiş olan Türkiye’nin enflasyon sorunu kontrol altına almıştır. Enflasyonun kontrol altına alınmasıyla altı sıfırı atılan Türk Lirası ise itibarını yeniden kazanmıştır.

Bu dönemde devletin borçlanma faiz oranları aşağı çekilerek, kişi başına düşen milli gelirde büyük bir artış gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmelerin yanı sıra ülke tarihinde görülmemiş bir hız ve sayıda, batılı gözlemci ve liderler tarafından ise "Sessiz Devrim" olarak nitelendirilen çok sayıda baraj, okul, konut, yol, hastane ve enerji santrali hizmete girmiştir. 

Hayata geçirdiği projelerle Türkiye’yi merkezi bir ülke haline getiren Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerinde aldığı %46,6 oy oranıyla büyük bir zafere imza atarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Hükümeti’ni kurmuştur.

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde ise bu kez aldığı % 49,8’lik oy oranıyla seçimlerden daha büyük bir zaferle çıkmış ve 61. Hükümeti kurmuştur.

İYİ Parti'de Akşener krizi! Çanakkale Milletvekili Uz disipline sevk edildi İYİ Parti'de Akşener krizi! Çanakkale Milletvekili Uz disipline sevk edildi Haberi Görüntüle

RECEP TAYYİP ERDOĞAN NE ZAMAN CUMHURBAŞKANI OLDU?

Recep Tayyip Erdoğan,10 Ağustos 2014 tarihinde Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ilk turda aldığı oy oranıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 12. >Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Erdoğan, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından 21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde, kurucusu olduğu AK Parti'nin Genel Başkanlığına yeniden seçilmiştir.

Recep_Tayyip_Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 tarihinde halk oylamasıyla gerçekleştirin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı %52.59’luk oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
16 Nisan 2017 tarihinde kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilmiş olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı görevini halen yürütmekte olan Recep Tayyip Erdoğan, evli ve dört çocuk babasıdır.

CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı: 'Caner seni vururum' CHP'nin toplantısında yine kavga çıktı: CHP'li vekilin akrabası tehdit yağdırdı:... Haberi Görüntüle

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN SOSYAL MEDYA HESAPLARI

Recep Tayyip Erdoğan Instagram hesabı: >https://www.instagram.com/rterdogan/
Recep Tayyip Erdoğan Twitter hesabı: >https://twitter.com/RTErdogan 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading