Yandex Metrica

Davutoğlu ve Babacan Meclis'e girmek için CHP listelerine mecbur kaldı!

Davutoğlu ve Babacan Meclis'e girmek için CHP listelerine mecbur kaldı!

Baraj yüzde 10'dan yüzde 7'ye çekiliyor, erken seçim gündemden düştü. Mevcut tabloda hiçbir şansı bulunmayan Gelecek Partisi ile Deva Partisi'nde Davutoğlu ile Babacan, Meclis'e girmek için CHP listelerine muhtaç durumda.

Politika

03.02.2024, 07:20

Barajı yüzde 7'ye indiren kanun teklifi Meclis'te geldi. TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak 15 maddelik teklif, partilerin Parlamento çatısı altında yer alabilmeleri için gerekli olan yüzde 10'luk şartı yüzde 7'ye çekiyor. Kanunla birlikte hayata geçecek değişiklikler önümüzdeki bir yıllık süre içerisindeki seçimlerde uygulanamayacağı için sözkonusu teklif Türkiye'de 'erken seçim' tartışmalarını da bitirdi. Seçimler normal takviminde, yani Haziran 2023'te yapılacak. 

Yüzde 7 barajının artık netleşmesiyle birlikte gözler Millet İttifakı bileşeni partilere çevrildi. 28 Şubat'ta 6'lı mutabakat metnine imza koyan Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin oy oranları Meclis'e girebilmelerine yetmiyor. Kamuoyu araştırmalarına göre bu partilerin toplam oyu yüzde 3'ü bile bulmuyor. 

YRP'de istifa depremi! 220 kişilik teşkilat üyesi partiden ayrıldı YRP'de istifa depremi! 220 kişilik teşkilat üyesi partiden ayrıldı Haberi Görüntüle

SEÇİMDE ŞANSLARI YOK

Ali Babacan liderliğindeki Deva Partisi anketlerde yüzde 1 ile yüzde 2 arasında gidip geliyor. Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi de henüz çoğunlukla 'bindelik' dilimlerde. Bu partiye en çok şans tanıyan anketler bile Gelecek Partisi'ni yüzde 1'den fazla gösteremiyor. Saadet Partisi ile Demokrat Partisi de henüz bindelik dilimden yüzdeliğe gelmeyi başaramadı. Yani oy oranları yüzde 1 bile değil. 

Mevcut durumda Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal'ın önümüzdeki seçimde Meclis'e nasıl gireceği merak konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde bu liderlerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan destek istediği ve CHP listelerinden Meclis'e girme planı yaptığı iddiaları kulislere yansımıştı. 

Siyasette hiçbir ağırlığı olmayan ancak Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'yi yönlendirmeyi başaran Davutoğlu ile Babacan'a muhtemel bir liste adımının sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Genel seçimde Babacan'ın CHP'nin Ankara listesinde, Davutoğlu'nun ise CHP'nin Konya listelerinde yer bulması kimseyi şaşırtmayacak. Çeşitli demeçlerinde "Ben 1 Kasım 2015'te yüzde 40 oy almış hükümetin başbakanıydım" diyen Davutoğlu, Meclis'e girebilmek için şimdi CHP'ye muhtaç hale geldi. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading