Yandex Metrica

İsrail'de ırkçı bakan Ben-Gvir'e ramazan öncesi şok: Mescid-i Aksa'nın idaresinden azledildi

İsrail'de ırkçı bakan Ben-Gvir'e ramazan öncesi şok: Mescid-i Aksa'nın idaresinden azledildi

İsrail'de ırkçı söylemleriyle tanınan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in yetki alanında olan Mescid-i Aksa'nın idaresinden uzaklaştırıldığı iddia ediliyor.

Dünya

12.03.2024, 18:53

Yaklaşan ramazan ayı öncesi ırkçı söylemlerini bir kat daha artıran Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e İsrail savaş kabinesinden şok bir haber geldi. Kanal 12'de yer alan habere göre savaş kabinesi, ramazan ayında Filistinlilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya girişinin engellenmesi gerektiğini savunan Ben-Gvir'i bu bölgenin idaresinden azletti. Savaş kabindesinde ırkçı bakanın ramazanda İsrail vatandaşı, 40 yaş altı Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya alınmaması yönündeki talebini uygulamama kararı alındı. Bu haber üzerine sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan bu haberi yalanlamasını istedi. Ben-Gvir, habere atıfta bulunarak, Başbakan'ın "Mescid-i Aksa konusunda savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın, barışın baş eğerek ve teröre teslim olarak elde edildiği görüşünü benimsediğini", Ulusal Güvenlik Bakanı'nın yetkilerinin "algı kabinesine teslim edildiğini" belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' Haberi Görüntüle

YAİR LAPİD KARARDAN MEMNUN

Konuyla ilgili ana muhalefette bulunan Yesh Atid'in lideri Yair Lapid de bir açıklama yaptı ve aldığı bu karardan dolayı savaş kabinesini tebrik etti. Lapid, kararı "doğru karar" olarak niteledi. 

Rusya'dan Putin'in Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama: 'Dış politikamızın önceliklerinden biri' Rusya'dan Putin'in Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama: 'Dış politikamızın önceliklerinden biri' Haberi Görüntüle

BEN-GVİR'İN MESCİD-İ AKSA TALEBİ

Aşırı sağcı Ben-Gvir, 18 Şubat'ta X hesabından yaptığı paylaşımda, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişinin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

İsrail polisi, 7 Ekim 2023'ten bu yana başta cuma günleri olmak üzere Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerine kısıtlama getiriyor.

Mısır medyasından ateşkes iddiası: Kahire, Hamas ve İsrail’den olumlu dönüş aldı Mısır medyasından ateşkes iddiası: Kahire, Hamas ve İsrail’den olumlu dönüş... Haberi Görüntüle

ŞEYTANIN AVUKATI

İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle bilinen Ben-Gvir, fanatik Yahudilerin terör saldırılarına ilişkin davalarda avukatlık yaptığı için Filistinliler tarafından "katillerin avukatı", "şeytanın avukatı" ve "sabıkalı" olarak adlandırılıyor.

Ben-Gvir, İsrail'in 1998'de terör eylemleri nedeniyle yasakladığı ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı ırkçı "Kah" hareketinin de üyesiydi. 

Görüşlerinin radikalliği nedeniyle askerlikten muaf tutulan ve hakkında "nefret, kışkırtıcı söylem ve ırkçılık" gibi suçlamalardan 53 iddianame hazırlanan Ben-Gvir, 2007'de "ırkçılık ve terör örgütünü desteklemek" suçundan hüküm giymiş, aşırı görüşleri nedeniyle askerlikten "ideolojik çürük" olarak terhis edilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2023'te göreve başlayan koalisyon hükümetinde Ben-Gvir, ülkedeki kolluk kuvvetlerinden sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanlığına getirilmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading