Yandex Metrica

Hayalet denizaltılar göreve hazır: Gemiler onu göremez, duyamaz, vuramaz

Hayalet denizaltılar göreve hazır: Gemiler onu göremez, duyamaz, vuramaz

En büyük rakibi ABD'yi gemi üretiminde arkasında bırakan Pekin, 600 kilometre menzilli insansız deniz aracı A2000 Thunderer'ın tanıtımını DSA Savunma Fuarı'nda gerçekleştirdi. Radar ve sonarlarla tespit edilemeyen hayalet gemi, denizlerde son sözü söylemeye hazır.

Dünya

22.05.2024, 10:45

Çin donanması, denizlerde ürettikleri teknolojik gemiler ile hakimiyeti ele geçirmiş durumda. ABD'ye açık açık meydan okuyan Çin, denizlerde rakip ülkelerine gövde gösterisi yapmaya devam ediyor. Gemi üretiminde ABD'yi sollayan Pekin hükümeti, A2000 Thunderer adını verdikleri insansız deniz aracını sergileyerek Çin Denizi'nde hakimiyetin kendisinde olduğunu tekrardan hissettirdi.

ABD'nin hayalet donanmasına karşı geliştirdikleri teknoloji ile denizlerin korkulu rüyası haline gelen, radarlara yakalanmayan Pekin üretimi hayalet deniz aracı, ABD ile olası bir 'Hayalet Savaş' durumunda kullanılmak üzere üst düzey füzeler ile donatıldı.

A2000 Thunderer adını verdikleri insansız deniz aracı (İDA) Pekin donanmasının ilk 'Hayalet İDA'sı' ünvanını alarak tarihe geçti. Pekin'in sadece İDA ile kalmayarak nükleer denizaltı yapım aşamasında olduğunu ifade eden uzmanlar, Çin donanmasının ABD donanmasını çok kısa sürede sollayacağını belirtiyor.

Çılgın projeyi duyurdular: 6. Nesil avcı uçağı 2030 yılında göklerde! Füzeleri bile hazır Çılgın projeyi duyurdular: 6. Nesil avcı uçağı 2030 yılında göklerde!... Haberi Görüntüle

ÇİN DENİZİ'NİN KORKULU RÜYASI

Asya'nın en büyük savunma fuarlarından olan Malezya'da düzenlenen DSA Uluslararası Savunma Fuarı'nda tanıtımı gerçekleştirilen A200 Thunderer adlı insansız deniz aracı (İDA), kompozit gövde yapısı ve sahip olduğu üst düzey teknolojisi sayesinde ABD'nin hayalet donanma programına meydan okur durumda.

Deniz üstü ve altında bulunan radar ve sonarlara yakalanmayan İDA, havadan ve denizden gelen tehditler için oldukça etkili füzelere de sahip. Çin tarafından üretilen hava-deniz, gözlem/keşif yeteneğine sahip olan aracın sahil güvenlik görevlerinde kullanılması bekleniyor. Olası bir tehditte kullanılması için ise ek olarak 30 mm'lik bir top ve saldırı amaçlı SİHA'lar ile donatılan A2000 Thunderer, Çin Denizi'nin korkulu rüyası olmaya hazırlanıyor.

A2000 Thunderer adlı hayalet insansız deniz aracı

Trump, suikast girişimi sonrası ilk kez kürsüde: Ölümden nasıl döndüğünü anlattı Trump, suikast girişimi sonrası ilk kez kürsüde: Ölümden nasıl döndüğünü... Haberi Görüntüle

RADARLARA YAKALANMAYAN HAYALET DENİZALTI

Çin donanmasının yeni gözdesinin sahip olduğu küçük ölçekli SİHA'lar ile etkin operasyon ve vuruş alanının yaklaşık 600 kilometre olduğu biliniyor. Pekin'in elindeki SİHA'ların büyük bir kısmının araca dikey iniş yapabileceği düşünülüyor. Dünyanın önde gelen savunma yayın organı Jane's Report'da Pekin'in hayalet deniz aracı kalem alınarak 45 metre uzunluğundaki aracın üç burunlu kompozit yapısı ile radarlardan kolay bir şekilde sakalanabildiği vurgulandı.

Type 041 adlı yeni nükleer denizaltının en büyük özelliği ise radar ve sonarlara yakalanma olasılığının yok denecek kadar az olması. Nükleer denizaltıların boyutları 8 ila 10 bin ton arasında bulunurken Çin'in yeni denizaltısı kendi sınıfında bilinen tüm denizaltıların aksine 2 ila 4 bin ton arasında olacak şekilde tasarlandı.

Bir başka özelliği ise denizdeki oksijenden bağımsız itme gücü sistemine sahip olması. Bu (AIP) özelliği sayesinde denizaltının 'Gizlenme' ve 'Radara yakalanmama' gücü tam iki katına çıkıyor.

Amerikan ordusunun hayalet İDA'sı Vanguard: Dünyanın en gelişmiş insansız deniz aracı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya medyasının manşetlerini süsledi: NATO'da meydan okuyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya medyasının manşetlerini süsledi: NATO'da meydan okuyor! Haberi Görüntüle

DENİZLERDE HAYALET SAVAŞ AN MESELESİ

Amerikan The National Interest'de yayımlanan analiz yazısında Çin'in donanmasının gücüne güç kattığını, ABD donanmasına 2030 yılına kadar fark atacağı belirtildi. Analize göre A2000 Thunderer yok edici güce sahip füzeler barındırıyor, fakat Çin hükümeti bu bilgiyi saklamaya çalışıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın hayalet donanma araçları programına Pekin yönetiminin karşılıksız kalmadığı, Çin'in de kendi hayalet deniz araçları programlarını oluşturduğu ve bunlar ile ABD'ye meydan okuduğu belirtildi. ABD'nin hayalet donanma programında üst düzey teknolojiye sahip dört adet İHA ve dünyanın en gelişmiş entegre deniz silahları sistemi olan Aegis yer almakta.

Habere Tepki Ver

21

1

6

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading