Yandex Metrica

Altılı Masa'nın gazetesinden 'konut yapmayın' çağrısı! Rantsal dönüşüm bitti bu başladı

Kentsel dönüşüme 'rantsal dönüşüm' diyen ve güvenli konut yapımına karşı çıkarak insanların hayatıyla oynayanlar deprem sonrası afet konutlarının inşasına da muhalif oldu. Altılı Masa'nın propaganda aygıtı Karar gazetesi, artçı sarsıntı yaşanırken bina temeli atılamayacağını iddia etti. Bu 'bilimsel' yoruma göre yılda ortalama 28 bin irili-ufaklı sarsıntı yaşanan Türkiye'de hiçbir inşaat yapılmaması gerekiyor.

Genel

02.05.2024, 17:14

6 Şubat deprem felaketi 11 ilde 50 bini aşkın insanın ölümüne yol açtı. 1,5 milyonu aşkın depremzede bulundukları ili terk ederek başka bölgelere göç etti. Yüzbinlerce insan ise konteyner ve çadırlarda barınıyor. 

Depremzedelerin bir an önce memleketlerine dönerek sıcak yuvalarına kavuşması için hükümet afet konularının yapımı konusunda seferberlik başlattı. Bu kapsamda 650 bin konutun bir yıl içerisinde tamamlanarak mağdur vatandaşlara teslim edilmesi hedefleniyor. 

6 Şubat felaketi öncesi kentsel dönüşüme karşı çıkarak güvenli konut yapım çalışmalarını 'rantsal dönüşüm' diye yaftalayan kafa ise deprem sonrasında bile boş durmuyor.

Altılı Masa destekçisi yayın organları gerek İstanbul'da planlanan dönüşüm çalışmalarına gerekse de Türkiye'nin diğer illerinde gündeme alınan projelere daha şimdiden karşı çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde 'Taşıma bahane rant şahane' manşetiyle İstanbul'daki kentsel dönüşümü 'Yoksula rezerv sürgünü' şeklinde karalamaya çalışan Cumhuriyet'in ardından bu kez sahneye Karar gazetesi çıktı. 

İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? İstanbul'da uçak seferleri iptal mi? Hangi uçuşlar rötarlı olacak? Haberi Görüntüle

BUNLARA KALSA KONUT YAPMAK YASAK OLUR 

Altılı Masa ve özelde Ahmet Davutoğlu'nun propaganda aygıtı olan bu gazete, depremzedeler için afet konutları yapımını saç baş yolduran bir gerekçeyle eleştirdi. 

İbrahim Kiras yönetimindeki gazete, deprem bölgesinde artçı sarsıntılar yaşandığını hatırlatarak "Artçılar sürerken temel atılmaz" iddiasında bulundu. Bu iddiaya gerekçe olarak İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı'nın görüşlerini sayfaya taşıyan Karar, "Beton ile donatının bütünleşik çalışması lazım. Beton daha kıvamını almadan artçı ile sallandığında problem olacak" ifadelerini kullandı.

Karar'a göre Türkiye'de artçı sarsıntılar bitmeden ne temel atmak ne de konut yapmak 'bilimsel' değil. Karar'ın buram buram bilim kokan haberine göre, Türkiye'de hükümetlerin daha uzun yıllar boyunca konut ya da kentsel dönüşüm yapmaması gerekiyor.

Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Fransız okulundan sonra Alman okuluna da MEB’den nota! Haberi Görüntüle

GÜNLÜK 78 DEPREMİ NE YAPACAĞIZ? 

Böylelikle milyonlarca depremzedenin -Karar gazetesine göre- yıkılan evlerinin yerine yenisinin yapıldığını göremeden uzun yıllar boyunca konteyner ya da çadırlarda yaşaması gerekiyor. 

Artçı ya da küçük ölçekli depremler inşaat yapımına engel ise 'bilimsel' olarak Türkiye genelinde hiçbir konutun yapılmaması gerekiyor. Çünkü 2020'de 33 bin 824 deprem, 2021'de ise 23 bin 573 deprem kayıtlara geçti. Yani iki yıllık ortalama deprem verileri Türkiye'de günlük irili-ufaklı 78 sarsıntı meydana geldiğini gösteriyor. 

Evleri, işyerleri, apartmanları enkaz yığınına dönüşmüş depremzedeler afet konutlarının yapımını beklerken Altılı Masa ve desteçileri her fırsatta bu evlerin yapımına çeşitli gerekçelerle karşı çıkıyor. Bahane bazen 'artçı sarsıntılar', bazen 'araştırmaların tamamlanmamış olması', bazen de 'tarım arazilerinin istilası' gösteriliyor.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading