Ak Parti grup toplantısı öncesi açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa'nın müfredatını uygulamaları nedeniyle Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen Fransız okullarına ilişkin açıklama yaptı. Tekin, “Yasal mevzuatımız var. Uluslararası anlaşmalar var. Biz bu okulların hukuki statüye ulaşmasını istiyoruz. Kurallara uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak" ifadelerini kullanmıştı. Fransız okullarının ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı eğitim kurumu Ernst-Reuter Okulu da Dışişleri Bakanlığı’ndan nota verildiğini, yeni dönemde çift uyruklular dahil Türk vatandaşlarının kabul edilmeyeceğinin bilgisi paylaşıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Charles de Gaulle ve Pierre Loti Fransız okulları arasında yaşanan sorunların adeta krize dönüştüğü, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nin, Türkiye’den nota aldıklarını açıklamasıyla ortaya çıkmıştı. Büyükelçilik MEB’in kendilerine sunduğu anlaşma imzalanmazsa 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren bu okullara Türk vatandaşı öğrenci kabul edilmeyeceğini bildirdi.
Eski sahibi mi yeni sahibi mi ödeyecek? KDK'dan icradan alınan..."BİZİM KOŞULLARIMIZA GELİRLERSE HAYATLARINA DEVAM EDERLER"
Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise MEB’e bağlı olmadığı için bu okullardaki öğrencilerin okullaşmamış göründüğünün altını çizerek “Bizim koşullarımıza gelirlerse hayatlarına devam ederler. Gelmezlerse de biz de gerekli hukuki prosedürü takip ederiz” demişti.
Saat verildi! Meteoroloji'den İstanbul dahil o bölgelere sağanak yağmur uyarısı!YENİ ÖĞENCİ KABUL ETMEK BİR SONRAKİ DUYURUYA KADAR YASAK
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı eğitim kurumu Ernst Reuter Okulu’nda da benzer durumun yaşandığı tespit edildi. Okul tarafından velilere yapılan yazılı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bir nota yayınlayarak 2024-2025 eğitim öğretim yılında anaokulu dahil olmak üzere Ankara’daki Ernst Reuter Okulu’na Türk pasaportlu (çift uyruklular dahil) yeni öğrencileri kabul etmelerini, bir sonraki duyuruya kadar yasakladıklarını bildirdi.
Polis bu düzeneğe ilk defa rastladı! Görüntüleri izleyene gözlerine inanamadı:...
KAYITLI OLAN ÖĞRENCİLER YENİ DURUMDAN ETKİLENMEYECEK
Buna göre en az 2023-2024 eğitim öğretim yılından beri anaokulu dahil Ernst-Reuter Okulu’na devam eden çift uyruklular dahil, Türk pasaportlu çocuklar okula devam edebilecek. Yazıda ayrıca Türk pasaportu olmayan ancak Türk “Mavi Kartı” olan çocuklar ile Türk vatandaşı olmayıp başka ülkelerin uyruğuna sahip öğrencilerin, anaokulu dahil olmak üzere yeni kayıt yaptırabilecekleri ifade edildi.
Emine Erdoğan'dan koruyucu ailenin önemine ilişkin paylaşımNE OLMUŞTU?
Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri, Fransa’nın Türkiye’deki elçiliğine bağlı iki okul. Bu okullar, doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt Dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Eğitim-öğretim kararları AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin dünya genelindeki kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.
İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor ve bu nedenle MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktadan kaynaklanıyor. Aralık ayında MEB ve Fransız Büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin alınmayacağına dair haberler basına yansımıştı.
Çorum'da Maymun alarmı: Önce saldırdı, sonra kaçtı!GERİLİM NEDEN ARTTI?
Bir süre sonra, MEB’in iki Fransız okulunda din kültürü ve ahlak dersi verilmesini ve Türk öğretmenlerin çalıştırılmasını istediği iddiaları ortaya çıktı. 12 Temmuz’da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi. Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceği bildirildi.
Bakan Uraloğlu test sürüşünü yaptı! Otonom kamyon akıllı yollardaSORUNUN ARKA PLANI
Yüzyıllardır Türkiye'nin eğitim sistemine muhalefet eden ve uluslararası okullar arasında Türkiye'nin mühredatına uymayan tek ülke olan Fransa'ya nihayet baskı başladı. Daha önce birçok kez uzlaşma yolu aramış fakat tartışmaların başlamadan kapanmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekrar ele alınan konu bu kez nihayete erecek gibi gözüküyor. Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Tekin, Türkiye’de 12 yabancı okulun bulunduğunu ve Lozan Anlaşması’nda verilen taahhüt doğrultusunda hiçbir problem olmadığını belirterek, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarda okuyan Türk öğrencilerin Türkiye’deki eğitim müfredatında eğitim almadığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu test sürüşünü yaptı! Otonom kamyon akıllı yollarda12 OKUL İÇİNDE SORUN ÇIKARAN İKİ OKUL
“12 yabancı okul var: Fransız, Alman, İtalyan okulu var. Bunları biz Lozan’da taahhüt ettiğimiz için hiçbir problem çıkartmıyoruz diyen Tekin, "Onlarla ilgili hiçbir sıkıntımız da yok fakat enteresan bir biçimde Fransa sadece müstemleke ülkelerine yakışan şekilde davranarak, Türkiye’de iki tane daha okul açmışlar. Bu okulları açarken de ‘biz buraya Fransızları alacağız sadece’ demelerine rağmen, şu an öğrenci sayısı yüzde doksan oranında Türk vatandaşı. O okula giden bir Türk vatandaşının eğer bende kaydı yoksa, ben o çocuğu okullaştırmadığım için görevimi yapmıyorum demektir. Ben şimdi diyorum, çocuklar nerede? Okulda. Hangi okulda? Bizim kaydımızda yok, nereye gidiyorlar? O iki Fransız okuluna. O benim literatürümde resmî olmadığı için bu çocuklar okullaşmamış gözüküyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Tekin, Fransız Büyükelçisi ile görüştüğünü belirterek şunları söylemişti; “Bu yaptığınız doğru değil. Ben müsteşarken yazmıştım yazıyı. Oyaladılar bizi, ‘Evet, haklısınız, düzeltelim’ dediler. Okula müfettiş gönderiyoruz, okula almıyorlar. Şimdi ‘siz bizi denetleyemezsiniz’ diyorlar. Sonra çocuklar mezun oluyorlar. Oradan mezun çocuk diplomasının denkliğini bize getiriyor, diyor ki ‘diplomamın denkliğini ver’. Yani vatandaşla beni karşı karşıya getiriyor. Yetmedi, bu çocuklar ayrıcalıklı bir pozisyonda Yabancı Öğrenci Sınavı’na giriyorlar. Yani yabancı öğrenciler için yaptığımız yüksek öğretim kurumu sınavlarına giriyorlar. Bir kere adaletsizlik var orada.”
Bakan Tekin, konuyla ilgili görüşmelerden de söz etti ve iki okulda din kültürü dersi verilmemesi nedeniyle bu kararın alındığına ilişkin çıkan yoruma “Ahlaksızca bir yalan” ifadelerini kullanmıştı.
Tekin sözlerine “Büyükelçiyi davet ettik, geldi. ‘İlk fırsatta çözeceğiz’ dedi. Üzerinden 7-8 ay geçti, hâlâ lütfedip bizi muhatap almıyorlar. Ben de diyorum ki, kardeşim bak biz sizin sömürdüğünüz ülkeler gibi değiliz. Biz bağımsız ve milli bir devletiz. Dolayısıyla bizim literatürümüze göre burada eğitim vermek istiyorsanız, bizim koşullarımıza göre hareket edeceksiniz. Gelin bu okulları meşru hale getirelim. Bunun karşılığında da sizden Fransa’daki Türk vatandaşları için bazı taleplerimiz olacak. Sen benim oradaki vatandaşlarımızın taleplerini reddet, Türkçe, Türk kültürü derslerini engelle, burada kafana göre hareket et. Ondan sonra da biz resmî yazı gönderdik, ‘okullara Türk öğrenci alamazsınız’ diye.” diyerek devam etmişti.
Yorum Yaz