Yandex Metrica

O kafa hiç değişmiyor: Cumhuriyet kentsel dönüşüme yine 'rant' demeye başladı

O kafa hiç değişmiyor: Cumhuriyet kentsel dönüşüme yine 'rant' demeye başladı

50 bine yakın insanın enkaz altında can vermiş olması, geçmişte güvenli konut yapımına engel olan zihniyet için hiçbir şey ifade etmiyor. Cumhuriyet gazetesi deprem felaketinin üzerinden daha bir ay geçmemişken, İstanbul için hazırlanan kentsel dönüşüm projesine 'rant' diyerek karşı çıktı.

Gündem

06.03.2024, 06:01

6 Şubat felaketinde 50 bine yakın insan öldü; mevcut acı tablo kentsel dönüşümün önemini acı biçimde ortaya koydu ama güvenli konut inşasına 10 yıldır karşı çıkan zihniyet yaşananlardan ders almadı. 

Kentsel dönüşüme 'rantsal dönüşüm' diyen, eski evlerin yıkılıp yenisinin yapılmasını "Evimizi elimizden alacaklar" diye yorumlayan o kafa, depremin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden yine ortaya çıktı. 

Binlerce insanın enkaz altından kurtarılmayı beklediği günlerde, geçmişte halkı kentsel dönüşüme karşı mücadeleye davet eden haberlerini tek tek silen Cumhuriyet gazetesi, bugünkü skandal manşetinde yine U dönüşü yaptı ve insanları felakete sürükleyen zihniyetin hiç değişmeyeceğini gözler önüne serdi. 

Hükümetin İstanbul'daki riskli konutları acil dönüştürmek için hazırladığı proje ile alay etmeye çalışan gazete, Türkiye'de depremin insanları öldürdüğü gerçeğini hâlâ anlamamış göründü. 

İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutun rezerv alanlara taşınması hazırlıklarına karşı çıkan Cumhuriyet, projeye yine klişe ifadelerle çamur atmaya çalışarak şu manşeti attı: Taşıma bahane rant şahane!

Hatay ve Mersin'de kentsel dönüşüm çalışmalarını gerek davalarla gerekse de mahalleliyi ayaklandırarak engelleyen 'istemezükçü' kafanın haberinde şu ibretlik ifadeler yer aldı:

"Son seçim beyannamesindeki doğal afetlerle ilgili 16 sözünden sadece 3'ünü yerine getiren AKP, İstanbul'daki riskli 1,5 milyon konutu rezerv alanlara taşıyacağını duyurdu. AKP'nin 14 Mayıs seçimleri öncesindeki vaadini değerlendiren uzmanlar "Ortada bir balon dolaşıyor ve nereye konacak belli değil" dedi. 

Gezi tutuklusu şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman, "Konutlarını elinden almak için halkı yine kandıramazsınız" dedi. Kahraman, "Riskli yapıların hangileri olduğunu bilmeden sayısını biliyorsunuz. Bu vatandaşın göz koyduğunuz taşınmazlarını şimdiden belirlediğinizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bakanlık son derece kararlı: IBAN kiralamaya hapis cezası verilecek! Bakanlık son derece kararlı: IBAN kiralamaya hapis cezası verilecek! Haberi Görüntüle

23 Nisan'da 29 ülkeden çocuklar Külliye'de buluşacak! Onur konuğu: Filistin! 23 Nisan'da 29 ülkeden çocuklar Külliye'de buluşacak! Onur konuğu: Filistin! Haberi Görüntüle

AĞIZLARDA AYNI SAKIZ: RANTSAL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüme karşı ibretlik haberini Cumhuriyet 'Yoksula rezerv sürgünü' şeklindeki alt başlıkla destekledi. Binlerce insanı göz göre göre ölüme yollayan o zihniyet yine 'rantsal dönüşüm' sakızını çiğneyip projeye şöyle karşı çıktı:

"Hükümetin açıkladığı proje yeni bir rantsal dönüşümün sinyali. En fazla değer kazanan ilçeler Beyoğlu, Kağıthane, Bağcılar, Fatih ve Şişli. Yani hükümetin planına göre en eski konutların yer aldığı, yani en fazla konutun yıkılacağı semtler."

Cumhuriyet gazetesi yazı işleri ekibinin kafa yapısına göre, kentsel dönüşüm yapılacak yerde 'eski yapıların' olması normal değil anormal bir durum. Gazete, hükümeti eski yapıların bulunduğu ilçeleri dönüştürmeye çalışmakla suçladı! 

Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı: 'Kardeş Pakistan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz' Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı: 'Kardeş Pakistan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz' Haberi Görüntüle

'DÖNÜŞÜM' DİYEN İMAMOĞLU DÖNÜŞÜME KARŞI

Cumhuriyet manşetinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ifadeleri de boy gösterdi. Daha birkaç gün önce İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması gerektiğinden bahsederek metropolün dev bir şantiye sahasına dönüşmesinin şart olduğunu söyleyen İmamoğlu, şimdi ise şöyle dedi: "Bu bir seçim vaadi dili. 1,5 milyon eşyayı evden eve nakliyatla taşısın, bakalım kaç senede taşıyacak? Bu işlere milletin karnı tok."

ABD basınının gözü Erdoğan’ın Irak ziyaretinde: PKK'yı ortadan kaldırmak istiyorlar ABD basınının gözü Erdoğan’ın Irak ziyaretinde: PKK'yı ortadan kaldırmak istiyorlar Haberi Görüntüle

MEZHEPÇİ BİRGÜN: CEVİZ YETİŞEN BÖLGE!

Toprağın altındaki fay hatlarından çok toplumsal fay hatları konusunda uzmanlaşmış mezhepçi Birgün gazetesinin bugünkü kentsel dönüşüm yorumu, milyonlarca insanın konteyner ve çadır kentlerde yaşadığı şu süreçte saç baş yolduracak cinsten... Kahramanmaraş'ta afet konutları için kazma vurulan yerlerin yanlış olduğunu iddia eden gazete, buna gerekçe olarak sözkonusu bölgede 'ceviz yetiştiğini' yazdı.

Birgün gazetesindeki ifadeler, Türkiye'de muhalefetin düzeyini de ortaya koyuyor: "Uzmanlar, 'Artçılar devam ederken yeni konut planlanmamalı' dese de Maraş'ta konut çalışmalarına başlandı. Bu yerlerden birinin 'ceviz yetişen' bölge, bir diğerinin ise depremden etkilenen alan olduğu öğrenildi. Birgün'e konuşan CHP'li Ali Öztunç, "Cevizi öldürecekler" dedi ve ekledi: "Yine aynı hatayı yapıyorlar, yanlış yere yerleşim kuruyorlar." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, riskli yapıların yıkılması ve yenilerinin yapılarak şehirlerin güvenli hale getirilmesi çalışmalarına muhalefetin nasıl engel olduğunu çarpıcı bir kliple paylaşmıştı.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading