Yandex Metrica

Sitede Ara

CHP kentsel dönüşüme savaş açtı: Tıpkı İskenderun gibi Mersin'de de o projenin başına gelmeyen kalmadı

CHP kentsel dönüşüme savaş açtı: Tıpkı İskenderun gibi Mersin'de de o projenin başına gelmeyen kalmadı

İskenderun'da enkaza dönüşen mahalleler için 10 yıl önce hazırlanmış kentsel dönüşüm projesi, CHP'lilerin direnişiyle akim kalmıştı. Aynı durum Mersin'in Akdeniz ilçesinde de yaşandı. Mustafa Gültak, güvensiz yapıları yenilemek isterken hem CHP'li büyükşehir belediyesi ile hem de Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen STK'larla kıyasıya mücadele etti.

Gündem

01.04.2024, 00:33

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 'afet açısından riskli bölge' ilan edilerek kentsel dönüşüm kararı alınan arazilerde depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesine muhalefet hep karşı çıktı. 

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe Mahalleleri için hazırlanmış kentsel dönüşüm kararı CHP ve sol örgütler tarafından yoğun biçimde protesto edildi; konu yargıya taşındı, 'rant' olarak yaftalanan projenin iptali için mahalle halkının eylem yapması sağlandı. 

2013'te başlayan tartışmalarla dolu süreç, 10 yıllık mücadelenin ardından 'istemezükçülerin' zaferiyle noktalandı ve İskenderun'daki proje rafa kaldırıldı. Bu mahalleler 6 Şubat 2023 depreminde büyük zarar gördü.

İskenderun'daki durumun benzeri Mersin'in Akdeniz ilçesinde de yaşandı. Belediye başkanı seçildikten sonra ilçede dönüşüm seferberliği başlatan AK Parti'li Mustafa Gültak büyük bir direnişle karşılaştı. 

Barış, Turgutreis ve Çay Mahalleleri için hazırlanan projeler kapsamında hak sahipleriyle anlaşmaya varılırken CHP ve HDP devreye girdi. Kentsel dönüşüme karşı eylemlerde figüran olarak kullanacakları kesim olarak Roman vatandaşları belirleyen bu iki parti, Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle yoğun bir kampanyaya girişti. 

Zehir tacirlerine geçit yok! Narkoçelik-13 operasyonuyla 194 şüpheli yakalandı! Zehir tacirlerine geçit yok! Narkoçelik-13 operasyonuyla 194 şüpheli yakalandı! Haberi Görüntüle

GSM operatörlerinden son dakika açıklaması! 5 gün kaldı: Aksi takdirde 626 lira ödenecek GSM operatörlerinden son dakika açıklaması! 5 gün kaldı: Aksi takdirde... Haberi Görüntüle

KENTSEL DÖNÜŞÜME 'RANT' DEDİLER 

Turgutreis'teki Roman vatandaşların evlerinden atılacakları, mahallelerinden sürülecekleri iddiasıyla koparılan yaygara geçtiğimiz yıl eylül ayında bir haber metnine şöyle yansıdı: 

"Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi, çoğunlukla Romanların yaşadığı mahallelerden biri olan Turgutreis Mahallesi'ni kentsel dönüşüm projesi adı altında boşaltmak istiyor."

Depreme dayanıklı konutların inşasına karşı çıkan UMUT-SEN adlı sendika da sosyal medya hesabında Roman vatandaşların görüntüleriyle şu mesajı paylaştı:

"Turgutreis Mahallesi'nde 2020'den bu yana devam eden kentsel dönüşüm reklamı adı altında mahallelenin güvencesizliği üzerinden rant kapıları açılıyor."

Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden giriş yapamıyorum? Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden... Haberi Görüntüle

AVRUPA FONUYLA EYLEM TERTİPLEYEN PROF!

Bölgedeki vatandaşları kentsel dönüşüme karşı örgütleyen isimlerden Prof. Dr. Nurseren Tor, "Romanlar kentsel dönüşüme sanatın gücü ile direnecek" şeklindeki habere göre, buradaki vatandaşlardan duvarlara resimler yapmasını, böylelikle 'tarihi bir uyanış yaratarak mahallelelerine sahip çıkmalarını' istedi. 

Derme çatma evlerin 'güvenli' olduğunu savunan Akdeniz Roman Dernekleri Başkanı Ali Daylan da kentsel dönüşümün 'geri dönüşümü olmayan bir felaket' diye tanımlıyor. 

İlçeyi güvenli hale getirecek projenin gerçekleşmemesi için örgütlü eylem tertipleyen şu isimlerin 6 Şubat 2023 depreminden sonra ne düşündükleri merak konusu: 

  • Prof. Dr. Nurseren Tor
  • Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu
  • Eski Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz
  • Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hasan Kılavuz
  • İşadamı Mustafa Güler
  • MEPİAD Başkanı Özcan Demir
  • İçimizdeki Sanat Derneği Başkanı Tuncay Torun ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ensari Özaras
  • Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy
  • Mersin İHD Başkanı Hakkı Demir
  • Sözyüzü Sanat ve Edebiyat Kolektifi kurucularından Erdal Dalgıç
  • Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan
  • Uyuşturucu ile Mücadele Eden Aileler Derneği Başkanı Kamuran Bilen
  • Yazar Adil Okay
  • Yazar Yahya Vurucu
  • İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gök

Son dakika: Bursa’da istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü: 2 kişi yaralandı Son dakika: Bursa’da istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü: 2 kişi... Haberi Görüntüle

CHP'Lİ BELEDİYE HARAÇ İSTEDİ

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, ilçedeki tüm direnişe rağmen bazı bölgelerde güvenli konutları inşa etmeyi başardı. Ancak bu süreçte muhalefetle, özellikle de CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi ile kıyasıya mücadeleye girişti.

Eski ve güvensiz binaların yıkımı için bir firmayla sadece '1 kuruşa' anlaşan Gültak, (taşeron firma molozlardan çıkacak demir karşılığında bu işi yapacaktı), CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin nakliye işine dahil olmamasına rağmen ilçe belediyesinden para istediğini söyledi. 

Başkan Mustafa Gültak, CHP'li Vahap Seçer'in merkezinde bulunduğu skandalı geçtiğimiz yıl televizyonda çarpıcı ifadelerle duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading