Yandex Metrica

Bizi tasfiye etmek istiyorlar diyen mahalleli CHP'nin oyununa geldi: Hükümet 'riskli bölge' ilan etmişti

Bizi tasfiye etmek istiyorlar diyen mahalleli CHP'nin oyununa geldi: Hükümet 'riskli bölge' ilan etmişti

Harabe durumdaki AKM binasının yenilenmesine bile Gezi isyanıyla karşı çıkanlar, yurdun dört bir yanında hükümetin hazırladığı kentsel dönüşüm projelerini mahkemeler ve sokak isyanlarıyla sekteye uğrattı. CHP ve sol örgütler, İskenderun'da enkaza dönüşen mahallelerde 2013 yılında ilan edilmiş kentsel dönüşüm tasarısını da 'rant projesi' diyerek iptal ettirmişti.

Gündem

23.01.2024, 20:27

Hükümetin deprem bölgesinde daha önce 'riskli alan' ilan ettiği mahallelere ilişkin kentsel dönüşüm kararları, CHP öncülüğündeki sol örgütlerin marifetiyle iptal edildi. 

Demirleri çürüyen, yapımı 50 yılı aşan ve her an yıkılma riski bulunan yapıların yenilenmesi kararına ilk itiraz eden CHP olmasına rağmen, depremde yaşanan felaketi istismar eden de yine CHP oldu. 

İstanbul'da Bayrampaşa ve Sulukule semtlerindeki kentsel dönüşüm projeleri CHP'liler tarafından defalarca kez yargıya taşındı. Mahkeme süreci nedeniyle bu projeler yıllarca rafta bekletildi.

Dilan Polat tahliye mi edildi? Dilan Polat cezaevinden çıkacak mı? Dilan Polat tahliye mi edildi? Dilan Polat cezaevinden çıkacak mı? Haberi Görüntüle

AKM İÇİN İSYAN BAŞLATANLAR BAKIN NE DİYOR

Taksim Meydanı'nda harabeye dönüşmüş Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesine bile Gezi kalkışmasıyla isyan edenler şimdi enkaza dönüşen bölgeleri gösterip hükümeti suçluyor. 

Bu kurnazlığa sosyal medyada imza atan son isim CHP Mersin Milletvekili Avukat Alpay Antmen oldu. 4 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararını yayınlayan Antmen, Hatay'ın İskenderun ilçesinde Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe Mahalleleri için hazırlanan kentsel dönüşüm kararının iptal edildiğini hatırlattı. Ancak Antmen'in gözlerden saklamaya çalıştığı korkunç gerçek arşivlere öylece duruyordu. 

Hükümet İskenderun'da adı geçen mahalleleri 2013 yılında 'riskli bölge' ilan etmiş ve bu mahallelerdeki binaların yıkılıp yeniden yapılması için proje hazırlamıştı. 6 mahallenin 'afet açısından riskli' ilan edilmesi tıpkı İstanbul, Mersin, İzmir, Diyarbakır ve pek çok ildeki proje süreçlerinde olduğu gibi Hatay'daki CHP'lileri de harekete geçirdi. 

Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay vade 1.5 Milyon TL hesaplamaları... Konut kredisi Nisan ayı faiz oranları ne 2024? 120 ay... Haberi Görüntüle

SOLCU EVRENSEL GAZETESİ BİLDİRİYOR

Bu partinin öncülüğünde sokağa dökülen sol örgütler, İskenderun'da mahalleliyi ayaklandırdı. 77 hektar genişlikte yürütülecek projeye isyan eden mahalleli, solcu Evrensel gazetesine o günlerde şunları söylüyordu:

"Bizi yaşadığımız yerden tasfiye etmek istiyorlar. Bu proje yaşam hakkımıza müdahaledir. Kentsel dönüşüm, bizi yıllardır oturduğumuz çevreden dışlamak üzere hazırlanan bir projedir. Bu uygulamayı, bizleri kent merkezinden dışlamak üzere yapılan rant projesi olarak görüyoruz. Amaç, kent merkezindeki değerli mülkiyetlerin el değiştirmesidir. Bu rant uygulamalarında kamu yararı bulunmadığı için işlemlerin iptalini istiyoruz."

İskenderun'da sol örgütlerin gazına gelerek "Bizi rant projesiyle buradan kovmak istiyorlar" diyenlerin evleri, 6 Şubat 2023 deprem felaketinde büyük ölçüde yıkıldı. Dönüşüm projelerine karşı CHP tarafından yürütülen organize kampanya ve mahkeme süreçlerinin uzamasından ötürü hükümet zaman zaman bu tasarıları iptal etmek zorunda kaldı. 

4 Şubat 2022 tarihinde İskenderun'daki projelerin iptaline ilişkin yayınlanmış Cumhurbaşkanlığı Kararı da aslında güvenli yapılara karşı çıkan gericilerin zaferinden başka bir şey değildi. Kısa süre öncesine kadar Türkiye genelinde kaçak yapıların affını içeren kapsamlı bir 'imar barışı'nın sıkı taraftarı olan CHP, şimdi tam tersi maskeye bürünerek 'kentsel dönüşüm projelerini mahkemeye götürmemiş gibi' davranmaya çalışıyor. 

PKK, DHKP/C ve MLKP'yi terör örgütü olarak görmeyen Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, deprem bölgesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı halkı provoke etmek isteyenlerin başında geliyor. TİP'li Atay, Mersin'in Akdeniz ilçelerinde TOKİ tarafından yürütülen konut yenileme projesine 2020 Ekim'inde böyle tepki göstermişti: "Böyle bir şeye kesinlikle mahalleli açısından da sosyalist devrimci, demokrat örgütlerin de destek vereceği bir direniş başlatmak gerekiyor." 

23 Nisan okullar tatil mi? 2024 Üniversite ve liseler açık mı olacak? 23 Nisan okullar tatil mi? 2024 Üniversite ve liseler açık... Haberi Görüntüle

İŞTE O EYLEMLERDEN BİRİ!

İskenderun'da CHP ve güdümündeki sol örgütlerin etkisiyle sokağa dökülen halk, hükümetin kentsel dönüşüm projesine karşı çıkmıştı. Proje kapsamında dönüştürülmesi planlanan Meydan Mahallesi'nde de vatandaşların "Kentsel dönüşüme karşıyız" mesajlı eylemi kameralara böyle yansımıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading