Yandex Metrica

Altın Tasarruf Sistemi nedir? Altın Tasarruf Sistemi caiz mi?

Altın Tasarruf Sistemi nedir? Altın Tasarruf Sistemi caiz mi?

Altın Tasarruf Sistemi yarın başlıyor. Yastık altında kötü gün için bekletilen altınların piyasaya kazandırılması için tasarlanan Altın Tasarruf Sistemi vatandaşların ilgisini çekti. Peki Altın Tasarruf Sistemi nedir? Altın Tasarruf Sistemi caiz mi?

Ekonomi

20.02.2024, 15:50

Altın Tasarruf Sistemi yarın halkın karşısına sunulacak. Yeni hazırlanan Altın Tasarruf Sistemi'nin nasıl olacağı ise merak ediliyor.  Peki Altın Tasarruf Sistemi nedir? Altın Tasarruf Sistemi caiz mi? İşte Altın Tasarruf Sistemi ile ilgili tüm merak edilenler...

Hem limitsiz hem faizssiz kredi! O bankadan müşterisine dev kıyak: Nakit ihtayacı olanlar hemen başvuru yapsın Hem limitsiz hem faizssiz kredi! O bankadan müşterisine dev kıyak:... Haberi Görüntüle

ALTIN TASARRUF SİSTEMİ NEDİR?

Merkez Bankası'nın altın dönüşümlü TL mevduat veya katılma hesaplarına yönelik düzenlemesi bekleniyor. Düzenlenen yeni sistemle vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine götürerek açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden kontrol edebilecek. Sisteme kısa bir süre içerisinde 1500'ün üzerinde kuyumcu uygulamaya dahil olacak. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan "Altın Tasarruf Sistemi" ile katılımcılar "Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı" tercih edebilecek. Aynı zamanda rafinerilerin oluşturduğu kuyumcu ağları üzerinden özel yazılımlar aracılığı ile fiziki altınlar banka hesaplarına aktarılabilecek. 

Vatandaşlar banka şubeleri aracılığıyla da fiziki altınlarını sisteme koyabilecek. Hurda altında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca belirlenen "Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri" esas alınacak. Vatandaşlar istedikleri ve kendilerine en uygun değerlemeyi veren kuyumcuyu tercih edebilecek. Altından elde edilecek getiri yatırım aracı, bankaya göre farklılık gösterebilecek. 

Sağlanacak ek avantajlar ilgili bankaların oluşturacağı platformlarda vatandaşa bildirilecek. Geri alınacak fiziki altın 24 ayar gram, külçe, çeyrek ya da Darphane altını olacak. Ancak vade ve hesap türüne bankalar tarafından farklı uygulamalar yapılması mümkün olabilecek. 

Zam gelmeden depoları fulleyin... Petrol fiyatları fırladı: Motorine dev zam yolda! Zam gelmeden depoları fulleyin... Petrol fiyatları fırladı: Motorine dev zam... Haberi Görüntüle

BİLEZİK VERİLİNCE NE OLACAK?

Kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat, teyit sistemi kuruldu. Vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamasını sağlayacak teknolojik altyapı rafineriler tarafından hazırlanacak, bankalar tarafından da doğrulama altyapılarıyla desteklenecek. 

Vatandaş fiziki altınını teslim ettiğinde isterse bankadaki altın hesaplarına, isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımı isteyebilecek. Aktarım, anlaşmaya göre kuyumcu veya rafineri tarafından anlık olarak gerçekleştirilecek. Vatandaş hesabına aktarım yapıldığına ilişkin bilgilendirme sistem tarafından yapılacak. Böylece vatandaş kuyumcuda işlemini tamamlamış, fiziki altınını teslim etmiş ve bankaya altın ya da TL olarak aktarmış olacak. 

Sisteme giren altın kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilirken, rafineri de rafinajı yapılmış altını bankaya teslim edecek. Fiziki altın karşılık olarak bankada kalacak. Vatandaş finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu tercih ettiği şekilde değerlendirip fiziki olarak almak istediğinde banka veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla temin edebilecek. Bileziğini kuyumcuya götüren vatandaş karşılığını çeyrek ya da gram altın olarak alabilecek. 

Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur getirecek tarihi anlaşma Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur... Haberi Görüntüle

ÇEYREK HESAP AÇILABİLECEK

Vatandaşların darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankaları ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açmaları yarından itibaren başlayacak. Vatandaş 10 tane çeyrek altını banka şubesine teslim ettiğinde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. 

Bu çeyrek altın hesaplarını değerleme şekillerinde kullandıktan sonra bire bir hesabında gözüken altın miktarını fiziki olarak da çekebilecek. Çeyrek ve katları olan yarım ya da tam altınlar da hesaba katılabilecek. Ancak getirilen altınlar çeyrek olarak hesaba alınacak. Yarım altın getirildiğinde 2 çeyrek, tam altın getirildiğinde 4 çeyrek olarak hesaba girecek. Birey hesabında yatırdığının çeyrek karşılığını görecek. Geri verilirken de çeyrek altın olarak teslim edilecek. 

Kapalıçarşı gram altın bugün ne kadar (alış-satış) 25 Nisan? Gram, çeyrek, tam altın alınır mı? Kapalıçarşı gram altın bugün ne kadar (alış-satış) 25 Nisan? Gram,... Haberi Görüntüle

AVANTAJLARI NELER?

Bankalar, mevcut bulunan altına ilişkin hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde çalışma yapabilecek. Bankalar tarafından finansal sisteme kazandırılan altınlar karşılığında hesap sahibine diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi çeşitli kazanımlar sağlanacak. 

Merkez Bankası sistem üzerinden bankalara aktarılan fiziki altın karşılığı TL tutarların Altın Dönüşümlü TL Mevduat/Katılım Hesaplarında değerlendirilebilmesi için yeni düzenleme gerçekleştirecek. Böylece vatandaş tasarrufunun değerini korurken aynı zamanda TL cinsi kazanç da elde etmiş olacak. Finansal sisteme aktarılan altınlar bireylerin tercihleri doğrultusunda nemalandırılabilecek. 

Savaş öncesi piyasalar: İslam Memiş ons altının kaç bin dolara yükseleceğini açıkladı Savaş öncesi piyasalar: İslam Memiş ons altının kaç bin dolara... Haberi Görüntüle

SİSTEME 1500 ÜZERİ KUYUMCU KATILDI 

Toplama kanallarının genişletilmesi için hâlihazırda banka ve rafinerilerin sahip oldukları kuyumcu ağları çoğaltılacak. Mart ayı itibarıyla her ilde en az bir kuyumcu olacak. Şu an hali hazırda 1500'ün üzerinde kuyumcu sisteme dâhil oldu. Bankalar her ilde en az bir şubesini bu sisteme dahil edecek. Altın toplama sürecinde bugüne kadarki uygulamalardan farklı olarak bankaların bazı şubeleri toplama işlemlerine sürekli aracılık yapacak. 

Almanya'dan ilk evini alacak Türklere müjde! Verilecek ödeme şaşkına uğrattı: İşte şartları Almanya'dan ilk evini alacak Türklere müjde! Verilecek ödeme şaşkına uğrattı:... Haberi Görüntüle

HAZIRLANAN 4 SENARYODA DA KAZANÇ VAR!

Çikolata yemeyi unutun! Kakao fiyatlarına okkalı zam gelecek: Stratejiler değişecek Çikolata yemeyi unutun! Kakao fiyatlarına okkalı zam gelecek: Stratejiler değişecek Haberi Görüntüle

SENARYO 1:

1. senaryoya göre, 100 gram has altın getirildiğinde dönüşüm kuru 800 liradan hesaplanıp 3 ay vadeli yatırıldığında toplam hesap bakiyesi 82 bin 208 olacak. Vade sonunda gram altın kuru gramı 750 lira olduysa vatandaşın kazancı (vadedeki para) 2 bin 808 lira olacak. 

Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En... Haberi Görüntüle

SENARYO 2:

2. senaryoya göre vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarına eşit olması durumunda gram altın aynı kaldıysa 800 gram kazanç yine 2 bin 808 lira olacak şekilde uygulanacak. 

Bakan Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı Bakan Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırıldı Haberi Görüntüle

SENARYO 3:

3. senaryoya göre vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından büyük, elde edilen kazançtan düşük olması halinde; gram 820 olduğunda kazanç daha yüksek olacağı için yine kazanç 2 bin 808 lira olacak. 

Bakan Şimşek'ten dikkat çeken enflasyon mesajı! Tek hane için tarih verdi Bakan Şimşek'ten dikkat çeken enflasyon mesajı! Tek hane için tarih... Haberi Görüntüle

SENARYO 4:

4. senaryoda vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından ve kazançtan büyük olması durumunda da altın kuru 850'ye çıktıysa hem 2 bin 808 lirayı hem de altının değerlemesinden kaynaklanan 2 bin 192'yi alacak. Toplam kazanç 5 bin liraya çıkacak.

İstanbul Havalimanı yine zirvede: Dünya devlerine büyük fark İstanbul Havalimanı yine zirvede: Dünya devlerine büyük fark Haberi Görüntüle

ALTINA YATIRIM HANGİ DURUMLARDA CAİZ?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” ibaresini kullandı. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım satımı yapmak caizdir.” 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading