Yandex Metrica

TL zorunlu karşılık faizi yükseltilirse ne olur? Zorunlu karşılık oranı artarsa mevduat faizleri yükselir mi, düşer mi?

TL zorunlu karşılık faizi yükseltilirse ne olur? Zorunlu karşılık oranı artarsa mevduat faizleri yükselir mi, düşer mi?

Merkez Bankası Nisan ayı toplantısında faizleri değiştirmeme kararı aldı. Politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulurken TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı da artırıldı. Bankadan kredi çekmek isteyenler ve mevduat hesaplarında parası olan vatandaşlar iseTL zorunlu karşılık faizi yükseltilirse ne olur? Zorunlu karşılık oranı artarsa mevduat faizleri yükselir mi, düşer mi? sorularına yanıt aramaya başladı. 

Ekonomi

03.05.2024, 08:46

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenen faiz kararını açıkladı. Nisan ayı toplantısında politika faizi piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50'de sabit tutuldu. Aynı zamanda Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını da yükseltti. Atılan bu adımın ne anlama geldiği ise merak ediliyor. 

13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti saatte 200 bin dolar 13 milyarlık Kıyamet Uçağı anlaşması: Nükleer saldırıda kullanılacak uçağın maliyeti... Haberi Görüntüle

TL ZORUNLU KARŞILIKLARA UYGULANAN FAİZ YÜKSELİRSE NE OLUR?

Merkez Bankası'nın parasal sıkılaşma konusunda atacağı adımlar oldukça çeşitlidir. Zorunlu karşılıklara uygulanan faizin yükseltilmesi de parasal sıkılaşma yönünde atılan adımlardan biridir. Zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik bir sıkılaşma adımıdır. Zorunlu karşılık oranlarının artması para arzının azalmasına sebep olur. Zorunlu karşılık oranı artarsa dolaylı olarak para arzı azalır. Zorunlu karşılık oranının arttırıldığı zaman  bankalar ya da finans kurumları verdikleri kredileri geri alma yoluna gider yada kredi vermeye istekli olmaz.

Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt halka arz ne zaman? Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt... Haberi Görüntüle

ZORUNLU KARŞILIK ORANI ARTARSA KREDİ FAİZLERİ VE MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİR Mİ?

Zorunlu karşılık oranı tanımı şöyle yapılabilir; mevduat kabul eden bankaların bu mevduat miktarına karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır. Zorunlu karşılık oranlarının artırılması piyasaları ne yönde etilyeceği ise herkes tarafından merak ediliyor. 

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: Ankara-İzmir arası bakın kaç saate düşecek? Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: Ankara-İzmir arası bakın kaç saate düşecek? Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI'NDAN ZORUNLU KARŞILIK ORANI ADIMI

TCMB'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan bankaların Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları (KKM) için tesis edilen zorunlu karşılıklarına faiz uygulaması 5 Şubat 2024 tarihinde duyurulmuştu. Söz konusu uygulamada; KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının yüzde 60'ı olarak belirlenmesine, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının yüzde 80'i olarak belirlenmesine karar verilmiştir." denildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet Karakoca

TRHaber.com - Ekonomi


Loading