Yandex Metrica

Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur getirecek tarihi anlaşma

Irak'tan Türkiye'ye oluk oluk petrol ve doğalgaz akacak: Bölgeye huzur getirecek tarihi anlaşma

12 yıl sonra Irak'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile tarihi anlaşmaların altına imza attı. Terörden, petrole birçok konuda uzlaşmaya varan iki ülke dünya gündemine ilk sıradan giriş yaptı. Türkiye'ye oluk oluk petrol akacak diyen dış basın gelişmeleri son dakika kodu ile aktardı.

Dünya

01.05.2024, 07:41

Kalkanma yolu, terörle mücadele ve bir süredir askıda olan Irak petrolü ve doğalgazının ele alındığı kritik zirve dünya basınında geniş yankı uyandırdı. 

Irak ziyareti kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'i ile görüştü daha sonra ise Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın attığı her adımı takip eden dış basın gelişmeleri okuyucularına son dakika kodu ile duyurdu. 

3. Dünya Savaşı an meselesi: İran'dan nükleer füze tehdidi! İsrail Nükleer tesisleri vurabilir mi? 3. Dünya Savaşı an meselesi: İran'dan nükleer füze tehdidi! İsrail... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'YE PETROL VE DOĞALGAZ AKACAK

ABD merkezli Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Erdoğan'ın uzun süredir beklenen Irak seyahatinde terör örgütü PKK ile su sorununun büyük önem taşıdığı yorumunu yaparken, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye bir yılın aşkın süredir askıya alınan petrol ve doğalgaz ihracatının da son bulacağını aktardı.

Haberine devam eden AP, Irak yönetiminin geçmişte Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarından şikayetçi olduğunu anımsatarak, mevcut tabloda ise Irak'ın Ankara'nın bakış açısına daha fazla yaklaşıyor gibi göründüğünü bildirdi.

Terör sorununun ortadan tamamen kaldırılacağını aktaran ajans, Bağdat Irak'ın kuzeyindeki İran yanlısı militanlara karşı benimsediği yaklaşımı terör örgütü PKK'ya karşı da benimseyebilir ifadelerini kullandı.

ABD'ye altın vuruş! Ülkeler teker teker rezervlerini çekiyor ABD'ye altın vuruş! Ülkeler teker teker rezervlerini çekiyor Haberi Görüntüle

PKK SORUNU ORTADAN KALKACAK

Söz konusu görüşmeyi son dakika kodu ile okuyucularına duyuran bir başka haber ajansı olan AFP ise, 'Erdoğan, su, petrol ve güvenliği görüşmek üzere nadiren Irak'ı ziyaret ediyor' başlıklı bir haber servis etti. 

Fransız merkezli haber ajansında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Başbakanı Sudani tarafından Bağdat Havalimanı'nda 21 pare top atışıyla karşılandığını aktarılırken, ayrıca bandoların milli marşları çaldığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'den bu yana ilk kez Irak'a ziyaret gerçekleştirildiğinin altı çizilirken Erdoğan'ın seyahatinin Gazze'deki savaşın yanı sıra İran ve İsrail arasındaki saldırıların tetiklediği bölgesel gerilimin ivmelenerek arttığı bir dönemde gerçekleştiğini bildirildi.

Ayrıca haberde ziyarette gündeme gelecek başlıkları sıraladı. AFP, Irak'ın Türkiye'nin ihracat sıralamasında beşinci ülke olduğunu da ekledi.

ABD'de Gazze destekçisi öğrencilere polis saldırısı! Kampı basıp gözaltına aldılar ABD'de Gazze destekçisi öğrencilere polis saldırısı! Kampı basıp gözaltına aldılar Haberi Görüntüle

TARİHİ ANLAŞMA İMZALANDI

Irak Başbakanı Sudani ve Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı.

Bu projeyle birlikte Körfez üzerinden denizden Basra’ya, oradan da karayolu ve demiryollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanan, Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşturmayı planlanıyor.

Ayrıca Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için güvenlik ortamının sağlanmış olması gerekliliği, Bağdat’ın Ankara ile PKK konusunda geçmişe oranla daha fazla işbirliği yapmak istemesinin nedenleri arasında sayılıyor.

Habere Tepki Ver

9

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading