Yandex Metrica

Sitede Ara

İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4 bin 800 hava savunma füzesi üretilmeli

İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4 bin 800 hava savunma füzesi üretilmeli

Ukrayna'nın işgalci Rusları topraklarından tamamen atabilmesi için gereken füze ve mühimmat sayısı ile bunlara ödenmesi gereken para Estonya Savunma Bakanlığı'nın raporunda ortaya çıktı. RAND Corporation analiziyle zenginleşen rapor, zaferin hiç de ucuz olmadığını gözler önüne seriyor. 

Dünya

17.05.2024, 22:29

24 Şubat 2022 tarihinden buyana 150 bini ölü olmak üzere yaklaşık 500 bin askeri savaş dışı kalan Rusya, onlarca ülkeden getirdiği milisler sayesinde Ukrayna topraklarında taarruza devam ediyor.

Donetsk ve Luhansk'tan oluşan Donbas genelindeki cephe hatlarında Rusların 150 bine yakın personel konuşlandırdığı sanılıyor. 

Rusya 2024 itibariyle günde 700 ilâ 1000 arasında asker kaybediyor. Bu kayıpların çoğunluğu Ukrayna birliklerinin kullandığı kamikaze dronlar nedeniyle oluşuyor. 

1000 kilometre uzunluğundaki cephe hattında savunma pozisyonunda kalan Ukrayna ise mühimmat ve hava savunma füzesi eksikliği yaşamaya devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkeleri ardı ardına yardım paketleri açıklamasına rağmen gönderileceği söylenen askerî ekipmanların çoğu cepheye ulaşmış değil.

 

Hamas kabul etti: İsrail saldırmayı seçti: Ateşkes maddelerinde neler vardı? Hamas kabul etti: İsrail saldırmayı seçti: Ateşkes maddelerinde neler vardı? Haberi Görüntüle

İŞTE ZAFER İÇİN İHTİYAÇ LİSTESİ

Savaşta Rusların galip gelmesi halinde yeni hedefin kendileri olacağını düşünen Baltık ülkelerinden Estonya, ilginç bir raporla gündemde. 

Gidişatı Ukrayna lehine çevirmek için ne yapılması gerektiği sorusunu cevaplamaya çalışan Estonya Savunma Bakanlığı, savaşı kazanma konusunda Ukrayna'ya mutlaka tedarik edilmesi gereken silah ve ekipman miktarını sıraladı. 

İlk olarak İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan rapora göre Ukrayna'nın en çok hava savunma füzelerine ihtiyacı bulunuyor. Rusların yoğun saldırısı altındaki Ukrayna şehirlerinde elektrik ve suya ulaşmak giderek daha da güçleşiyor. 

Estonya, Ukrayna'ya yılda en az 4 bin 800 hava savunma füzesi verilmesi gerektiğini ileri sürüyor. Bu rakamın karşılanabilmesi için ABD'nin yıllık hava savunma füzesi üretiminin tamamı bile yetmiyor. 

Ukrayna'da Amerikan Patriot sistemleri

ABD'de değişik çapta yaklaşık 3 bin 600 hava savunma füzesi üretildiği sanılıyor. Kalan 1200 adet füzeyi ise diğer NATO ülkelerinin sağlaması gerekiyor. 

Ancak bu rakam minimum gereksinimi ifade ediyor. Ukrayna şehirlerinin tam olarak güven altına alınabilmesi için ek hava savunma bataryalarına ve bunların kullanacağı mühimmata ihtiyaç bulunuyor. 

Rusya'nın füze ve kamikaze dron saldırılarıyla orantılı olarak Estonya'nın hesaplarına göre, Ukrayna'nın güvenlik ihtiyacını tam olarak karşılamak için yılda 7 bin 500 füze tedariki gerekiyor. 

Mevcut ihtiyacın yerine getirilmesi hem ABD hem de Avrupa ülkelerinin savunma üretimlerini ikiye katlamasına bağlı. 

Durum uçurumun eşiğinde: İstihbarattan felaket uyarısı: Elimizdeki her şeyi kullandık Durum uçurumun eşiğinde: İstihbarattan felaket uyarısı: Elimizdeki her şeyi kullandık Haberi Görüntüle

2,4 MİLYON TOP MERMİSİ GEREKİYOR

Estonyalı analistler Ukrayna ordusunun yıllık top/obüs mermisi ihtiyacını da belirledi: Tam 2,4 milyon mermi... 

Rusya'nın yıllık 3 milyon mermi üretim kapasitesi bulunuyor. Buna karşılık Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi taahhüdünü bile yerine getiremedi. 

155 mm'lik obüs mermisi Ukrayna askerlerinin en çok ihtiyaç duyduğu mühimmatlardan biri

Uzun menzilli füzelere yıllık talep ise raporda 8 bin 760 olarak yer buldu. Ancak bu saldırı füzelerinin sayısı da olması gereken asgari miktar. Raporda "Bu rakamın 3 katına bile ihtiyaç duyulabilir" deniliyor. 

ABD'nin karadan karaya ve havadan karaya uzun menzilli füze üretiminin yılda 14 bini geçtiği sanılıyor. Dolayısıyla ABD savunma endüstrisinin füze üretim kapasitesi Ukrayna ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. 

Ancak bu füzelerden bir kısmını ateşlemek için Ukrayna'ya savaş uçağı da gerekiyor. 

Kilit hedeflerin vurulması için kullanılan stratejik seyir füzeleri genellikle uçaklardan atılıyor. Ukrayna bu tip füzelerden Scalp ve Storm Shadow'u Fransa ve İngiltere'den alıyor. ABD'nin ise yıllık 400 ilâ 700 arasında uzun menzilli derin saldırı füzesi yolladığı sanılıyor. 

Kırmızı bölge kuşatıldı! Tanklar konuşlandı siyonist ordudan yeni tahliye emri Kırmızı bölge kuşatıldı! Tanklar konuşlandı siyonist ordudan yeni tahliye emri Haberi Görüntüle

SAVUNMA VE TAARRUZ MALİYETLERİ FARKLI

Estonya raporunda, tüm bu mühimmat ve füzeleri finanse etmek için yaklaşık fatura da çıkarıldı. Ukrayna ordusunu savunma pozisyonunda tutmak için harcanması gereken rakam yıllık 16 milyar avro ile 28 milyar avro arasında değişiyor. 

Muhtemel bir taarruzu finanse etmek için ise fatura 43 milyar avro ile 57 milyar avro düzeyine tırmanıyor. Bu faturaya kara-hava platformlarının bakım-idame masrafları dahil değil. 

Ukrayna askerleri

Estonya Savunma Bakanlığı'nın analizini yorumlayan ABD merkezli RAND Corporation, Rusya'nın 2014 sınırlarına geri itilmesi durumunda ihtiyaç duyulan devasa insan gücünün eğitim ve donatımının da büyük bir maliyete neden olacağını yazdı. 

Ermenistan'da kilise isyanı: Bakandan protestolara katılan diplomatlara 'asker kaçağı' suçlaması Ermenistan'da kilise isyanı: Bakandan protestolara katılan diplomatlara 'asker kaçağı' suçlaması Haberi Görüntüle

GÜNDE 1000 ASKER SAVAŞ DIŞI KALMAZSA...

RAND raporlarına göre, Rus ordusunu tamamen söküp atmak için NATO eğitimli/donanımlı 14 ilâ 21 tugay gerekiyor. Bu büyüklükte bir gücün 2 yıl boyunca yoğun bir eğitime tâbî tutulması lazım geliyor. 

Aynı zamanda, tahminlere göre Rusya ayda 25-30 bin arasında takviye kuvveti cephe hatlarına intikal ettirebiliyor. Yani Ukrayna'nın cephede Rus yığılmasını önlemek için her gün 1000 Rus askerini etkisiz hale getirmesi gerekiyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

3

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading