Yandex Metrica

Hamas kabul etti: İsrail saldırmayı seçti: Ateşkes maddelerinde neler vardı?

Hamas'ın ateşkes duyurusundan saatler sonra Refah'a saldırı düzenleyen İsral tercihini soykırımdan yana kullandı. Ateşkes çağrılarına kulak tıkayan İsrail yönetimine tepkiler çığ gibi büyüdü. Tel Aviv'deki Ayalon otoyolunu kapatan göstericiler Netanyahu'yu istifa etmeye davet etti. Peki Hamas'ın kabul ettiği ateşkeste neler vardı?

Dünya

19.05.2024, 06:51

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ateşkes görüşmeleri 3 aşamalı bir anlaşmadan oluşuyordu. Anlaşmanın birinci aşamasına göre, 42 günlük bir ateşkes sürecine girilecek ve Hamas, İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında 33 rehineyi serbest bırakacak.

Anlaşmaya göre Hamas her rehine için 50 Filistinlinin serbest kalmasını talep ederken, İsrailli kadın askerlerinde serbest bırakılmasına da onay verdi.

Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Haberi Görüntüle

GAZZE'DE SÜRDÜRÜLEBİLİR SÜKUNET

Ayrıca birinci aşama İsrail güçlerinin Gazze’den kısmen çekmesini de içeriyor. Ateşkesten 11 gün sonra için planlanan bu geçiş süreciyle Filistinliler güney - kuzey hattında serbestçe hareket edebilecek.

Anlaşmanın ikinci aşaması ise silahların sustuğu yeni bir 42 günlük periyodu kapsıyor. Gazze’de 'sürdürülebilir bir sükunet' ortamının sağlanmasını amaçlayan bu aşamada, İsrail birliklerini tamamen geri çekecek. Bu aşamada, Hamas elindeki asker rehineleri, yine İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinliler karşılığında serbest bırakacak.

Üçüncü ve son aşamada ise cenazelerin de karşılıklı geri verilmesi sonrası yeniden inşa sürecinin Katar, Mısır ve BM gözetiminde başlamasını içeriyor. Detayları açıklanmayan üçüncü aşama sonunda, Hamas’ın silahlı mücadeleyi bitirmeyi değerlendireceği de ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından çelişkilerle dolu Gazze raporu: 'İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor ama askeri yardıma devam edilecek' ABD Dışişleri Bakanlığından çelişkilerle dolu Gazze raporu: 'İsrail uluslararası hukuku... Haberi Görüntüle

KOŞULLAR KABUL EDİLİRSE BARIŞ GELİR

Ateşkes anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulunan bir Hamas yetkilisi, koşulların yerine getirilmesi halinde 'çatışmaları sonsuza kadar bitirmeyi' kabul ettiklerini söyledi.

Bölgede yaşanan gelişmelere dair açıklamalarda bulunan BBC dış haberler editörü Jeremy Bowen, "Hamas’ın ateşkes açıklaması, krizi başından bu yana izleyen birçok gözlemciye sürpriz oldu ve İsrail'in önümüzdeki birkaç haftaya ilişkin beklentilerini de alt üst etti" ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Bowen, "İsrail yönetiminde hakim olan görüş, Hamas'ın Amerikalıların 'olağanüstü cömert' olarak nitelendirdiği bu ateşkes teklifini kabul etmeyeceği yönündeydi. Hamas, ateşkes adımıyla Netanyahu'yu baskı altına aldı" şeklinde konuştu.

"Eğer ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yu ateşkesi kabul etmeye zorlarsa, İsrail Başbakanı, hükümetinin ayakta kalması ile Washington'ın desteği arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak." diyen Bowen, "Olası ateşkes aynı zamanda İsrail'in Başbakan Netanyahu'nun sağlamaya yemin ettiği 'kesin zaferi' elde edememesi anlamına da gelecek. Şimdi sırada daha fazla müzakere ve çok güç seçimler var." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading