Yandex Metrica

Sitede Ara

İsrail, Refah'a yaptığı saldırıyı savundu: 'Mısır'la yapılan anlaşmaya uygun'

İsrail, Refah'a yaptığı saldırıyı savundu: 'Mısır'la yapılan anlaşmaya uygun'

İsrail'den yapılan açıklamada Refah'a yönelik düzenlenen saldırıların ve Refah Sınır Kapısı'nın Refah tarafının işgal edilmesinin Mısır'la 1979 yılında yapılan barış anlaşmasına uygun olduğu, bu anlaşmayı ihlal etmediği savunuldu.

Dünya

19.05.2024, 08:57

İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını işgal etmesi akıllara 1979'da Mısır'la İsrail arasında imzalanan barış anlaşmasını getirmişti. Anlaşma iki ülke arasındaki savaş hali durmasını, ilişkilerin normalleştirilmesini, İsrailli asker ve sivillerin Sina Yarımadası'ndan tamamen çekilmesini ve bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyordu. 

Mevcut halde İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarla ve sınır kapısının Filistin tarafını işlgal etmekle bu anlaşmayı ihlal edip etmediği tartışılıyor. Bu tartışmalarla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, saldırıların ve işgalin söz konusu anlaşmayı ihlal etmediğini iddia etti. 

Paylaşımında Hamas'ı ortadan kaldırıncaya ve İsrailli esirler serbest bırakılıncaya kadar saldırılara devam edeceklerini belirten Gendelman, sınıra yakın bölgelerdeki saldırılar konusunda Mısır'ın hassasiyetini anladıklarını ifade etti. Gendelman, "Bu operasyonun iki ülke arasındaki barış anlaşmasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini vurguluyoruz." iddiasında bulundu.

İşgalci İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde bulunan Refah bölgesine kara saldırısı başlatmıştı. Daha önce kuzeyde bulunan Gazzelileri "güvenli bölge" diyerek Refah'a ve güneye gönderen İsrail'in 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı bu bölgeye yönelik saldırıları aynı zamanda yeni bir katliamın da habercisi. İsrail ordusu, sık sık Refah'a hava saldırısı düzenliyor. 

Alman vekilden Scholz hükümetine İsrail tepkisi: 'İhracat yasağı getirmemek savaş suçuna yardım etmektir' Alman vekilden Scholz hükümetine İsrail tepkisi: 'İhracat yasağı getirmemek savaş... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 35 bine yakın Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 24 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 78 bine yakın yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading