Yandex Metrica

Hindistan'ın başı Bayraktar TB2 filosuyla dertte! Tehditler birbiri ardına geldi

Türkiye'den 6 adet Bayraktar TB2 SİHA alan Maldivler, 90 bin kilometrekarelik MEB alanını Türk SİHA'larıyla gözetlemeye başladı. Ankara ve Pekin'le yakın ilişki geliştiren Cumhurbaşkanı Muizzu'nun TB2 adımı kuzeydeki Hindistan'ı şimdiden panikletti. Hint general Mandip Singh, TB2'lerin casusluk amaçlı kullanılacağından, hatta Türk SİHA'larının Pakistan'dakilerle birlikte ortak operasyona çıkabileceğinden bahsediyor. 

Dünya

17.04.2024, 14:10

Muhammed Muizzu'nun cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Hindistan'la bağları kopararak Türkiye'den silahlı insansız hava araçları alan Maldivler, Hint Okyanusu'nu karıştırdı. Kasım 2023'te Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen ve savunma sanayii şirketlerini ziyaret eden Muizzu'nun Baykar'a bir filo TB2 siparişi verdiği ortaya çıkmıştı. 

6 adet SİHA'dan oluşan ilk grup Bayraktar TB2'ler geçtiğimiz günlerde bu ülkeye teslim edildi. AKINCI ve TB2'lerin kullanan Pakistan'dan sonra şimdi de Maldivler'in Türk SİHA'larıyla kuşanması Hindistan'da paniğe neden oldu. 

Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu, kasım ayında Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmüştü.

Uluslararası savunma sitesi EurAsianTimes'ta Hint asıllı Ashish Dangwal'ın hazırladığı makalede Maldivler "Ateşle oynuyorsunuz" denilerek tehdit ediliyor. 

TB2'lerin Hindistan donanmasının faaliyetlerini izlemeye yönelik casusluk amaçlı kullanılacağı iddia edilen yazıda, Maldivler yönetiminin Çin ile ilişkileri geliştirdiğine de dikkat çekiliyor.

Cumhurbaşkanı Muizzu'nun ülkede konuşlu 80 kişilik Hint birliğini evlerine gönderdiğini hatırlatan EurAsianTimes, Tümgeneral Mandip Singh'in görüşlerine de yer vererek Türk SİHA'larının 'nasıl tehdit oluşturduğuna' şöyle değindi:

Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Türkiye ile anlaşan Irak'a Pentagon'dan gözdağı: Birliklerimizi koruyun! Haberi Görüntüle

EN KUZEYDEKİ ADAYA KONUŞLANDI

Maldivlerin ilk SİHA'ları almış olması güvenlik ve gözetleme yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan stratejik bir hareket. Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu, Kasım 2023'te göreve başladıktan hemen sonra Türkiye'yi ziyaret ederek SİHA satın almak için bir Türk şirketiyle anlaştı. 

Maldiv hükümeti anlaşmanın ayrıntılarını açıklamasa da Türk medyası, bu ülke bir adet komuta kontrol istasyonunun yanısıra 6 adet TB2 gönderildiğini bildiriyor. 

Noonu Atoll Maafaru'da bu Türk SİHA'ları için üs kurma çalışmaları sürerken 3 Mart'ta teslim edilen TB2'ler şu anda Noonu Adası'ndaki Maafaru Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyor. TB2'ler Maldivler'e okyanus bölgesini etkin biçimde izleme imkanı verecek. 

Bayraktar TB2 Maafaaru Havaalanı'nda görüntülendi.

Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit ve hepatit C vakası tespit edildi Gazze'de salgın tehdidi büyüyor! Yerinden edilen Filistinlilerde çok sayıda menenjit... Haberi Görüntüle

MALDİVLER-HİNDİSTAN GERİLİMİ ARTIYOR

2024 yılı başında Çin'e yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Muizzu, SİHA'lar satın alarak Maldiv suları için 7/24 izleme sistemi kurma planını deklare etmişti. SİHA'ların alımı, geniş deniz alanlarına sahip Maldivler'in Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) üzerinde kontrol sağlamasını amaçlıyor. 

Bayraktar TB2 teslimatı Muizzu iktidarının Hindistan'la yaşadığı gerilim sırasında gerçekleşti. Muizzu iktidara geldiğinden buyana Hint birliklerinin Maldivler'deki varlığından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Aradaki gerilim, Maldivler hükümetindeki bakanların Hindistan'ı hedef alan açıklamalar yapması ve Narendra Modi'nin girişimleriyle alay etmesi sonrası iyice arttı. 

Maldivler bu sırada Çin ile yeni ittifakını sağlamlaştırmak için Pekin yönetimiyle 'askeri işbirliği' anlaşması imzaladı. 

Hindistan ordusundan emekli Tümgeneral Mandip Singh, Türk Bayraktar TB2'lerin Hint güvenliğine yönelik tehditlerine dikkat çekiyor. 

Maldivler'in kuzeyindeki Maafaru Havaalanı

Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Haberi Görüntüle

PAKİSTAN'LA ORTAK DEVRİYE İHTİMALİ

"Maldivler ile Türkiye arasındaki TB2 anlaşmasının değeri 37 milyon dolar. Parça başına maliyet yaklaşık 5 milyon dolar. Komuta kontrol istasyonu ve 6 adet SİHA, Maldivler'in 90 bin kilometrekarelik MEB alanında devriye gezecek" diyen Singh şunları söylüyor:

"Maldivler 26 adadan oluşuyor ve kabaca kuzeyden güneye 820 kilometrelik hat boyunca uzanıyor. Doğu-batı uzantısı çok dar olup maksimum 130 kilometredir. Maldivler'de 5 uluslararası havaalanı var ancak 2 büyük havaalanı Male ve kuzeydeki Noonu Adası'ndaki Maafaru'dur. 

Hindistan'a ait Minicoy adaları ise Maafaru Havaalanı'ndan 275 kilometre kuzeyde. Hint batı kıyıları ise yaklaşık 550 km uzakta bulunuyor. TB2'ler üçüncü bir ülkeye ait kargo uçağıyla Maafaru'ya getirildi. 26 adada 17 uçak pisti var ama TB2'ler en kuzeydeki Maafaru'ya getirildi. 

Maldivler

Burada konuşlandırılan TB2'ler 300 kilometrelik iletişim menziliyle Minicoy'u Maldiv adalarından ayıran kanal da dahil olmak üzere kritik deniz yollarını etkili bir şekilde izleyebiliyor.

Hindistan Minicoy adalarına deniz üssü kuracağını ilan etmişti. Buradaki hareketler TB2'lerce izlenecek. Ayrıca TB2'leri kullanan Pakistan'la ortak devriye ihtimali de var. 

Maldivler'de Çin yanlısı bir yönetimin iktidarda olması ve Türkiye-Çin arasındaki askerî işbirliğinin artması nedeniyle Hint savunma planlamacılarının bölgede TB2 SİHA konuşlandırılmasının sonuçlarını yakından izlemesi gerekiyor. 

Maldivler ordusunun eğitimine Türk veya diğer yabancı güçlerin dahil edilmesi de dahil olmak üzere, TB2 adımının potansiyel sonuçları Hindistan perspektifinden dikkatli gözlem ve stratejik planlama gerektirmektedir."

Habere Tepki Ver

11

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading