Yandex Metrica

Hamas'ın kabul ettiği ateşkes teklifinin detayları ortaya çıktı: 3 aşamadan oluşacak, 124 sürecek

Hamas'ın kabul ettiği ateşkes teklifinin detayları ortaya çıktı: 3 aşamadan oluşacak, 124 sürecek

Katar ve Mısır tarafından iletilen, Hamas’ın onay verdiği ateşkes teklifinin detayları ortaya çıktı. Hamaslı bir yetkili ateşkesin 3 aşamadan oluşacağını ve toplam 124 gün süreceğini söyledi. 

Dünya

17.05.2024, 06:14

Akşam saatlerinde ajanslara düşen bir haber Ortadoğu'da barış ümitlerini yeşertmişti. Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. Hamas'ın internet sitesinden yapılan açıklamada Heniyye'nin Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile telefon görüşmesi yaptığı ve kendilerine ateşkes anlaşması ile ilgili sundukları önerileri Hamas Hareketi'nin onayladığı duyurulmuştu. 

Bu teklifin ayrıntıları ortaya çıktı. Anadolu Ajansı'na konuşan Hamaslı bir yetkili, ateşkes teklifiyle ilgili bilgi verdi. Yetkili, teklifin 3 aşamadan oluştuğunu, 40, 42 ve 42 gün olarak uygulanacağını söyledi. 

386 kilo kaldıran şampiyon 9.6 gramlık Rus kurşununa yenik düştü: Şampiyon halterci çatışmada hayatını kaybetti 386 kilo kaldıran şampiyon 9.6 gramlık Rus kurşununa yenik düştü:... Haberi Görüntüle

İLK AŞAMA

Anlaşmada ilk aşama iki tarafın da karşılıklı olarak saldırılarını durdurmasıyla başlayacak. Anlaşmada ayrıca İsrail askerlerinin Gazze'nin doğu bölgelerine ve nüfusu yoğun bölgelerden uzakta İsrail sınırına yakın bir bölgeye çekilmesi öngörülüyor. Birinci anlaşmanın yedinci gününde tüm İsrailli kadın esirlerin serbest bırakılacak. Bu un ardından  İsrail askerleri, sahil boyunca uzanan Er-Reşid Caddesi ile doğuda onun paralelindeki Salahaddin Caddesi'nden çekilecek. Bu çekilmenin insani yardımların kuzeye girişini kolaylaştırması bekleniyor. Ayrıca yerinden edilenlerin evlerine dönüşüne izin verilecek ve Gazze'nin tamamında halkın hareket özgürlüğü garanti edilecek. İlk aşamada İsrail askeri ve keşif uçuşlarının günde 8 saat, İsrailli esirlerin serbest bırakıldığı günlerde ise 10 saat süreyle durdurulması planlanıyor. 

22. günde ise ilk aşama için belirlenen (kadın, çocuk ve 50 yaş üstü esirler) İsrailli esirlerin üçte ikisinin serbest bırakılmasının ardından İsrail askerleri, Gazze merkezi ile özellikle (kuzey ile güneyi birbirinden ayıran) Netzarim Koridoru ve Kuveyt Kavşağından doğu sınırına yakın bir bölgeye çekilecek. Aynı aşamada 500 yardım tırının Gazze'ye girmesi ve bunlardan 250'sinin kuzeye gönderilmeesi ömgörülüyor. Bu tırlardan 50'sinin yakıt tırı olacağı belirtildi. Yardım tırlarının bölgeye girişiyle hastanelerin, sağlık merkezlerinin ve fırınların yeniden faaliyete geçmesi hedefleniyor. 

Hamas'ın 19 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üstü 33 İsrailliyi serbest bırakmasının ardından İsrail atarfı Hamas'ın belirleyeceği liste doğrultusunda her bir İsrailli için çocuk, kadın ve yaşlılardan 20 Filistinliyi serbest bırakacak. Yine bu aşamada 7 Ekim'de alıkonulduklarında fiili olarak askerlik görevini yürüten ve halen hayatta olan her bir İsrailli kadın askere karşılık 20'si müebbet hapis mahkumu 40 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. Filistinli tutuklular, Hamas'ın sunacağı listelere göre serbest bırakılırken, İsrail'in 200'den fazla ismi reddetme hakkı olacak.

ABD işgal bayrağını İsrail'den devraldı! Soykırım ortağı ABD'den 'insani yardım' kılıfı ABD işgal bayrağını İsrail'den devraldı! Soykırım ortağı ABD'den 'insani yardım'... Haberi Görüntüle

İKİNCİ AŞAMA

İkinci aşama 42 gün sürecek. Bu aşamada esir takası devam edecek. Üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Ayrıca bu aşamada İsrailli askerlerin Gzze'den tamamen çekilmesi, İsrail tarafından tahrip edilen evlerin, sivil tesislerin ve altyapının kapsamlı bir biçimde yeniden inşası için gerekli düzenlemelerin başlatılması hedefleniyor. 

Almanlar Elon Musk'a baş kaldırdı: Yüzlerce protestocu fabrika binasını bastı Almanlar Elon Musk'a baş kaldırdı: Yüzlerce protestocu fabrika binasını bastı Haberi Görüntüle

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Üçüncü ve son aşama ise hayatını kaybetmiş esirlerin takasını ve Gazze'nin 5 yıllık imar planının uygulanmasını içeriyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading