Yandex Metrica

Sitede Ara

Egemenlik gününde başkent karanlığa gömüldü: 50 füze hem kuzeyi hem güneyi vurdu

Ukrayna, "İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü"nde Rus füzeleri ile karanlığa gömüldü. Ruslar 50'den fazla seyir füzesi ve patlayıcı insansız hava aracı ile Ukrayna'nın güney ve kuzey elektrik şebekesini bombaladı. 

Dünya

09.05.2024, 21:02

Ukrayna, Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü'nde Rusların füzeleri ile sarsıldı. 50'den fazla seyir füzesi ve İHA'yı harekete geçiren Rus ordusu Kiev başta olmak üzere birçok bölgeyi hedef aldı. Ukraynalı yetkililer bombardımanın Kiev bölgesi ile güney ve batı bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın yedi bölgesindeki hedefleri patlattığını, evlere ve ülkenin demiryolu ağına zarar verdiğini söyledi. Yetkililere göre aralarında 8 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu üç kişi yaralandı.

Rusya, üçüncü yılına giren ve binlerce cana mal olan savaş sırasında Ukrayna'nın enerji altyapısını defalarca vurdu. Kremlin güçleri, iktidarı ele geçirerek Ukrayna'nın enerji tedarikini, özellikle de askeri tesisleri ellerinden almayı ve halkın moralini bozmayı amaçlıyor.

Yetkililer, Rus saldırılarının Kremlin'in Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'nın enerji altyapısının neredeyse yarısına zarar verdiğini berlirtti. Ukrayna Parlamentosu Enerji ve Konut Hizmetleri Komitesi başkanı Andrii Herus'a göre, hasarın 12,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve bunun 1 milyar doları son iki haftada meydana geldi.

Kitlesel yaylım ateşi aynı zamanda Ukrayna hava savunmasının mühimmatını da tüketiyor; çünkü Kiev'in tükenen kuvvetleri, vaat edilen Batı askeri desteğinin son partisinin teslimini bekliyor. Ukraynalı yetkililer Patriot'lar gibi daha fazla NATO standardında hava savunma sistemi için yalvarıyordu.

Taarruz emri pahalıya patladı: Şok saldırı 1200 askeri öldürüldü Taarruz emri pahalıya patladı: Şok saldırı 1200 askeri öldürüldü Haberi Görüntüle

ZAFER GÜNÜNDE HÜSRAN

Zelenskyy, Çarşamba günkü saldırıların Ukrayna'nın 2. Dünya Savaşı'nda Avrupa'daki çatışmaların sona erdiğini gözlemlediği gün gerçekleştiğini belirterek, Ukrayna'nın mevcut mücadelesini bu çatışmayla eşitlediğini ifade etti. 

Zelensky X sosyal platformunda "yalnızca birleşik özgür bir dünyanın" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i durdurabileceğini ifade etti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski

Ukrayna geçen yıl, Rusya'nın 9 Mayıs'taki Zafer Günü anma törenlerine denk gelmesini önlemek için Anma ve Nazizm'e Karşı Zafer Günü'nün tarihini değiştirdi.

Rusya, 2022-23'teki “karartma kışı” sırasında Ukrayna'nın enerji altyapısını yerle bir etti. Mart ayında yeni bir saldırı dalgası başlattı ve bunlardan biri, ülkenin en büyüklerinden biri olan Kiev yakınlarındaki Trypilska elektrik santralini tamamen yok etti.

Refah'ta katliam var! İsrail çocukların üzerine bomba yağdırdı: Ölüm kıskacı derinleşiyor Refah'ta katliam var! İsrail çocukların üzerine bomba yağdırdı: Ölüm kıskacı... Haberi Görüntüle

ENERJİ ALTYAPILARI HEDEF ALINDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıları Ukrayna'nın Rus petrol rafinerilerine yönelik uzun menzilli saldırılarına misilleme olarak nitelendirdi. Kısmen işgal altındaki Luhansk bölgesinde Rusya tarafından atanan yetkililer, çarşamba günü Ukrayna'da düzenlenen bir saldırının bir petrol terminalini hedef aldığını, beş işçinin yaralandığını ve yangın çıktığını söyledi.

Rus bombardımanları sık olmasına rağmen son haftalarda daha az düzenli hale geldi ve Ukraynalı yetkililer Moskova'nın birkaç hafta içinde gelebilecek büyük bir savaş alanı saldırısı öncesinde kaynak stokladığından şüpheleniyor.

1000 kilometrelik (600 mil) cephe hattı, savaşın ilk aylarından bu yana çok az değişti, ancak Ukrayna'nın insan gücü eksikliği ve silah sıkıntısıyla mücadele ettiği Rusya, son zamanlarda bazı bölgelerde küçük ama istikrarlı kazanımlar elde etti.

Ulusal elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo, Vinnytsia, Zaporizhzhia, Kirovohrad, Poltava ve Ivano-Frankivsk bölgelerindeki tesislerin vurulduğunu söyledi.

Yahudi işgalciler gıda yüklü TIR'a saldırdı! Filistinli şoförü öldüresiye dövdü Yahudi işgalciler gıda yüklü TIR'a saldırdı! Filistinli şoförü öldüresiye dövdü Haberi Görüntüle

180 KEZ SALDIRIYA UĞRADI

Bölge Valisi Maksym Kozytskyi'ye göre, ülkenin en batısında ve savaşın ön cephelerinden uzakta bulunan Lviv bölgesinde iki enerji tesisi vuruldu.

Ukrayna'nın en büyük özel enerji tedarikçisi DTEK, saldırının üç termik santralindeki ekipmanlara "ciddi hasar" verdiğini söyledi.

DTEK, saldırının son altı hafta içinde şirketin tesislerini hedef alan beşinci saldırı olduğunu söyledi. Genel olarak, Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana, şirketin varlıklarının yaklaşık 180 kez saldırıya uğradığı, 51 işçinin yaralandığı ve üç kişinin öldüğü belirtildi.

Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca 55 füze ve 21 Shahed insansız hava aracını fırlattığını söyledi. Ukrayna hava kuvvetleri komutanı Mykola Oleshchuk, hava savunmasının 39 füzeyi ve 20 insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Ulusal demiryolu işletmecisi Ukrzaliznytsia, Rus kuvvetlerinin Kherson'daki tren istasyonu binasına ve tren raylarına da zarar verdiğini söyledi.

Yine Çarşamba günü, bölge Valisi Oleh Syniehubov sosyal medyada, Kharkiv'in kuzeydoğusundaki bir eğitim tesisine düzenlenen saldırıda üçü çocuk beş kişinin yaralandığını söyledi. Belediye Başkanı Ihor Terekhov, çocuklardan birinin durumunun kritik olduğunu söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading