Yandex Metrica

Askerler dronla parçalandı: Cephede tanıdık görüntüler bu kez el değiştirdi

Askerler dronla parçalandı: Cephede tanıdık görüntüler bu kez el değiştirdi

Rus işgaline karşı topraklarını savunurken ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından yalnız bırakılan Ukrayna, askerî yardımların gecikmesiyle birlikte geri çekilmeye başladı. Kamikaze dronları tıpkı Ukraynalılar gibi ustalıkla kullanmaya başlayan Rus ordusu, Kiev güçlerini onların en büyük silahıyla vuruyor.

Dünya

13.05.2024, 19:59

Ukrayna'ya askerî yardımları aylardır savsaklayan ABD ve Avrupa ülkeleri, Rus işgaline karşı mücadele eden birlikleri zor durumda bıraktı.

ABD Kongresi'nde aylar süren engelleme sonrası 61 milyar dolarlık yardım paketi onaylandı ancak Ukraynalılar cephe hattında bekledikleri desteğe hâlâ ulaşabilmiş değil. 

Durumdan faydalanmak isteyen Rus ordusu, mühimmat ve personel açığı had safhaya ulaşmış Ukraynalıları periyodik olarak geriletiyor. Geçtiğimiz günlerde doğu cephesindeki Avdiyivka'yı ele geçiren Rus birlikleri bu kentin batısına doğru ilerlemeye devam ediyor. 

Avdiyivka batısındaki tüm cephelerde çatışmalar sürerken Ruslar aynı zamanda Bahmut batısındaki Çasiv Yar'ı ele geçirmek için hamleler yapıyor. 

Ukrayna askerleri Çasiv Yar'ı savunmaya devam ediyor.

Rehineleri kurtarmak yerine yapay zaferi seçti: Eski başbakandan Bibi'ye sert sözler: İşgal istemiyoruz Rehineleri kurtarmak yerine yapay zaferi seçti: Eski başbakandan Bibi'ye sert... Haberi Görüntüle

RUS ORDUSUNUN GENİŞ TAARRUZU SÜRÜYOR

Ukrayna ordusu rakımın yüksekliği nedeniyle geniş bir bölgeye hakimiyeti kolaylaştıran Çasiv Yar'ı kaybetmemek için direniyor. Bölgeye takviye kuvvet olarak 20 bin Ukraynalı askerin daha çağırıldığı belirtiliyor. 

Hakim tepeler üzerine kurulu Çasiv Yar, düzenli olarak bombalanması nedeniyle özellikle son bir yıldır harabe haline geldi. Sadece son 1 ayda 12 bin sivilin Çasiv Yar'ı terk ettiği bildiriliyor. Kentte yalnızca, 'kendi topraklarında ölmek istediklerini' belirten ve ayrılmayı reddeden yaşlılar kaldı. 

Avdiyivka ile Bahmut'un batı yönünde hamlelerle bulunan Rusya aynı zamanda kuzeydoğudaki Harkov'u da işgal etmek için hazırlık yürütüyor.

Ukrayna'da yaklaşık 1000 kilometre uzunluğundaki cephe hattının onlarca noktasında her gün 100'e yakın sıcak temas yaşanıyor ve Rus ordusu günde 700 ilâ 1000 arasında personel kaybetmesine rağmen saldırılarını sürdürüyor. 

Mühimmat ve cephane eksikliğinden ötürü büyük kayıp yaşadıklarını kabul eden Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Siriski, doğu cephesinde durumun çok kötüleştiğini ve bazı köylerden çekilmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Son dakika: UCM'den Netanyahu hakkında tutuklama kararı Son dakika: UCM'den Netanyahu hakkında tutuklama kararı Haberi Görüntüle

HAVA SAVUNMA FÜZESİ KALMADI, TÜM ÜLKE SALDIRIYA AÇIK

Ukrayna'da hava savunma bataryaları da füzesiz kaldığı için Rusya'nın saldırılarına cevap verilemiyor. Batı yardımlarının gecikmesi Ukrayna'yı tamamıyla savunmasız bıraktı. 

Mart ve nisan aylarında Rus Hava Kuvvetleri, Ukrayna'daki enerji tesislerine kitlesel saldırılar yürüttü. Ülkede kömür yakıtlı termik santrallerin yüzde 90'ı kullanılamaz hale gelirken, hidroelektrik santrallerin de yüzde 30'u tahrip edildi. 

Zaporijya oblastındaki Dinyeper Hidroelektrik Santrali 22 Mart'ta Rus füzelerinin hedefi oldu

Ülke genelinde savaşın ilk yılında olduğu gibi kapsamlı elektrik kesintileri yaşanıyor. Ağır Rus bombardımanına sahne olan Harkov kentinde ise elektrikler haftalardır tamamıyla kesik. 

Topraklarını ABD yapımı Patriot, Fransız-İtalyan SAMP-T ve Alman IRIS-T gibi hava savunma sistemleriyle korumaya çalışan Ukrayna bu sistemlerin kullandığı mühimmata sahip olmayınca, Rus füze ve kamikaze dronlarını engelleyemiyor. 

Reisi'nin öldüğü helikopter kazası gizemini koruyor: İran basını bu sorulara cevap arıyor Reisi'nin öldüğü helikopter kazası gizemini koruyor: İran basını bu sorulara... Haberi Görüntüle

TANIDIK GÖRÜNTÜYE BU KEZ RUSLAR İMZA ATTI

Rusya ise Batı yaptırımlarına rağmen Batı menşeili mikro-elektronik bileşenleri yoğunlukla kullanarak seyir füzesi ve balistik füzeler üretmeyi sürdürüyor. 

Bunun yanında Ruslar cephe hattında da Ukrayna ordusunu Ukraynalıların kullandığı taktiklerle başarılı biçimde vurmaya başladı. 

Bomba taşıyan dron kullanma konusunda giderek ustalaşan Rus ordusu, özellikle Liman, Kupyansk, Çasiv Yar ve Avdiyivka yakınlarında Ukraynalıları bu dronlarla avlıyor.

Füzeler şehirleri vurmaya devam ederken bir yandan cephede 'dron savaşları' tüm hızıyla devam ediyor. 

Bebek katili Netanyahu'ya Holokost Anma Merkezi'nde büyük şok: Defol git Bebek katili Netanyahu'ya Holokost Anma Merkezi'nde büyük şok: Defol git Haberi Görüntüle

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN İTİRAFLAR

ABD, NATO ve Avrupa ülkeleri ise Ukrayna ordusunun top mermisi, mühimmat ve hava savunma füzesi açığının hızla kapatılacağını iddia ediyor. Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askerî yardımların gecikmesinin savaş alanında ciddi sonuçlar doğurduğunu kabul etti. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile düzenlediği basın toplantısında samimi bir özeleştiride bulunan Stoltenberg şunları söyledi: 

"ABD aylarca bir paket üzerinde anlaşmaya varamadı. Avrupalı müttefikler de söz verdiğimiz ölçüde mühimmat sağlayamadı. Yardımların geç ulaşması da Rusya'nın cephe hattında ilerlemesiyle sonuçlandı. Ancak Ukrayna'nın galip gelmesi için henüz çok geç değil. Daha fazla destek yolda. Yardımlar hızlanacak. Ukrayna'nın yeri NATO'dur."

 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading