Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD üniversitelerindeki yangının iç yüzü: Türk öğrenciler anlattı!

ABD üniversitelerindeki yangının iç yüzü: Türk öğrenciler anlattı!

ABD üniversitelerinde Gazze yanlısı protestolar, dünya gündemine bomba gibi düştü. ABD'den Avrupa'ya yayılan Filistin yanlısı protestolar, Netanyahu'nun endişelenmesine sebep oldu. Amerika'da okuyan Türk öğrenciler, olayların iç yüzünü anlattı.  

Dünya

18.05.2024, 11:53

7 Ekim tarihinden itibaren Filistin topraklarına saldırı düzenleyen İsrail'e tepki çığ gibi büyüyor. ABD üniversitelerinde başlayan Gazze yanlısı protestolar, Avrupa'da bulunan üniversitelere de yayılmış durumda.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinde düzenlenen Gazze'ye destek gösterilerine, neredeyse tüm üniversiteler dahil olmuş durumda.

ABD'de üniversite okuyan Türk öğrenciler, üniversitelerde neler yaşandığına dair gelişmeleri Hürriyet'e anlattı.

Chicago Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği okuyan Onurcan Büykkalkan, kamu politikası yüksek lisans öğrencisi Emirhan Kınataş, ABD üniversitelerindeki son durumu paylaştı.

İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi İslamofobi her yerde: GKRY'deki Osmanlı mirası cami tahrip edildi Haberi Görüntüle

''İSRAİL'E DESTEK VEREN ŞİRKETLER, İSTENMİYOR''

Bu eylemin manifestosu nedir? Sorusuna yanıt veren Kınataş şu ifadeleri kullandı;

Eylemcilerin en önemli isteği üniversitelerine ödedikleri on binlerce doların ve bağışların (endowment) sermaye fonları aracılığıyla İsrailli şirketlere yatırılmasından vazgeçilmesi. ABD’de üniversiteler bir şirket gibi hareket ediyor ve gelirlerini bir sermaye fonunda topluyor. Bu fonu kullanarak yaptıkları yatırımlardan elde ettikleri gelirlerle idari ve akademik faaliyetlerini fonluyorlar. Bunun temel sebebi uzun vadede akademik ve finansal özgürlüklerini elde etmek. Bugün bütün üniversitelerin endowment’larını alt alta topladığınızda 800 milyar doların üzerinde bir büyüklükle karşılaşıyorsunuz. Sadece Harvard Üniversitesi’nin yatırımları 50 milyar doların üzerinde. Öğrenciler bu sermaye fonlarının İsrailli ve İsrail’e destek olan şirketlerle ilişkisini kesmesini istiyorlar. Bunun ne kadar kritik bir talep olduğunu anlamak için bu rakamları Türkiye’de de protestolara konu olan İsrail’le ticaret rakamıyla kıyaslayabiliriz, ki bu ticaret hacmi yıllık 10 milyar doların altında. Sadece Columbia Üniversitesi’nin sermaye fonu 14 milyar dolar civarında bir büyüklüğe sahip. Dolayısıyla eğer öğrenciler bu taleplerinde başarılı olursa, İsrail borsasında işlem gören ya da İsrail’e bir şekilde destek olmuş şirketleri zor günler bekliyor. Bu, dolaylı olarak İsrail hükümetinin elde edeceği vergi gelirinin düşmesi ve politikalarını yumuşatması için bir baskı göreceği anlamına geliyor. 

Kritik yasaya onay: Mahkumlar da askere alınacak Kritik yasaya onay: Mahkumlar da askere alınacak Haberi Görüntüle

''OKUL YÖNETİMİ ÇARESİZ''

Kınataş, ''Okul yönetimleri kendilerinin en az zarar göreceği formülü arıyor. Brown Üniversitesi eylemcilerle anlaşma imzaladı ve yatırımlarla ilgili bir oylama yapacağını duyurdu. Benzer şekilde Johns Hopkins de öğrencilerle müzakerelerini sürdürüyor. Şu ana kadar çadırların belli saatlerden sonra kaldırılmasına yönelik bir anlaşmaya varıldı.'' ifadelerini kullandı.

Büyükkalkan ise, ''Chicago Üniversitesi ifade özgürlüğünü sık sık dile getiren Amerika’daki nadir üniversitelerden biri olarak eylemcilere eğitimin akışını bozmadıkları sürece müdahale etmiyor ve hatta öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri alanlar hazırlıyor. Buna rağmen yine de üniversitenin yatırımlarını çekip çekmeyeceği konusunda bir açıklama yok. Kampüsümüzde polis, eylemcilerin güvenliğini sağlamak için ve çok az sayıda olmak üzere bekliyor. Fakat zaten kampüs halka açık olduğu için bu durum sıradışı değil.'' dedi.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Loading