Yandex Metrica

Sitede Ara

Çin Denizi'nde tehlikeli manevra: Filipin gemisini tazyikli su ile taciz ettiler

Tartışmalı Çin Denizi'nde gerilim yine yükseldi. Filipinli yetkililer, Çin sahil güvenliğinin dün Filipinli bir gemiye tazyikli su sıkarak hasar verdiğini ve bu durumun, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde iki ülke arasındaki şiddet olaylarının en son alevlendiği bildirdi.

Dünya

15.05.2024, 19:16

Olaya ilişkin açıklama yapan Filipin Sahil Güvenliği, balıkçılık ajansına ait bir geminin, Filipin ana adası Luzon'un 130 mil (200 kilometre) batısında, Çin kontrolündeki kayalık bir çıkıntı olan Scarborough Shoal yakınlarında "meşru bir devriye" gerçekleştirmesi sırasında meydana geldiğini belirtti. 

Scarborough Shoal

Scarborough Shoal

Havada korku anları: 450 hacı adayını taşıyan uçağın motoru alev aldı! Havada korku anları: 450 hacı adayını taşıyan uçağın motoru alev... Haberi Görüntüle

FİLİPİN GEMİSİNE TAZYİKLİ SU 

Filipin Sahil Güvenlik ekiplerinin yayınladığı videoda iki büyük Çin gemisinin, Filipin gemisinin farklı yönlerinden tazyikli su sıktığı görülüyor.

Filipin Sahil Güvenlik sözcüsü Commodore Jay Tarriela yaptığı açıklamada , "Filipin gemileri, dört Çin Sahil Güvenlik gemisi ve altı Çin Deniz Milis gemisinin tehlikeli manevraları ve engellemeleriyle karşılaştı." şeklinde açıklamada bulundu.

Açıklamaya göre Filipin Sahil Güvenlik gemisinin "korkuluk ve kanopide hasar gördü" söz konusu olaya ilişkin ise bir yaralandırma bildirilmedi.

Olaya ilişkin açıklama yapan Çin Sahil Güvenlik ekibi ise, Filipin gemilerini "yasalara uygun olarak" sulara "izinsiz giriş yaptıkları" gerekçesiyle sınır dışı ettiğini söyledi.

Okyanusun kalbinde asla batmayacak bir uçak gemisi: AWACS, denizaltılar, bombardıman uçakları... Okyanusun kalbinde asla batmayacak bir uçak gemisi: AWACS, denizaltılar, bombardıman... Haberi Görüntüle

ÇİN DENİZİ'NDE NEDEN KRİZ VAR?

Pekin, uluslararası mahkeme kararına rağmen Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamının mülkiyetini elinde bulundurduğunu iddia ediyor. 

Geçtiğimiz yirmi yıl boyunca Çin, Güney Çin Denizi boyunca kendi kıyı şeridinden uzakta bir dizi belirsiz resifleri ve atolleri işgal ederek pistler ve limanlar da dahil olmak üzere askeri tesisler inşa etti.

Çin'in Huangyan Adası olarak adlandırdığı ve Bajo de Masinloc olarak da bilinen Scarborough Shoal , küçük ama stratejik bir resif ve verimli bir balıkçılık alanı olarak göze çarpıyor.

Asya Denizcilik Şeffaflığı Girişimi'ne göre, kıyıda herhangi bir yapı bulunmuyor ancak Çin, 2012'den bu yana kıyı güvenliğinin sürekli varlığını sürdürüyor.

Filipinler ayrıca Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in "sürünün tüm girişini kaplayan ve bölgeye erişimi etkili bir şekilde kısıtlayan" 380 metrelik (1.247 fit) yüzer bir bariyeri yeniden kurduğunu söyledi.

Scarborough Shoal, iki ülke arasındaki bölgesel anlaşmazlıkların uzun süredir parlama noktası olan Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalardan ve resiflerden biri.

Mart ayında, Çin sahil güvenlik gemileri, Güney Çin Denizi'ndeki bir diğer ihtilaflı bölge olan Second Thomas Shoal'da Filipinli denizcilerden oluşan bir birliğe ikmal görevi yapan bir Filipin gemisine tazyikli su sıktı ve "ağır hasara" neden olmuştu.

Son dakika... Türkiye'den İsrail'e sert tepki: 'Aşırıcı hükümetin politikaları tehdit haline gelmiştir' Son dakika... Türkiye'den İsrail'e sert tepki: 'Aşırıcı hükümetin politikaları tehdit... Haberi Görüntüle

ABD-ÇİN GERİLİMİNİN PİYONU

Bu sığlık, Filipin adası Palawan'ın kıyısından yaklaşık 200 kilometre (125 mil) uzakta bulunuyor. 1990'larda Filipinler, bölgedeki iddiasını güçlendirmek için 2. Dünya Savaşı döneminden kalma BRP Sierra Madre adlı eski bir nakliye gemisini kıyıya indirmişti. Gemi artık çoğunlukla paslanmış bir enkazdan ibaret ve rotasyonda konuşlanmış denizcilerden oluşan bir kadroya sahip.

Bu olayın ardından Çin Sahil Güvenliği, Weibo'da, Pekin'in İkinci Thomas olarak adlandırdığı şekliyle "Ren'ai Resifi'nin yanındaki sulara yasadışı bir şekilde girdiğini" söylediği Filipin gemilerine karşı "yasalara uygun kontrol önlemleri" aldığını söyledi.

Mart ayının başlarında, Çin'in tazyikli suları, İkinci Thomas Shoal'a giden bir Filipin ikmal teknesine çarptı, camları kırıldı ve dört Filipinli denizcinin yaralanmasına neden oldu.

Pekin ve Manila'nın Güney Çin Denizi anlaşmazlıkları, Çin'e karşı selefi Rodrigo Duterte'den daha güçlü bir tavır sergileyen Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.'ın 2022'de seçilmesinden bu yana kızıştı.

Manila'nın ABD ile karşılıklı savunma anlaşmasını sürdürmesi nedeniyle çatışmalar, daha geniş bir çatışmaya yol açabileceği korkusunu da artırdı; Washington, anlaşmazlığın tartışmalı su yolundaki Filipin gemilerini de kapsadığını söylüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

2

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading