Yandex Metrica

Okyanusun kalbinde asla batmayacak bir uçak gemisi: AWACS, denizaltılar, bombardıman uçakları...

Okyanusun kalbinde asla batmayacak bir uçak gemisi: AWACS, denizaltılar, bombardıman uçakları...

İngiltere, ABD ve Çin tüm ülkelerin gözü o kara parçasında... Hint Okyanusu'nun kalbinde bulunan Diego Garcia dünya tarihinin ilk yıllarından itibaren tüm ülkelerin vazgeçilmezi oldu. İngiltere Hint Okyanusu'ndaki son kolonisinden beş yıldır kopmak istemiyor. Mauritius, Chagos Takımadaları üzerinde hak iddia ediyor. Adanın kiracısı ABD, adanın sahibi olmak istiyor. 

Dünya

18.05.2024, 18:19

Diego Garcia, Norderney kadar küçük olmasına rağmen Hint Okyanusu'ndaki Chagos takımadalarının en büyük adasıdır. 7 atole yayılmış yaklaşık 60 küçük ada, yalnız bir yaşam sürüyor. En yakın ada grupları, atolün 750 kilometre kuzeyindeki Maldivler ve 1.800 kilometre batısındaki Seyşeller'dir. Diego Garcia, turistik cennetlerden farklı olarak Hint Okyanusu'nun askeri strateji açısından en önemli yerlerinden biri. Ada, Amerika'nın "batmaz uçak gemisi" olarak da adlandırılıyor.

Uluslararası hukuka göre Diego Garcia, 2000 kilometre güneybatıda bulunan Mauritius ada devletine ait. Büyük Britanya'nın Diego Garcia üzerinde egemenliği hâlâ devam ediyor. Bu eski sömürge zamanlarından kalma bir kalıntıdır. Londra, Mauritius'a 1968'de bağımsızlığını verdi, ancak üç yıl önce Diego Garcia da dahil olmak üzere Chagos Takımadalarını Mauritius'tan idari olarak ayırmıştı: Bugün bile Chagos Takımadaları resmi olarak "Britanya Hint Okyanusu Bölgesi" (YİD) olarak adlandırılıyor.

Chagossian'lar bugün hala hakları için savaşıyorlar. Eski sakinlerin aileleri memleketlerine dönmek istiyor. 1960'larda yaklaşık 1000 adalı atolleri terk etmek zorunda kaldı ve evlerinden binlerce kilometre uzakta yoksulluk içinde bir hayat yaşamaya zorlandı.

Ancak takımadaların ana adası çoktan yeniden inşa edildi. Çünkü Londra, takımadaları 1960'larda Mauritius'tan ayrıldıktan hemen sonra ABD'ye 14 milyon dolara kiralamıştı. Takımadaların sakinleri zorla Mauritius, Seyşeller veya Büyük Britanya'ya yerleştirildi.

OpenAI'den tarihi hamle! Yılların arama motoru Google tarihe karışıyor! OpenAI'den tarihi hamle! Yılların arama motoru Google tarihe karışıyor! Haberi Görüntüle

DIEGO GARCIA'DAKİ ABD ÜSSÜ

ABD daha sonra adayı askeri ve istihbarat üssü haline getirdi. Bugün Diego Garcia'nın tek sakinleri Amerikan askerleridir. Eski sakinler 50 yıl sonra ilk kez anavatanlarına en azından kısa bir ziyaret için ancak Şubat 2022'de dönebildiler.

Dünyanın dört bir yanına baktığınızda askeri önemi açıkça görülüyor: Takımadalar, Afrika ile Asya, Avustralya ile Arap Yarımadası arasında stratejik olarak son derece iyi bir konuma sahip. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Amerikalılar, başlangıçta 50 yıl için tasarlanan kira kontratını 2016 yılında 20 yıl daha uzattı. Diego Garcia uzun zamandan beri Amerikalıların en önemli yabancı üslerinden biri haline geldi. Uzun menzilli bombardıman uçakları, AWACS keşif uçakları ve denizaltılar zaten burada konuşlanmış durumda.

ABD, 1990'lı yıllarda Körfez Savaşı sırasında 3 bin 600 metre uzunluğundaki pistten askeri uçaklarını havalandırmıştı. Milenyumun başında Irak ve Afganistan'daki saldırılara yönelik bombardıman uçakları Diego Garcia'dan fırlatıldı. 2002 ve 2003 yıllarında terör zanlıları Diego Garcia hapishanesinde gözaltına alındı ​​ve işkence gördü.

Ancak 20 yıl sonra bile konum Amerikalılar için her zamankinden daha önemli. ABD askerleri, Hint-Pasifik bölgesinde giderek daha fazla hakimiyet iddiasında bulunan Çin'in askeri faaliyetlerini Diego Garcia'daki üslerinden izleyebiliyor.

Bunun ne kadar süre mümkün olacağı başka bir konudur: 2019'da Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Chagos Takımadaları'nın Büyük Britanya tarafından haksız yere talep edildiğine ve uluslararası hukuka göre Mauritius'a ait olması gerektiğine karar verdi. Dönemin Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Abdulqawi Ahmed Yusuf, "Mauritius'un sömürgesizleştirilmesi süreci yasal olarak tamamlanmadı" dedi. "Birleşik Krallık, Mauritius'un halkların kendi kaderini tayin hakkıyla tutarlı bir şekilde kendi topraklarının sömürgesizleştirilmesini tamamlamasını sağlamak için Chagos Takımadaları'ndaki yönetimini mümkün olan en kısa sürede sona erdirmeye kararlıdır."

Birleşmiş Milletler mahkemeye katıldı ve Londra'ya takımadaları Mauritius'a iade etmesi çağrısında bulundu.

Elon Musk'tan Trump saldırısına çözüm: Iron Man zırhı yapmanın vakti geldi! Elon Musk'tan Trump saldırısına çözüm: Iron Man zırhı yapmanın vakti... Haberi Görüntüle

ÇİN'NİN ADAYA İLGİSİ

Ancak uluslararası hukuk uzmanlarının Lahey'de değerlendirme yapmalarından bu yana pek bir gelişme olmadı. Beş yıl sonra bile İngilizler takımadaları eski kolonilerine iade etmediler; Uluslararası Adalet Divanı'nın değerlendirmesinin tavsiye niteliğinde olduğunu ve dolayısıyla bağlayıcı olmadığını düşünüyorlar. Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi'nin 2021'de aldığı bir karar bu durumu değiştirmedi. Bu aynı zamanda Mauritius'un Chagos Takımadaları üzerindeki egemenliğini de doğrulamıştı, ancak İngilizler bundan sonra hareket etmedi.

Londra, Mauritius'un Diego Garcia ve Chagos takımadalarındaki diğer atoller üzerinde hiçbir zaman kontrol sahibi olmadığı ve bu nedenle egemenlik iddiasında bulunmaması gerektiği yönündeki görüşünü sürdürüyor. Muhafazakar bir Muhafazakar politikacı da Mauritius'un bir gün takımadaları yüksek bir fiyata Çinlilere satabileceği konusunda uyardı. Batı için Hindistan'ın da korktuğu bir korku senaryosu . Süddeutsche Zeitung'un geçen yıl Hint güvenlik çevrelerine dayandırdığı haberine göre, Mauritius "böyle bir anlaşmayla Çin'in borcunun bir kısmından kurtulmak için" Chagos Adaları'nı Pekin'e açabilirdi. Ancak Mauritius ve Çin yakın ilişkilerini sürdürmelerine rağmen böyle bir senaryonun kanıtı hiçbir zaman sunulmadı.

Mauritius, Chagos Takımadaları'nın kontrolünü yeniden kazanmaya kararlı. Ancak Port Louis'deki hükümet de Amerikalıları kiracı olarak tutmaya istekli. 99 yıl vadeli yeni bir kira sözleşmesi görüşülüyor. Bu Diego Garcia'daki üssün geleceğini güvence altına alacak. Mauritius'un BM elçisi 2020'de Nikkei Asia ile yaptığı röportajda "ABD'nin Diego Garcia'daki üsse verdiği önemin farkındayız" dedi. "Üssün esasen petrol yollarını korumak ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenliği sağlamak için kullanılacağını takdir ediyoruz." Mauritius'ta ABD'nin Diego Garcia'dan ayrılmasının istenmeyeceği konusunda partiler arası bir fikir birliği var.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading