Yandex Metrica

Sitede Ara

ÇAKIR bomba gibi! Selçuk Bayraktar ilk test görüntülerini paylaştı: Hem kara hem deniz hedeflerini vurabiliyor

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Milli seyir füzesi ÇAKIR'ın ilk test görüntülerini paylaştı. 

Savunma

04.05.2024, 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde savunmada altın çağ dönemini başlatan Türkiye, çalışmalarının karşlığını almaya devam ediyor. Son olarak Milli seyir füzesi ÇAKIR'ın ilk test atışı başarı ile gerçekleşti.

PKK'yı Pakistan uçaklarıyla vuracaklar: 24 savaş jeti Türkiye sınırına geliyor PKK'yı Pakistan uçaklarıyla vuracaklar: 24 savaş jeti Türkiye sınırına geliyor Haberi Görüntüle

ÇAKIR TAM İSABETLE VURDU

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar sosyal medya platformu X'den yaptığı videolu paylaşımda, Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen Çakır Seyir Füzesi ile gerçekleştirdiği test atışında 100 kilometre uzaktan deniz üstündeki hedefi tam isabetle vurduğu görüldü. 

F-16 üreticisi Lockheed Martin'den Türkiye'ye mesaj: Orada 700 uçak var ve Blok-70 radarı F-35'e benziyor F-16 üreticisi Lockheed Martin'den Türkiye'ye mesaj: Orada 700 uçak var... Haberi Görüntüle

"TEST BAŞARI İLE TAMAMLANDI"

Sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşıma not düşen, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Türk Havacılığının Altın Çağı,  Bayraktar #AKINCI, Roketsan’ın geliştirdiği Milli seyir füzesi ÇAKIR’a entegre edilen arayıcı başlık ile gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı." ifadelerini kullandı.

ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı Haberi Görüntüle

ÇAKIR'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE MENZİLİ

Düşman kıyı bölgelerindeki hava savunma sistemleri, gemiler ve radarları vurmak için suya çok yakın mesafeden ilerleyen, böylelikle hedefe fark edilmeden yaklaşan ÇAKIR, önceden belirlenmiş rotayı takip ederek sisteme girilen noktaları başarılı bir şekilde imha edebiliyor.

TÜBİTAK SAGE üretimi SOM füzesine benzer özellikler taşıyan ÇAKIR mühimmatı, savaş uçaklarından, AKINCI ve AKSUNGUR SİHA'larından, insansız uçak KIZILELMA'dan ve insansız deniz aracı İDA'lardan atılabiliyor.

F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it dalaşı F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it... Haberi Görüntüle

HEM KARA HEM DENİZ HEDEFLERİNİ AVLIYOR

Çakır, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR'ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara hedeflerinin yanı sıra alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.

353,8 milyon dolarlık sipariş: ASELSAN yeni sözleşmeye imza attı 353,8 milyon dolarlık sipariş: ASELSAN yeni sözleşmeye imza attı Haberi Görüntüle

ÇOK SAYIDA MÜHİMMAT İLE TAARUZ İMKANI

Çakır'ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkan veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkanı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor.

Radar soğurucu özellikli özgün gövde tasarımı sayesinde Çakır, yüksek beka kabiliyeti sunuyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısı ile düşman hava savunma sistemlerince tespit edilebilirliğini en az seviyeye indiriyor.

Çakır, karıştırmaya dayanıklı GNSS ve altimetre destekli ataletsel navigasyon sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.

İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4 bin 800 hava savunma füzesi üretilmeli İşte zafer raporu: Her gün 1000 asker vurulmalı, yılda 4... Haberi Görüntüle

AKINCI'NIN CAYDIRICILIĞI ARTTI

Bayraktar AKINCI TİHA'ya yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu kapsamında Çakır seyir füzesinin entegrasyonu başarıyla devam ediyor. Milli jet motoruna sahip olan Çakır seyir füzesiyle Bayraktar AKINCI kilometrelerce mesafedeki stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilecek. Kullandığı mühimmatlar nitelik kazanarak çeşitlenen Bayraktar AKINCI, stratejik seviyede caydırıcılığını artırdı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da Türk havacılık ve savunma sanayisinin yeni bir dönüm noktasına ulaştığını belirterek, "Bayraktar AKINCI ve Çakır milli seyir füzesi ile kapasitemizi daha da güçlendiriyoruz. Adım adım elde ettiğimiz kazanımlar, ülkemizin savunma alanında dünya çapında bir oyuncu olmasını sağlıyor. Sinop'taki başarılı atış testi tam isabetle hedefini buldu. Bu atış bir testten çok daha fazlası; Türkiye'nin savunma sanayisindeki bağımsızlık ve yerlilik yolculuğunda stratejik bir kilometre taşı. Birlikte daha da güçlüyüz." değerlendirmesinde bulundu.

24 Şubat'ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güçle sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021'de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine dahil olmaya başladı.

14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager üretti 14.5 mm'lik zırh delici mermiyi durduran lego beton: Türk kimyager... Haberi Görüntüle

40 BİN SAATTİR GÖKLERDE

Azerbaycan'ın envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA'nın 9 Şubat'ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Selçuk Bayraktar birlikte izledi. Suudi Arabistan Krallığı ile geçen yıl yapılan ihracat ve işbirliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde yaptığı en büyük ihracat anlaşması oldu.

22 Şubat'ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti.

Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023 yılında 3 ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü'ye gitti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu'dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedefleri başarıyla vurdu.

KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip Uçak programına ortak olun KAAN için o ülkeye resmî davet gitti: Gelin, Milli Muharip... Haberi Görüntüle

34 ÜLKE İLE İHRACAT ANLAŞMASI

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3'te 1'ini tek başına gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

1

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Savunma


Loading