Yandex Metrica

F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it dalaşı

F-22 ile F-35 Kore'de karşılaştı: Çin sınırında 5. nesil it dalaşı

Japonya'da konuşlu Amerikan F-22 savaş uçakları, Güney Kore'ye giderek bu ülke envanterindeki F-35A'larla birlikte Çin'e karşı gövde gösterisi yaptı. 2 adet F-22 ile 2 adet F-35 it dalaşı yaparken, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Kadıoğlu da Seul'deydi. 

Savunma

22.05.2024, 00:54

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 2 adet F-22 Raptor savaş uçağı, Güney Kore Hava Kuvvetleri'ne ait F-35A uçaklarıyla it dalaşına girdi. Pentagon'un Çin'e gözdağı amacıyla Güney Kore'nin Gunsan Hava Üssü'nde konuşlandırdığı 5. nesil Raptor uçakları, Seul envanterindeki F-35 pilotlarının gelişimine katkı sunmak için 16 Mayıs'ta tatbikat amaçlı havalandı. 

2 adet F-22 ile 2 adet F-35, eğitim senaryosu dahilinde havada birbirlerini takip ve takipten kurtulma manevraları çalıştı. Pilotların en son taktikleri paylaşmalarına ve düşman uçaklarını yakın mesafeden tespit edip onlarla çatışmaya girme becerilerini geliştirmeye odaklanan uçuş eğitimi, Pekin'e yeni bir gözdağı olarak yorumlandı. 

F-22 Raptor savaş uçağı

Ancak bir savaş durumunda 5. nesil uçakların it dalaşı yapacak mesafeye kadar birbirlerine yaklaşabilmeleri pek olası görünmüyor. Zira modern hava hava füzeleri, AESA radarıyla tespit edilen düşman uçaklarını görüş ötesi menzilde en az 60 kilometreden vurabilecek kapasiteye sahip. 

Amerikan F-22 uçaklarıyla eğitim uçuşu icra eden Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin envanterinde 39 adet F-35A bulunuyor. ABD ise 170'ten fazla F-22'ye sahip. Washington'un hiçbir ülkeye satmadığı çift motorlu 5. nesil F-22'ler sık sık Milli Muharip Uçak KAAN'la karşılaştırılıyor. 

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı... Haberi Görüntüle

ÇİN'E KARŞI BİR ÇEŞİT 'ÇEVİK GÜÇ'

Kore F-35'leriyle savunma ve taarruz uçuşlarına katılan Amerikan F-22 uçakları, Hawaii'deki Pearl Harbor-Hickam Müşterek Üssü'nde faaliyet gösteren 19. ve 199. Avcı Filoları'na kayıtlı. Bu uçaklar nisan ayından buyana Japonya'daki Kadena Hava Üssü'nde faaliyet gösteriyordu. 

F-22 Raptor ve F-35

13 Mayıs'ta Japonya'dan Güney Kore'ye getirilen F-22 Raptor uçakları, Hint-Pasifik'te 'Çevik Muharebe Gücü' (ACE) yeteneklerini test etti. Çin'le rekabet edebilmek için ABD ordusunun müttefikleriyle birlikte küçük, kompakt hava üslerini kullanması prensibine dayanan ACE konsepti, muhtemel bir savaşta Pekin'e karşı birleşik mücadeleyi hedefliyor. 

Geçtiğimiz şubat ayında Sarı Deniz'de F-22'ler, Güney Kore F-35'leriyle birlikte uçuş gerçekleştirmiş ve tatbikata B-52 bombardıman uçakları da eşlik etmişti. Bölgede yine Kore'ye ait F-15, F-16 ve FA-50'lerin katılımıyla hava tatbikatları devam edecek. 

Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den ateşlenecek Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den... Haberi Görüntüle

ORGENERAL CEMAL KADIOĞLU ORADAYDI

Bu arada sözkonusu F-22 ile F-35'in 'it dalaşı' tatbikatı sürerken Güney Kore başkenti Seul, önemli bir misafiri ağırlıyordu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Kore Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Lee Youngsu’nun resmî davetlisi olarak Güney Kore'ye gitti ve çok sayıda ziyaret gerçekleştirdi. 

Orgeneral Cemal Kadıoğlu, Güney Kore'deydi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaşımına göre 12-16 Mayıs tarihleri arasında bu ülkede temaslar yürüten Kadıoğlu, Kore Hava Kuvvetleri Karargâhını, Lojistik Komutanlığını, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliğini, 8. Muharip Üs Komutanlığını ve Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı'nı ziyaret etti. 

Kadıoğlu, Güney Kore Havacılık Endüstrisi ve Lockheed Martin'in ortaklaşa geliştirdiği jet eğitim uçağı T-50'nin pilotlarıyla da bir araya geldi.

Habere Tepki Ver

4

1

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading