Yıldırım çarpmasından nasıl korunmalı? Kapalı ortama girip pencereleri kapatın!
Sonbahar aylarını yaşadığımız şu günlerde artık yağış görülme sıklığı artıyor. Şimşek ve gök gürültüsü bazı insanların korkulu rüyası iken bu dönemlerde yıldırım çarpma ihtimali de var. Peki milyonda birden az olsa da yıldırım çarpması ihtimali nasıl daha da azaltılabilir?
Yıldırım düşmesi durumunda ne yapılmalı? Yıldırım düşme ihtimalinde nelerden kaçınılmalı? Yıldırım düşmesinde nasıl hayatta kalınır? İşte cevaplar...
Yağışların yoğunlaştığı sonbahar mevsiminde şimşek ve gökgürültüsü gibi hava olayları da sıklaşıyor. Gökyüzünde eşsiz görüntüler oluşmasına yol açan yıldırım düşmesi ise çoğu insanın korkulu rüyası.
10 KİŞİDEN 9'U HAYATTA KALIYOR
İstatistikler, yıldırım çarpma olasılığının milyonda birden az olduğunu, yıldırım çarpmasına maruz kalan her 10 kişiden 9'unun hayatta kalacağını söylüyor. Ancak yine de herkesin kendini korumak için ne yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor.
GÖK GÜRÜLTÜSÜ DUYDUĞUNUZ AN İÇERİ GİRİN
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi bu konuda çok basit bir öneri sunuyor: Gök gürlediğinde içeri girin! Gök gürültüsü duyduğunuzda, şimşek gördüğünüzde veya gökyüzü tehditkar göründüğünde, mümkün olan en kısa sürede iç mekana gitmelisiniz. Burada en önemli şey, büyük bir binanın veya metal çatılı tamamen kapalı bir aracın içinde güvende olmak. Çünkü bu iki yerin ötesindeki hiçbir yer güvenli değil. Bunun nedeni, bir eve veya başka bir binaya yıldırım düştüğünde, tüm bu elektriği güvenli bir şekilde toprağa yönlendiren sıhhi tesisat ve kablolardan topraklama çubuklarına geçmesidir. Örneğin bir çadır böyle bir koruma sağlamaz.
SAHİLDEYSENİZ ARACINIZA SIĞININ
Kamp yaparken veya sahilde gök gürültüsü duyarsanız ve büyük bir binaya erişiminiz yoksa hemen aracınıza sığınmalısınız. Hava durumuna göre, aracı terk etmek için en son gök gürültüsünü duyduktan sonra 30 dakika beklemelisiniz.
ELEKTRİKLİ ALETLERDEN UZAK DURUN
Gök gürültüsünü duyan bisikletçiler veya motosikletliler de güvenli bir binaya gelmeli ve son gürültünün üzerinden 30 dakika geçmesini beklemelidir. Kapalı bir ortama girdikten sonra ise yapılması gereken şeyi pencereleri kapatmak ve kablolu elektrikli aletleri kullanmaktan kaçınmak. Özellikle eve yıldırım düştüğünde kablolara ve tesisata dokunmamalısınız. Yine elleri lavaboda veya küvette akan suda tutmak da bir risk.
HAYVANLARINIZI İÇERİ ALIN
Tabi insanlar için geçerli olan her şey hayvanlar için de geçerli. Gök gürültüsünü duyduğunuzda evcil hayvanlarınızı mümkün olan en kısa sürede içeri alın. Köpek kulübeleri yıldırımdan koruma sağlamaz ve ağaçlara bağlı köpekler özellikle risk altındadır.
SUDAYKEN GÖK GÜRÜLTÜSÜNDEN NASIL KORUNMALI?
Çoğu gemi ve kabinli büyük tekneler fırtına sırasında oldukça güvenli ancak kabinsiz küçük teknelerde işler farklılaşıyor. Tekne yıldırım yaralanmalarının ve ölümlerinin büyük çoğunluğu kabinsiz küçük teknelerde meydana geliyor. Bu yüzden denize çıktığınızda hava durumu bilgisi almak önemli. Sudayken gök gürültüsü duyarsanız, mümkün olan en kısa sürede kıyıya dönmeli ve ideal olarak kıyıdan en az 100 metre uzaklaşmalısınız.
Kıyıya çıkamıyorsanız, demir atmalı, mümkün olduğunca alçalmalı ve kabin içinde kalmalısınız. Sudaysanız veya teknede kabin yoksa, fırtına sırasında derin suda kalmak tekneye dönmekten daha iyi.
AÇIK HAVA ETKİNLİĞİNİ HAVA DURUMUNA GÖRE PLANLAYIN
Planladığınız açık hava etkinlikleri varsa hava durumunu kontrol etmek ve fırtına tahmini varsa bunlardan kaçınmak en iyisidir. Ancak zaten dışarıdaysanız ve gök gürültüsü duyuyorsanız, kapalı bir alana hemen erişiminiz olmaması durumunda riski biraz azaltabilecek birkaç şey var.
AĞAÇLARIN ALTINDA DURMAYIN
Fırtına durumunda, açık alanlardan veya tepelerden kaçının. Aynı şekilde, ağaçlar gibi uzun, izole nesnelerden uzak durmalı ve su kütlelerinden hemen uzaklaşmalısınız. Elektrik iletebilecek sıvı veya metal nesnelerden kaçının.
HAFIZA KAYBINA YOL AÇABİLİR
Yıldırım kurbanlarının büyük çoğunluğu hayatta kalsa da, etkileri şiddetli ve uzun süreli olabilir. Hayatta kalanlar genellikle ciddi yaralanmalara ve yanıklara maruz kalırlar ve nöbetler ve hafıza kaybı gibi semptomlarla