Yandex Metrica

Türkiye'nin aldığı ticaret yasağı İsrail'de panik yarattı: Dışişleri Bakanlığı alternatif arıyor

Türkiye'nin aldığı ticaret yasağı İsrail'de panik yarattı: Dışişleri Bakanlığı alternatif arıyor

Türkiye'nin İsrail'le ticareti tamamen durdurma kararı alması bu ülkede panik yarattı. Kararın ardından ilk panik emaresi İsrail Dışişleri Bakanı Katz'da görülmüştü. Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada her zamanki küstah tavrını sürdürerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ölçüsüz ifadeler kullanmış ve acil görüşme talep etmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığının kendilerini zor durumda bırakan bu kararın ardından herekete geçtiği Türkiye'ye ihraç edemedikleri ürünleri üreten sektörlere yardım dahil birçok konuda önlem alacağı öğrenildi.

Dünya

17.05.2024, 06:08

Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticareti durdurma kararı Türkiye'de memnuniyetle, İsrail'de ise panikle karşılandı. Türkiye, işgal devleti İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunun ihracatını kısıtlamıştı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada "Gazze Şeridi’nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkı, çağımızda benzeri görülmemiş biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele etmekte, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmaları İsrail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır. Türkiye, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapmıştır." denilerek kııstlama getirilen üürn gruplarını sıralamıştı.

Egemenlik gününde başkent karanlığa gömüldü: 50 füze hem kuzeyi hem güneyi vurdu Egemenlik gününde başkent karanlığa gömüldü: 50 füze hem kuzeyi hem... Haberi Görüntüle

İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLDİ

Dün ise yeni bir karar daha alınarak ticaret yasağının tüm ürün gruplarını kapsadığı açıklanmıştı. Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durudulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur.

Bununla birlikte, İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. 

Alınan bu kararda İsrail gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır." ifadelerini kullandı.

Bu kararın ardından İsrail tarafından ilk tepki Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'dan geldi. Katz, sosyal medya hesabından zehir zemberek bir paylaşım yaptı ve her zamanki küstah tavrıyla ölçüsüz ifadeler kullandı. 

Esasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le kopan ticari ilişkilerin haberini 24 Nisan'da vermişti. Bu tarihte Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, konuyla ilgili yöneltilen soruya "İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti." demişti. 

Almanya'da yüksek enflasyon döneri vurdu devlet desteği istediler: Kupon dağıtılsın Almanya'da yüksek enflasyon döneri vurdu devlet desteği istediler: Kupon dağıtılsın Haberi Görüntüle

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YENİ KARARLAR ALDI

Gelinen son noktada İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile sonlanan ticaretin zararlarından en az biçimde etkilenmek için birtakım kararlar aldı. Buna göre İsrail, Türkiye'nin Filistin yönetimi ve Gazze arasındaki ekonomik bağları en aza indirmek için çalışacak. Bununla birlikte Türkiye'den alınan ürünlere alternatif bulabilmek için Ekonomi Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışmalar yapılacak ve Türkiye'ye ihracatını yasaklama kararından etkilenen sektörlere yardım edilecek.

Ayrıca israil devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Katz'ın Türk Komitesi kurulması yönünde talimat verdiği bildirildi. Bununla Türk ekonomisine sarara vereceği düşünülen birçok kararın alınmasının beklendiği ifade edildi.

Bu arada İsrail'de yakın zamanda özellikle Türkiye'den tedarik edilemeyen ürünleri ilgilendiren birçok üründe zam yapılabileceği belirtiliyor.

Hizbullah, İsrail üssünü füzelerle vurdu: Savunma Bakanı Yoav Gallant da oradaydı Hizbullah, İsrail üssünü füzelerle vurdu: Savunma Bakanı Yoav Gallant da... Haberi Görüntüle

OECD'YE ŞİKAYET ETTİLER

İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat da İsrail ile ticareti durdurma kararı nedeniyle, Ankara'yı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann'a şikayet etti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Barkat, "Kısa bir süre önce, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Matthias Korman'la görüştüm. Ülkeler arasındaki deniz ticaretini tek taraflı olarak durdurma kararı nedeniyle Türkiye'ye karşı Korman'a şikayette bulundum. Erdoğan, deniz ticareti yasalarını açıkça ihlal eden ve küresel arzın sürekliliğini sekteye uğratan bir kararla, tüm Avrupa'ya zarar veren Yahudi karşıtı bir diktatördür. Ülkeler arasındaki deniz ticaretinin durması, esas olarak, Türkiye'deki fabrikalarından İsrail'e mal gönderemeyecek olan Avrupalı ​​şirketleri etkiliyor. Erdoğan'ın, tüm Avrupa ekonomisine zarar veren kararı nedeniyle, OECD'nin Türkiye'ye karşı harekete geçmesini bekliyoruz. Avrupa, diktatör Erdoğan'a sınırlama getirmeli." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading