Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'den AB'ye protesto: 20. yıl dönümü kutlama etkinliğine katılmadı

Türkiye'den AB'ye protesto: 20. yıl dönümü kutlama etkinliğine katılmadı

Türkiye, AB'nin 2004'teki en büyük genişlemesinin 20. yıl dönümü kutlama etkinliğine GKRY'nin hukuk dışı üyeliği nedeniyle katılmazken gayriresmi AB Genel İşler Konseyinin 10 genişleme ülkesi ile çalışma kahvaltısına ise bakan değil büyükelçi gönderdi.

Dünya

06.05.2024, 17:46

17-18 Nisan'da Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, ilişkilerde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorunu arasında bağlantı kurulmuş, Türkiye  buna Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla sert bir cevap vermişti. Türkiye, bu tepkiye uygun olarak AB tarafından düzenlenen iki etkinlikten birine atılmazken diğerine büyükelçi düzeyinde iştirak etti.

İlk etkinlik 29 Nisan'da düzenlendi. AB Dönem Başkanlığı, Birliğin 2004'teki en büyük genişlemesinin 20. yılı kutlaması ve gayriresmi AB Genel İşler Konseyine, AB üyesi ülkelerin yanı sıra halihazırda aday veya potansiyel aday 10 genişleme ülkesini davet etti. Türkiye, 29 Nisan akşamı Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi'nde (BOZAR) düzenlenen AB'nin 2004'teki en büyük genişlemesinin 20. yıl dönümü kutlama etkinliğine GKRY'nin hukuk dışı üyeliği sebebiyle iştirak etmedi. Bir diğer etkinlik ise 30 Nisan sabahı düzenlendi. Türkiye, gayriresmi AB Genel İşler Konseyinin 10 genişleme ülkesi ile çalışma kahvaltısında ise bakan değil büyükelçi düzeyinde temsil edildi. Türkiye'nin bir etkinliğe katılmayıp diğer etkinliğe düşük düzeyde katılım göstermesi 17-18 Nisan AB Zirvesi'nin Türkiye ile ilgili kararlarına tepki olarak yorumlandı.

Kassam Tugayları ile İslami Cihad'dan ortak operasyon: Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü Kassam Tugayları ile İslami Cihad'dan ortak operasyon: Çok sayıda İsrail... Haberi Görüntüle

BÜYÜKELÇİ KAYMAKCI KATILDI

Mevcut dönem başkanı Belçika, 9 aday ülke ile potansiyel aday Kosova'nın temsilcilerini ilk kez bir Genel İşler Konseyi toplantısına davet etti. Toplantıya Türkiye'yi temsilen Türkiye'nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı katıldı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaymakcı, 10 genişleme ülkesini ilk kez bir araya getiren gayriresmi AB Genel İşler Konseyi toplantısına katıldığını belirterek "AB üyelik perspektifinin güçlendirilmesinin reformları hızlandıracağını ve üyelik müzakereleri sürecinde veto hakkının kötüye kullanılmasının herkesin aleyhine sonuçlar doğurduğunu vurguladık." ifadesini kullandı. Kaymakcı, toplantı sonrası Avrupa aile fotoğrafına katılırken, 2004 genişlemesi 20. yıl dönümü pastasını kesme törenine katılmadı.

Prens Laurent, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi: Avrupa'nın Türklerden öğreneceği çok şey var Prens Laurent, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi: Avrupa'nın Türklerden... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

17-18 Nisan'da Brüksel'de gerçekleştirilen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklanmıştı. Sonuç bildirisine Türkiye'nin tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB Komisyonu tarafından hazırlanan Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde ülkemize ilişkin kabul edilen kararlar, AB’nin ülkemize ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni bir örneğidir.

Zirve Sonuçlarında ülkemizle işbirliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik bir ilişki geliştirilmesinin AB’nin stratejik menfaatine olduğu vurgulanmaktadır. Buna karşın, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır.

Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir. Çok yönlü Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Böylesi bir zihniyet, Kıbrıs sorununa veya diğer bölgesel ve küresel meselelere olumlu ve yapıcı bir katkı sunamaz.

Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korumaktadır. Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading