Yandex Metrica

Türkiye'nin Ukrayna'ya yolladığı 70 km'lik füzeler ilk kez görüntülendi! Listede SUNGUR da var

Türkiye'nin Ukrayna'ya askeri desteğinin sadece Bayraktar TB2, mühimmat ve zırhlı araçtan ibaret olmadığı ortaya çıktı. Savunma sitesi Oryx'e göre Ankara, Kiev'e 'Türk HIMARS' da denilen 70 kilometre menzilli güdümlü roket sistemleri gönderdi. Bunun yanında hava savunma sistemi SUNGUR ve elektronik harp gereçleri de Ukrayna ordusunun hizmetine sunuldu.

Savunma

22.02.2024, 16:39

Hollanda merkezli haber sitesi için çalışan araştırmacılar çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. Yayınladığı analizlerle geniş bir takipçi kitlesine ulaşan savunma platformu Oryx, Türkiye'nin Ukrayna ordusuna Bayraktar TB2 ve zırhlı araçlar dışında 'Türk HIMARS' olarak adlandırılabilecek TRLG-230 karadan karaya topçu roketleriyle SUNGUR hava savunma sistemi gönderdiğini ileri sürdü. 

Stijn Mitzer ve Joost Oliemans tarafından yazılan makaleye göre Ankara'nın Kiev'e yollamakta olduğu 70 kilometre menzilli füzeler cephede belirleyici rol oynadı. İddiaya göre Kiev, Bayraktar TB2'lere koruma sağlamak için Türkiye'den elektronik harp sistemi de satın aldı. 

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar... Haberi Görüntüle

TRLG-230 İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Türkiye'nin Ukrayna'ya karadan karaya topçu roket sistemi gönderdiği iddiasının basına yansımasından sadece bir gün sonra cepheden yansıyan görüntüler, yerli ve milli sistemlerin o topraklarda olduğunu gözler önüne serdi. Ukrayna askerlerinin TRLG-230 bataryasını Rus ordusuna karşı ateşlendiğini gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlandı.

 

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

LİBYA'DA RUSYA'YI ENGELLEYEN GÜÇ TÜRKLERDİ

İşte Hollanda merkezli Oryx analizinden çarpıcı satır başları...

NATO üyeleri arasında Moskova ile irtibata devam eden tek ülke olan Türkiye, Rusya topraklarına karşı kullanılmama koşulu aramaksızın Ukrayna'ya silah sağlamaya devam ediyor. Ukrayna, Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA'ları Rusya'nın Kursk ve Belgorod bölgelerindeki hedefleri vurmak için kullanarak bu operasyonel esneklikten yararlandı. 

Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin yoğunluğu ülkenin son yıllardaki dış politasını takip edenleri şaşırtmamalı. 2019'da Türkiye, Rusya destekli Halife Hafter'e karşı meşrû Libya hükümetinin yanında yer alan tek NATO ülkesiydi. Türkler sonuçta Hafter'i ve Wagner'i geri püskürttü. Uluslararası arenada hiçbir zaman itibar görmedi ama Türkiye'nin müdahalesi, Rusya'nın NATO'nun güney sınırında kesin bir askeri dayanak noktası elde etmesini engelleyen tek şeydi. 

Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a yeni görev Bir Afrika ülkesi daha Türk SİHA'sı dedi: TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'a... Haberi Görüntüle

ÇOĞU TESLİMAT GİZLİ TUTULUYOR

Ankara, Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk yapmak için yoğun çabalarının yanısıra Kiev'e 35 kadar Bayraktar TB2 SİHA, 24 adet mini Bayraktar keşif İHA'sı, TRLG-230 güdümlü topçu roket sistemleri, elektronik harp teçhizatı, 200 adet BMC KİRPİ, havan topları ve mühimmat gönderdi.

Türkiye desteğinin kapsamını kamuoyuna duyurmak yerine bu teslimatlarla ilgili haberleri minimumda tutmayı seçti. Çoğu teslimat ancak Ukrayna'da fotoğraflandıktan yahut Ukraynalı kaynaklar tarafından açıklandıktan sonra bilinir hale geliyor. Silahların büyük kısmı Kiev'e bağışlandı, geri kalanı önemli indirimlerle satıldı. 

Baykar Teknoloji Litvanya, Ukrayna ve Polonya'da düzenlenen kampanyalar sonucu toplanan 32 milyon doların Ukrayna'ya insani yardım ve yeniden inşa projeleri için kullanılmasına karar verdi. Bu paranın karşılığı olarak 5 adet SİHA'nın Kiev'e ücretsiz teslim edildiği duyuruldu. Ancak bu bilgiler hikayenin yalnızca yarısını oluşturuyor. Ukrayna hükümet kaynakları, Baykar'dan 15 adet TB2'yi ücretsiz aldıklarını ve 15 tane TB2'yi de maliyet fiyatına satın aldıklarını bildirdi. Baykar üretimi 24 adet küçük keşif İHA'sı ise bedelsiz verildi. 

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

TRLG-230 ETKİLİ BİÇİMDE VURUYOR

Ukrayna'ya teslim edildiği şimdiye dek bilinmeyen bir silah ise hassas güdümlü mühimmatları sayesinde ölümcül olan 230 mm'lik TRLG-230 adlı topçu roket sistemiydi. Bu sistemden kaç adet gönderildiği bilinmiyor. Elektro-optik kızılötesi sensörleri sayesinde hedefini yüksek isabetle vurabilen bu füzelerin menzili 75 kilometreye kadar ulaşabiliyor.

TRLG-230 sistemi, Bayraktar TB2'ler tarafından tespit edilip işaretlenen bir hedefi 70 kilometrelik menzil içerisinde arka arkaya isabetli bir şekilde vurabilir. 

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

UKRAYNA'NIN İŞİNE YARAYACAK ÇOK SİLAH VAR

Türkiye'nin envanterinde Ukrayna ordusunun işine yarayacak pek çok silah sistemi bulunuyor. SİHA ve güdümlü roketlere ek olarak, TRG-300 füze sistemi, HİSAR-A+, HİSAR-O+, Çekili Top Sistemi ve KORKUT bunlardan bazıları... Son iki silah, kamikaze dron tehdidine karşı koymak için idealdir. NATO, Sovyet döneinden kalma silah temin etmek için üye devletleri didik didik aramaya devam etse de bu kaynakların kademeleri olarak tükenmesi bir gün Ukrayna'nın Türkiye'den daha gelişmiş silahlar almasıyla sonuçlanabilir. 

Baykar Teknoloji'nin SUNGUR güdümlü MANPADS'i Bayraktar TB2 SİHA'ya entegre ederek İran yapımı dron tehdidine karşı Ukrayna'ya yardım etmeye çalıştığına ilişkin son veriler, bir kez daha Türkiye'nin Ukrayna'nın sadık bir müttefiki olduğunu kanıtlıyor.

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA VERDİĞİ SİLAHLAR

Açıklanan bilgiler çerçevesinde Türkiye'nin Ukrayna'ya sevk ettiği silahlar şöyle listelenebilir:

  • 30+ Bayraktar TB2 SİHA
  • 5 Bayraktar TB2 SİHA
  • 24 Mini Bayraktar İHA
  • TRLG-230 roket sistemi
  • SUNGUR kızılötesi güdümlü MANPADS
  • Kara Konuşlu Elektronik Harp Sistemi
  • SİHA'lar için Elektronik Harp Sistemi
  • 200 adet BMC KİRPİ
  • Havan topu ve mühimmatı
  • Dronlara karşı ağır makineli sistemler
  • 100 bin adet 155 mm topçu mühimmatı
  • MAM-L Mini Akıllı Mühimmat
  • MAM-C Mini Akıllı Mühimmat
  • Kask ve kurşun geçirmez yelekler

TÜRKİYE ABD'DEN DAHA ÖNCE GÖNDERDİ

Oryx'teki haberi yazan isimlerden Stijn Mitzer, Londra merkezli Middle East Eye portalından Ragıp Soylu'ya verdiği demeçte Türkiye'nin HIMARS muadili füzeleri Ukrayna'ya gönderen ilk ülke olduğuna dikkat çekti. Ankara'dan Kiev'e transferin yaz aylarında gerçekleştiğini söyleyen Mitzer, TRLG-230 adlı sistemin Bayraktar TB2 tarafından belirlenen koordinatları yüksek isabetle vurabildiğini hatırlattı.

Savunma uzmanı Stijn Mitzer şunları söyledi:

"Türkiye Ukrayna'ya bu tür bir teçhizatı teslim eden ilk ülke. Hatta ABD'nin haziran ayında Ukrayna'ya ilk ulaşan HIMARS'ından bile daha önce teslim edildi. TRLG-230 füzeleri, normal bir çoklu roketatarda olduğu gibi bir kerede çok sayıda ateşleme yapmak yerine, hedefi noktasal olarak vurmayı sağlar."   

ROKETSAN tarafından üretilen TRLG-230 karadan karaya topçu roket sistemi, Azerbaycan ordusunun envanterinde de bulunuyor. Bu silah Azerbaycan'ın 2020 Ekim-Kasım döneminde işgal altındaki topraklarını kurtardığı İkinci Karabağ Savaşı'nda da Ermenistan askerlerine karşı kullanıldı.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading