Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler

Abdullah Ağar şok ihtimali böyle açıkladı: Denizaltı ile sınıra kadar gelip füze ateşlediler

İsrail'in İran saldırısında ne tip füzeler kullandığı ve bu mühimmatın hangi platformdan ateşlendiği konusunda tartışmalar sürüyor. Irak topraklarına düşen füzenin enkazı, gizemi çözmeye yönelik bir fikir sunarken savunma-güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, İsrail denizaltısının Basra Körfezi'ne sızmış olma ihtimaline dikkat çekiyor. 

18 Nisan'ı 19 Nisan'a bağlayan gece İran topraklarına İsrail saldırısı gerçekleşti. Dünyanın diken üstünde takip ettiği saldırıda neyin hedeflendiği ilk 24 saat boyunca netlik kazanmazken, yayınlanan uydu görüntüleri gizem perdesinin biraz olsun aralanmasını sağladı.

Başkent Tahran'ın güneyindeki İsfahan kentine yönelik saldırıda, nükleer tesisleri korumak için bölgeye yerleştirilmiş S-300 hava savunma sisteminin hasar aldığı ortaya çıktı. 

İran'a yönelik saldırıları Tel Aviv'de bebek katili Netanyahu kabinesini henüz üstlenmemiş olsa da İsrail medyası hep bir ağızdan bu saldırıyı İsrail ordusunun gerçekleştirdiğini belirtiyor. 

NÜKLEER MERKEZDEKİ 92N6E HASAR ALDI

Tahran yönetiminin 'nükleer merkeze' dönüştürdüğü İsfahan'da uranyum araştırma-geliştirme merkezi, 4 adet nükleer tesis ve kent yakınlarındaki Natanz'da uranyum zenginleştirme sahası bulunuyor. 

Bu stratejik bölgenin hava savunmasını çökertmek için İsrail güçleri, perşembeyi cumaya bağlayan gece bölgeyi bir dizi füzeyle vurdu. Saldırının ardından cumartesi sabahı yayınlanan uydu görüntüleri, düşen füzelerin orada konuşlu S-300 bataryasına zarar verdiğini kanıtlıyor. 

İsrail medyasındaki bilgilere göre, İsfahan'da konuşlu Rus yapımı S-300'ün 92N6E modeli takip radarı ağır hasar aldı. Uydu tabanlı sentetik açıklıklı radar (SAR) görüntüsü vurulan noktadaki tahribatı ortaya koyuyor. 

HANGİ TİP FÜZE NEREDEN ATEŞLENDİ?

Saldırının uçaktan atılan füze ile mi yoksa başka bir platformdan fırlatılan mühimmatla mı yapıldığı sorusu ise henüz cevap bulmuş değil. İsrail'in İran içerisinde kullandığı vekil örgütler tarafından havalandırılmış bomba taşıyan dron (Quadcopter) iddiasına sosyal medyada sıklıkla yer verilirken askerî uzmanlar ise saldırının füzelerle gerçekleştiğini bildiriyor. 

İsrail'in İsfahan saldırısından 24 saat sonra Irak'taki İran bağlantılı gruplara yönelik ateşlediği füze, esrar perdesini çözme konusunda herkese bir fikir verdi. 

Babil vilayetinde Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin kullandığı karargahı vuran ve 7 kişinin yaralanmasına yol açan füzelerden birinin kalıntıları, bunun savaş uçaklarından atılan balistik füze olduğunu ortaya koydu. 

Amerikan HIMARS bataryasından fırlatılan M31 Güdümlü Çoklu Fırlatma Roketinin (GMLRS) uçağa uyarlanmış versiyonu olan 'Rampage' füzesinin İsrail uçaklarından Irak'taki hedeflere atıldığı belirtiliyor. 

Ancak çeşitli savunma uzmanları, Irak'taki füze enkazının Rampage mühimmatından biraz daha kısa göründüğüne vurgu yaparak bu füzenin daha önce hiç görülmemiş türde bir mühimmat olabileceğine dikkat çekiyor. 

Özellikleri itibariyle bu füze, İsrail'in Sparrow balistik füzesinden havadan yere olacak şekilde geliştirdiği Rocks mühimmatına da benziyor. 

Rampage füzelerine benzer şekilde havadan atılan balistik füze Rocks, yüksek irtifada ateşlendikten sonra uzun menzilde etkinlik gösterir ve özellikle hava savunma bataryalarını avlama konusunda yeteneklidir. 

AĞAR: BASRA'YA SIZAN DENİZALTI BALİSTİK FÜZE FIRLATMIŞ OLABİLİR

Yapılan yorumlarda, Irak'ta ve İran'da kullanılan İsrail füzelerinin Rampage ve Sparrow türevi Rocks olma olasılığı ağırlık kazansa da saldırının ayrıntıları yine de net değil. 

İran'ın İsfahan kentini hedef alan füzeli saldırıya ilişkin yorumlarını Habertürk ekranlarında paylaşan savunma ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar şunları söylüyor:

"Havadan karaya atılan Rampage füzesiyle ilgili olarak açık kaynaklardaki menzil 250 km. Başka bir kaynakta 350 km deniliyor ama teyitsiz. Ama ister 250 olsun ister 350 km olsun, sınırdan 600 kilometre içerideki İsfahan'ın (gerçekte Irak sınırına 400 kilometre) bu füzelerle vurulması zor görünüyor. 

Ama Basra Körfezi'nden İran sınırına yanaşıp atarsa mesafe 350 kilometreye düşüyor. İsrail bu saldırıda denizaltı kullanmış olabilir.

İsrail'in denizaltı teknolojisinde iyi olduğunu biliyoruz. Elinde Dolphin-1 ve Dolphin-2 denizaltılar var ve yakın zamanda envanterine bir denizaltı daha kattı. Drakon diye bir denizaltı... Bu, Dolphin-2'nin daha gelişmiş bir versiyonu. 

Öncekilerin de balistik füze atma kabiliyeti var ama bu Drakon'un (Dragon) yeteneği daha üst düzeyde. Bu denizaltıyı Basra Körfezi'ne sızdırıp oradan İran'a bir saldırıyla kuvvetli bir mesaj vermiş olabilir. Diğer ülkeler füzenin rotasına ilişkin bir açıklama yapmadı. Bu nedenle böyle bir seçeneğin daha güçlü olabileceğini düşünüyorum."

Avatar
Atilla Diş