Yandex Metrica

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler

İngiliz savunma laboratuvarında geliştirilen lazer silahı DragonFire, Ukrayna cephesinde denenecek. 1 kilometre mesafeden bozuk parayı eriten silah, alçak irtifadaki İHA ve dronları sadece 10 sterlinlik maliyetle etkisiz hale getiriyor. Lazer silahı, havan ve top mermilerini de saniyeler içinde patlatabiliyor.

Savunma

29.04.2024, 23:25

İngilizlerin bir süredir atış testlerine dair görüntüler yayınladıkları stratejik silah 'DragonFire' yakında Ukrayna'da boy gösterebilir. 1 kilometre mesafeden bozuk parayı vurabilen lazer silahı, cephede işleri tümüyle değiştirme potansiyeli barındırıyor. 

Porton Down Savunma Laboratuvarı'nda (DSTL) bilim insanları tarafından geliştirilen lazer silahı DragonFire (Ejderha Ateşi), 2027 yılından itibaren İngiliz donanmasındaki gemilerde kullanıma girecek. Ancak İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, bu kritik silahın Ukrayna cephesinde 'hemen kullanıma alınabileceği' yönünde mesajlar veriyor. 

DragonFire lazer silahı

Shapps, tek atışta sadece 10 sterlin tutarında enerji harcayan silahı Ukrayna'ya gönderebileceklerini, bunu yapmak için silahın tam anlamıyla hazır duruma gelmesini beklemeye gerek olmadığını belirtiyor. 

Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Amerikan tankları cephede rezil oldu: ABRAMS sürüklenerek Moskova'ya gidiyor Haberi Görüntüle

HAVAN MERMİSİNİ DE HAVADA DELDİ

İngiliz basınında yayınlanan görüntüler, lazer silahının alçak irtifadaki her türlü İHA ve dronun yanında, top mermisini bile tahrip edebildiğini ortaya koyuyor.

DragonFire lazer silahının tahrip ettiği bir havan topu mermisi

DragonFire silahının Ukrayna topraklarını sıklıkla hedef alan Rus seyir füzelerini de uçuş esnasında etkisiz hale getirebilmesi olasılıklar dahilinde bulunuyor. 

Londra yönetimi, modern savaşta kamikaze dron ve bomba taşıyan dron tehdidinin büyük bir hızla arttığını, lazer silahının ise bu tehdide karşı acil bir savunma önlemi olarak geliştirildiğini belirtiyor. 

Lazer silahı DragonFire, altıgen bir dizi halinde sıralanmış 37 adet 1,5 kW gücündeki lazer ışınını odaklayıp bunları aynalarla birleştirerek hedefe yönlendiriyor.

Savunma laboratuvarı DSTL'nin kıdemli fizikçisi Tim Kendall, teleskobik mercek aracılığıyla elde edilen bu yöntemin 'mükemmel bir lazer hüzmesi oluşturduğunu' söylüyor. 

DragonFire ile vurulmuş bir dron

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

DRAGONFIRE LAZER SİLAHININ ÇARPICI ÖZELLİKLERİ

DragonFire silahının kullandığı ışığın dalga boyu yaklaşık yaklaşık bir mikron düzeyinde. Kızılötesi spektrumuna yakın bir değer olan bir mikronluk boyut, DragonFire atışlarının normalde insan gözüyle görülememesi anlamına geliyor. 

Yapılan denemelerde lazer silahı, İHA ve dronları etkili biçimde tahrip etti. DragonFire hava toplarını ise 5 saniyeden daha kısa bir sürede patlatabiliyor. Işık hızında hareket eden lazer hüzmeleri, hedefteki metalin yüzeyine 3000 santigrad derece ısı uygulayarak saniyeler içinde eritiyor. 

Bu tip silahların, İHA ve dronlara karşı hava savunma maliyetini dramatik biçimde düşürmesi bekleniyor. 

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

SHAPPS: BALİSTİK FÜZELERİ DE VURMALI

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, geliştirdikleri lazer silahının gücünden o kadar emin ki, bu silahla balistik füzelerin bile etkisiz hale getirilebileceğini söylüyor. 

"Sistem sadece 120 knot hızla ilerleyen yavaş dronları değil, nihayetinde pahalı füzeleri de yok edebilecek kapasitede olmalı" diyen Shapps, DragonFire silahının menzilini ve kapasitesini artırma konusunda çalışmalara devam ettiklerini kaydediyor. 

DSTL proje yöneticisi Matt Cork, DragonFire'ı İngiliz ordusuna kullanıcı deneyimi için eylül ayında teslim edeceklerini, lazer silahını ilk olarak 7. Hava Savunma Taburu'nun ateşleyeceğini söyledi.

Kara konuşlu bir savunma sistemi olan DragonFire, bu silahı önümüzdeki dönemde kamyona monte ederek mobil hale getirmeyi de planlıyor.

Bunun yanında DragonFire, 2027 yılı itibariyle İngiliz savaş gemilerinin yakın hava savunma sistemlerinden biri haline gelecek.  

Habere Tepki Ver

0

2

6

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading