Yandex Metrica

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış...

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış...

Ukrayna dronları karşısındaki çaresizlik Rus basınına yansımaya başladı. Cephedeki askerler, 'düşman'ın her gün 2 bin 700'den fazla bombalı dron uçurduğunu anlatarak bir istatistik veriyor: "Sadece 10'da 1'i hedefe ulaşsa bu, günde 270 isabet demektir. En az 100 bin asker kamikaze dronlar tarafından öldürüldü."

Dünya

20.05.2024, 17:02

Rusya-Ukrayna savaşı, bomba taşıyan dronları modern harp ortamının vazgeçilmez silahı haline getirdi. Aylardır top mühimmatı ve füze konusunda tedarik sorunları yaşayan Ukrayna ordusu, Rus birliklerini yıpratmak için dronlu saldırılara ağırlık verdi.

Ülke içerisindeki atölyelerde ayda 50 bin dron üretme kabiliyetine ulaşan Ukrayna, bu araçlarla cephe hattında Ruslara zor anlar yaşatıyor. 

Liman, Kupyansk, Çasiv Yar gibi cephelerde ilerlemeye çalışan Rus birliklerine en büyük darbe genellikle dronlardan geliyor. Rusların günlük asker kaybı 2024 itibariyle 700 ilâ 1000 düzeyinde seyrediyor. Bu korkunç kayıp, onlarca ülkeden cepheye akmakta olan milis güçlerle takviye ediliyor. Ancak Ukrayna dronları da bir yandan her gün yüzlerce Rus askerini öldürmeyi sürdürüyor. 

Bombalı dron uçuran bir Ukrayna askeri

Bombalı dronların cephedeki yıkıcı etkisi hakkında Rus basınında nadir görülen itiraflardan biri, Çargrad TV'de yayınlandı. Ukrayna güneyindeki Zaporijya bölgesinde Rusların hakimiyetinde bulunan bölgeye muhabir gönderen Çargrad, cephedeki askerlerin 'düşman' dronlarına ilişkin çarpıcı anlatımlarına yer verdi. 

Sıcak temas hattının 20 kilometre gerisindeyken bile Ukrayna dronlarının sürekli saldırdığından bahseden 'Konstantinopolis' kod adlı Rus askeri, "Her gün onlarca ölümcül 'kuş'un gelişini sayıyoruz" diyor. 

Sınır hattına dair çarpıcı yorum: Türk ordusu müdahale etmeseydi şimdi başka bir harita vardı Sınır hattına dair çarpıcı yorum: Türk ordusu müdahale etmeseydi şimdi... Haberi Görüntüle

BİR GÜNDE 2 BİN 700 DRON UÇUYOR

Çok alçak irtifada uçan bombalı dronlara karşı elektronik harp çözümünde zaman zaman çaresiz kaldıklarını anlatan Rus askeri, "Birliklerimiz sinyal kesici aygıtların yokluğunu çekiyor. Ukraynalılar buradaki tugayımızın üzerinde günde 70 dron uçuruyor. Ne yazık ki elektronik harp silahı sorunu hiçbir şekilde çözülemedi ve düşmanın alçak hava üstünlüğü bulunuyor" dedi. 

Ukrayna kamikaze dronları

Savaş muhabiri Aleksey Zhivov'a konuşan asker, ortalama dron sayısına ilişkin çarpıcı bir veri de sunuyor:

"Bu yıl itibariyle düşmana yaklaşık bir milyon İHA teslim edildi. Bu da günde 2 bin 700 dron ve mini İHA'nın cepheye gönderildiği anlamına geliyor. Yani 10 drondan sadece 1'i bile hedefe ulaşsa bu, günde 270 isabet anlamına geliyor. Mevcut tablo yılda en az 100 bin askerin düşman dronları tarafından öldürüldüğünü gösteriyor."

Türkler düşmanımız! Hindistan basınında dikkat çeken analiz: Savunma sanayi ürünlerimizi veto ettiler Türkler düşmanımız! Hindistan basınında dikkat çeken analiz: Savunma sanayi ürünlerimizi... Haberi Görüntüle

ÇOK YAKIN DEĞİLLERSE RADAR GÖREMİYOR

Rus Entegre İnsansız Çözümler Merkezi (CCBR) Genel Müdürü Dmitri Kuzyakin, kamikaze dronları tespit etmekte radar ve MANPADS tipi silahların çaresiz kaldığını anlatıyor:

"Dronlar elektrikli itiş gücüyle çalışır ve gökyüzünde termal bir iz oluşturmaz. Bu nedenle omuzdan atılan hava savunma silahı MANPADS onları göremez. Plastik, polietilen gibi malzemelerden yapıldıkları için, çok yaklaşmadıkları sürece radarlar da onları göremiyor. Yine de buna karşı etkili bir çözüm geliştirdik ama ordu bunu talep etmek yerine dronları uçaksavar silahlarıyla vurmayı tercih ediyor."

Gazeteci Tanay Çolhanov ise Rus savunma endüstrisinde yurtdışına bağımlılıktan bahsederek tamamen yerli üretime yönelmek gerektiğini söylüyor. 

Çolhanov, "Planlamaya, kendi şirketlerimizle çalışmaya, kendi mikroelektroniğimize, yani tamamen kendi üretimimizi yapmaya ihtiyaacımız var. Çünkü bir savaş olduğunda tüm ekonomik çıkarları, yurtdışıyla bağlantıları unutmamız gerekir" diyor. 

Trump'a suikast girişiminde o ülkeye suçlama! Gizli Servis güvenliği artırdı Trump'a suikast girişiminde o ülkeye suçlama! Gizli Servis güvenliği artırdı Haberi Görüntüle

CEPHEDE ÇÖZÜM YOK, MORALLER BOZUK

Ukrayna birliklerinin dronlarla sadece cephe hattında değil, gelişmiş kamikaze İHA'larla Rus topraklarının derinliklerini de vurabilmesi Moskova üzerinde derin bir karamsarlık oluşturdu. Rus medyası, dronlara karşı çözüm konusunda organizasyon eksikliğini dile getiriyor. 

Rusya'nın düşman sistemlerine karşı çözüm üretme konusunda çaresiz kaldığını, bu esnada Ukrayna'nın 1500 kilometre uzaktaki Tataristan'ı bile vurduğunu hatırlatan Çargrad TV, şu ifadeleri kullanıyor:

"Onlar boş durmuyor. UJ-22 İHA'sını kullanarak 800 kilometre derinlikte ilerlediler. Bir yandan Almanlar ellerini çırparak 2 bin 500 kilometre uzaktaki Tyumen'i bile rahatlıkla vurabilecek İHA'lar tedarik edeceklerini bildiriyor. 

Düşmanla mücadelede bu yıl belirleyici olacak. Topların yanısıra İHA'lar ve dronlar çatışmalarda kilit rol oynamaya devam edecek. Biz elbette öndeyiz. Ancak cephede istenen sonucu hızla elde etmek için bürokratik engelleri ortadan kaldırmak ve liderlik yeteneği gerekiyor. 

Fakat bu yakarışlar bir deja-vu gibi. Özel harekâtın başlangıcında cepheye mermi tedariğinde sorunlar yaşandığında da aynı şeyi söylüyorduk. Peki aradan geçen 2 yılda ne öğrendik? Harkov, Odesa ve Nikolayev örnekleri önümüzde duruyor."

Cephe hattında kullanılan modern savaş araçları sadece bombalı dronlar değil. Ukrayna Azov/Azak Taburu, Rus askerlerini avlamak için zaman zaman silahlı dronlara da başvuruyor. Üzerinde otomatik tüfek bulunan dron, hedefteki askerleri nokta hassasiyetle vurabiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

3

2

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading