Yandex Metrica

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu

Ukrayna cephesinde her gün yüzlerce personelini bombalı dron saldırılarında kaybeden Rusya, cephe hattını elektronik harp sistemleriyle teçhiz etme konusunda sınıfta kalmış görünüyor. Ancak Türkiye, modern savaşın bu en etkili araçlarını bertaraf etmek için dersine iyi çalıştı. ASELSAN'ın ilk kez geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurduğu elektronik harp aygıtı EJDERHA, etkileyici yetenekleriyle göz dolduruyor. 

Savunma

21.05.2024, 15:33

Ukrayna topraklarında her gün 700 ilâ 1000 arasında Rus askeri öldürülüyor. İnfaz işleminin önemli bir kısmını ise bomba taşıyan yahut kamikaze özellikli dronlar gerçekleştiriyor.

Dronlar, birkaç yüz metre mesafeden başlayarak sıcak temas hattının derinliklerinde yaklaşık 20 kilometre mesafeye kadar ilerleyip arazide bulduğu her askerin üzerine nokta atışı yapıyor. 

Operatörler tarafından uzaktan komuta edilen dronların en büyük düşmanı ise elektronik harp (EH) cihazları. Geniş bir alanda sinyal kesmeye yahut karıştırmaya yarayan EH aygıtları, radyo dalgalarıyla haberleşen dronları kolayca etkisiz hale getirebiliyor. 

Rus ordusu cepheye yeterli miktarda elektronik harp aygıtı sevk edemediği için her gün 1000'e yakın askerini kaybediyor.

Ukrayna dronları karşısındaki çaresizlik o denli büyük ki Ruslar, dronlardan korumak istediği tank ve zırhlı araçlarını demir kafesin içine sokmaya başladı. Bombalı dronun ilk darbesinden sakınma amaçlı bu tedbirler bazen ahşap baraka şekline dönüşerek gülünç manzaralar ortaya çıkarıyor. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE ELEKTRONİK HARP DERSİNE ÇALIŞTI

Türkiye ise modern savaşın en önemli gereçleri haline gelen dronlarla mücadele konusunda önemli dersler aldı. Elektronik harp konusunda onlarca yıldır nitelikli aygıtlar üreten ASELSAN; KORAL, REDET, SANCAK ve SÖKMEN gibi araçlara EJDERHA'yı ekledi. 

İlk kez geçtiğimiz yılki IDEF fuarında kamuoyuna tanıtılan EJDERHA, düşmana ait el yapımı patlayıcı, elektronik sistem ve dronları çalışamaz hale getiriyor. 

EJDERHA'nın elektronik harp kudretinin boyutları ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol tarafından paylaşılan bir sunum sırasında ortaya çıktı. Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini paylaştı.

Yayınlanan test görüntüsünde, sıklıkla bomba taşıma ya da hedef tespitinde kullanılan 'DJI' tipi bir dron, sorunsuz biçimde uçtuğu esnada, 500 metre mesafedeki EJDERHA aygıtının çalıştırılmasıyla birlikte kendini bir anda yerde buluyor. EJDERHA tipi EH aygıtları, düşmana ait uçan cisimleri sadece düşürmekle kalmıyor; kimi zaman kontrolünü de ele geçirebiliyor.

Elektronik harp sistemi EJDERHA

20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık son imzayı attılar 20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

EJDERHA DARBELERİYLE GÖKYÜZÜ GÜVENLİ

Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilen EH sistemlerinin son aşamalarından biri olan EJDERHA, elektronik devre içeren her türlü sivil/askerî aracı durdurma kapasitesine sahip. 

Özel tasarım anten/reflektör seti kullanarak tek darbe veya birçok darbe aracılığıyla kısıtlı bir süre boyunca yüksek güçlü elektromanyetik (EM) ışıma yapan EJDERHA, düşman cihazlarını çalışamaz hale getirebiliyor.

Yüksek güçlü mikrodalga kaynaklarınca üretilen elektromanyetik enerji, hedef alınan elektronik cihazların çalışmasının engellenmesi, hatalı çalışmaya sevk edilmesi veya hasara uğratılmasını hedefliyor. 

Elektronik harp sistemi EJDERHA

Her türlü hava hedefini elektromanyetik spektrum (tayf) oluşturarak sinyallerle uzaktan durdurabilen EJDERHA, Türk mühendislerinin çığır açan teknoloji harikalarından biri olarak görülüyor. 

Yeni nesil teknolojilerle konvoy koruma/intikal faaliyetleri için fark yaratan EJDERHA, taktik tekerlekli zırhlı/paletli araçlara entegre edilebilen sistemle insanlı ve insansız (uzak komutayla) kontrol edilebiliyor. Böylece saha koşullarında zengin bir kullanım senaryosu sunulmuş oluyor.

Habere Tepki Ver

36

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading