Yandex Metrica

Sitede Ara

Yumurtayı bu şekilde pişirince tüm faydası gidiyor! Meğer yıllardır yanlış yiyormuşuz

Kahvaltı denilince akla gelen ilk üç malzemeden biri yumurta. Ancak son yıllarda protein deposu bu yiyecekle ilgili birçok farklı tartışma var. Kimi yumurtanın pişirilme yönteminin sağlıklı özelliklerini direkt etkilediğini iddia ederken kimi ise bunu bir anlam ifade etmediğini söylüyor. İşte yumurta ile ilgili son yıllarda yapılan araştırmaların analizleri. 

Sağlık

06.05.2024, 09:59

Vücut için oldukça faydalı bir besin olan yumurta az kalorili ancak bol protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ ile dolu.

Ancak bu konuda onları nasıl pişirdiğiniz büyük önem taşıyor. 

Çalışmalar, ısıtıldığında yumurtaların daha sindirilebilir hale geldiğini gösteriyor. 

Bir araştırma, insan vücudunun pişmiş yumurtadaki proteinin yüzde 91'ini kullandığını, çiğ yumurtadaki proteinin ise yalnızca yüzde 51'ini kullandığını ortaya koydu. 

Sindirilebilirlikteki bu değişiklik, ısının proteinlerde yapısal değişikliklere neden olması sebebiyle yaşanıyor. 

Çiğ yumurtalarda büyük protein bileşikleri birbirinden ayrılıyor ve karmaşık, dönen yapılar halinde sarılıyor.

Proteinler ısıtıldığında onları bir arada tutan bağlar kopuyor ve etraflarındaki diğer proteinlerle yeni bağlar oluşturuyor.

Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp diye kesiyor! Altıncı aydan itibaren kullanılıyor Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp... Haberi Görüntüle

VÜCUT DAHA KOLAY SİNDİRİYOR

Yeni formun vücut tarafından sindirimi daha kolay oluyor. 

Hatta bu değişikliklerin, yumurtalar pişirildiğinde beyaz ve yumurta sarısının kıvamının kalın bir jelden esnek ve sert bir forma değişmesiyle meydana geldiğini görebilmek mümkün.

Yumurta, yağ ve şeker metabolizmasında kullanılan önemli bir besin maddesi olan biyotin açısından iyi bir kaynak. 

B7 veya H vitamini olarak da biliniyor. 

Çiğ yumurtalarda avidin adı verilen beyaz bir protein biyotine yapışıyor ve vücudunuzun onu sindirmesini imkansız hale getiriyor. 

Ancak yumurtalar pişirildiğinde ısı, artık biyotine bağlanmayan avidinde yapısal değişikliklere neden oluyor. 

Bu, vücudun biyotini emmesine izin veriyor.

Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü! En önemli belirtisi... Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü!... Haberi Görüntüle

YAĞDA PİŞİRMEK A VİTAMİNİNİ AZALTIYOR

Bu arada yapılan başka bir çalışma, yumurtayı pişirmenin A vitamini içeriğini yaklaşık yüzde 17-20 oranında azalttığını gösteriyor. 

Pişirme ayrıca yumurtalardaki antioksidan miktarını yüzde 6 ila 18'e kadar azaltabiliyor.

Pişirme süresi ne kadar kısa olursa yumurtanın içindeki besinler o kadar uzun süre korunuyor. 

Araştırmalar, yumurtaların 40 dakika pişirildiğinde D vitamininin yüzde 61'ini kaybedebileceğini, daha kısa süre kızartıldığında veya kaynatıldığında bu oranın yüzde 18 olduğunu gösteriyor.

Büyük bir yumurta yaklaşık 212 mg kolesterol içeriyor. 

Ancak yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde kolesterol oksitleniyor ve oksisterol olarak bilinen bileşikleri üretiyor.

Bu, bazı insanlar için endişe kaynağı çünkü kandaki bu oksitlenmiş kolesterol ve oksisteroller, kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. 

Uzmanlara göre yumurtaları daha da sağlıklı hale getirmenin bazı yolları var. 

Eksikliği de zararlı fazlalığı da! Gün içinde ne kadar protein almalısınız? Beslenme uzmanları ihtiyacınız olan protein miktarını açıkladı Eksikliği de zararlı fazlalığı da! Gün içinde ne kadar protein... Haberi Görüntüle

DÜŞÜK KALORİLİ BİR YÖNTEM DENEYİN

Diyetinizdeki kalorileri azaltmaya çalışıyorsanız, haşlanmış olanı seçin. 

Bu pişirme yöntemi ekstra yağdan kalori eklemiyor ve yemeğiniz kızarmış yumurta veya çırpılmış yumurtaya kıyasla daha az kaloriye sahip oluyor.

Çocuğunuz yumurta yediğinde hapşırmaya mı başlıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız Çocuğunuz yumurta yediğinde hapşırmaya mı başlıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız Haberi Görüntüle

SEBZELERLE BİRLEŞTİRİN

Yumurtalar sebzelerle çok lezzetli bir şekilde birleştikleri için daha fazla sebze tüketmek ve yemeğinize ekstra lif ve vitamin eklemek iyi bir fırsat.

Omega 3 nedir? Omega 3 takviyeleri ne işe yarar? Omega 3 takviyeleri herkes tarafından kullanılır mı? Omega 3'ün yan etkisi var mı? Omega 3 nedir? Omega 3 takviyeleri ne işe yarar? Omega... Haberi Görüntüle

FAZLA PİŞİRMEYİN

Yumurtaları ne kadar uzun süre ve yüksek ısıda pişirirseniz, besin değerlerini o kadar kaybedebilirsiniz. 

Aynı zamanda içerdikleri oksitlenmiş kolesterol miktarını da artırmış olursunuz. 

Bağırsağa kalkan olan vitamin açıklandı! Kanserden koruduğu ortaya çıktı Bağırsağa kalkan olan vitamin açıklandı! Kanserden koruduğu ortaya çıktı Haberi Görüntüle

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

YUMURTA KALP KRİZİNE YOL AÇAR MI?

Öte yandan yıllardır yumurtanın protein deposu olduğu ve mutlaka her gün tüketilmesi yönünde telkinlerde bulunan bazı bilim adamları yön değiştirmişe benziyor. 

Zira uzmanlar yumurtada bulunan kolin isimli maddenin kan pıhtıları, felç ve kalp krizine neden olabileceğini iddia ediyor. 

Araştırmacılar bağırsaklardaki bakterilerin, kan trombositlerini bir araya toplayarak kan pıhtısı oluşturmaya teşvik eden bir bileşik üretmek için kolin ile etkileşime girebileceğini öne sürüyor. 

Ekip çalışmaları kapsamında, kolinin bağırsak bakterileri ile etkileşime girerek TMAO adlı bir madde ürettiğini gözlemledi.

Trimetilamin N-oksit anlamına gelen madde, bağırsak bakterileri bir dizi diyet besinini parçaladığında üretiliyor. 

25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma öldürür mü? Sıtma vakaları en çok hangi ülkede görülüyor? 25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir?... Haberi Görüntüle

KALP HASTALIKLARI RİSKİ ARTIYOR

Araştırmacılar, vejetaryenlere oral kolin takviyesi sağladı.

Kolin takviyesinden sonra her iki grup da TMAO'nun plazma seviyelerinde 10 kat artış gösterdi. 

Ayrıca trombotik olaylar için bir risk faktörü olan trombosit yanıtında bir artış görüldü. 

Kandaki bu maddenin yükselmesi kardiyovasküler hastalık riskini yükseltiyor. 

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

Doktor mıknatısla kanıtladı: Afrika çölünden ağır metal yağıyor Doktor mıknatısla kanıtladı: Afrika çölünden ağır metal yağıyor Haberi Görüntüle

İSPANYOL ARAŞTIRMACILAR DA YUMURTAYI ARAŞTIRDI

Daha fazla yumurta yemenin sağlıklı bir vücut elde edilmesine yardımcı olacağına ikna olan İspanyol araştırmacılar ise, yumurta yemenin diyet veya vücut kompozisyonunu etkileyip etkilemediğini görmek için 355 üniversite öğrencisinin vücut kompozisyonunu karşılaştırdı. 

Ceviz sütünün faydaları nelerdir? Ceviz sütü ne işe yarar? Ceviz sütü nasıl yapılır? Yan etkisi var mı? Ceviz sütünün faydaları nelerdir? Ceviz sütü ne işe yarar? Ceviz... Haberi Görüntüle

NASIL PİŞİRİLDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL

Çalışmadaki tüm yetişkinler 18 ila 30 yaşları arasındaydı.

Vücut Kitle Endeksi için boy ve kilo ölçümleri ile bel çevresi kaydedilen katılımcılar, ne sıklıkta yumurta yediklerine göre gruplara ayrıldı. 

Haftada birden az, bir ila dört kez ve en az beş. 

Çalışma, yumurtaların nasıl pişirildiğini kaydetmedi. 

Bu nedenle omlet veya haşlanmış yumurta yemeniz önemli değil.

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

GÜNDE EN AZ 5 YUMURTA

Veri analizi, günde en az beş kez yumurta yiyenlerin, diğer iki gruba göre vücut kitle endeksinin ve yağ yüzdelerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösterdi. 

Örneğin, haftada dört yumurta yiyen grupta bu endeks 23.5'in hemen altında, bir yumurtadan daha az yiyen grupta ise 22.5 civarındaydı. 

Ayrıca, yaş ve cinsiyete göre, en az yumurta yiyenlerin bel-boy oranı neredeyse her gün yumurta yiyen grupta 0.45'e kıyasla beşin hemen altındaydı. 

Bunları elli yaşından itibaren mutlaka kullanmalısınız! İşte en etkili 12 takviye ve kullanım amaçları Bunları elli yaşından itibaren mutlaka kullanmalısınız! İşte en etkili 12... Haberi Görüntüle

YUMURTA PROTEİN KAYNAĞI

Araştırma kapsamında protein ve kalori alımını hesaplaması da yapıldı. 

Bu analiz, büyük bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içerdiğinden, yumurtaların faydalarının yalnızca proteinlerinden elde edildiğini gösterdi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading