Yandex Metrica

Hemoglobin nedir? Hemoglobin yüksekliği tehlikeli mi? Hemoglobin neden yükselir?

Kandaki bir protein olan hemoglobin bazen düşük bazen ise yüksek olabiliyor. Düşük hemoglobin anemiye yol açarken yüksekliği ise kansere işaret ediyor. İşte daha çok erkeklerde görülen hemoglobin yüksekliğinin belirtileri.

Sağlık

03.05.2024, 21:22

Kandaki kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir madde olan hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veriyor. 

Demir açısından zengin bir protein olan bu madde bazen testlerde düşük çıkabiliyor. 

Ünlü profesör mide koruyuculara karşı uyardı! Kullanıyorsanız bu riski göze alın Ünlü profesör mide koruyuculara karşı uyardı! Kullanıyorsanız bu riski göze... Haberi Görüntüle

DÜŞÜK HEMOGLOBİN ANEMİYE İŞARET EDİYOR

Düşük hemoglobin seviyeleri ise genellikle kişinin anemisi olduğunu gösteriyor. 

Zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi ve soluk cilt aneminin en önemli belirtileri. 

Bunun aksine zaman zaman hemoglobin yüksekliği de görülebiliyor. 

Arabanızı yıkarken sakın bunları kullanmayın! Körlüğe ve kısırlığa sebep oluyor Arabanızı yıkarken sakın bunları kullanmayın! Körlüğe ve kısırlığa sebep oluyor Haberi Görüntüle

Gözleriniz bu renkteyse sakın gözlüksüz dışarı çıkmayın! Güneş ışınlarına karşı en savunmasız renk olduğu ortaya çıktı Gözleriniz bu renkteyse sakın gözlüksüz dışarı çıkmayın! Güneş ışınlarına karşı... Haberi Görüntüle

YÜKSEK HEMOGLOBİNİN SEBEBİ NE?

Çoğunlukla yüksek rakımlarda yaşayan ve sigara içen kişilerde normalden daha yüksek hemoglobin seviyeleri görülebiliyor. 

Bir kemik iliği bozukluğu, Anabolik steroidler gibi ilaçlar, düşük kan oksijen seviyeleri ve KOAH, amfizem veya pulmoner fibroz gibi ileri derece akciğer hastalıkları hemoglobin yüksekliğine yol açabiliyor. 

Uzmanlar ayrıca yüksek düzeyde hemoglobinin kansere işaret edebildiğini belirtiyor. 

Çocuğunuz yumurta yediğinde hapşırmaya mı başlıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız Çocuğunuz yumurta yediğinde hapşırmaya mı başlıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız Haberi Görüntüle

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Terapist Elzara Temirbaeva oksijenle beslenmesi gereken kas kütlesinin erkeklerde daha fazla olması nedeniyle genellikle hemoglobinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. 

Kadınlarda ise adet döneminde aylık kan kaybı nedeniyle bu değer düşük oluyor. 

Tırnakta sararma ve kırılmalara yol açıyor! İşte tırnak mantarı riskinin en yüksek olduğu yer Tırnakta sararma ve kırılmalara yol açıyor! İşte tırnak mantarı riskinin... Haberi Görüntüle

HEMOGLOBİN YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NE?

Yüksek seviyenin en önemli belirtileri ise performansta azalma, uyuşukluk ve yorgunluk, baş dönmesi, ayrıca karın, eklemler ve kafada ağrı. 

Diğer bir semptom ise küçük bir yaralanmadan sonra bile ortaya çıkan geniş kanamalar.

Screen Shot 04-28-24 at 11.54 PM.JPG

Temirbaeva bazen susuzluk veya gıda zehirlenmesi nedeniyle seviyelerin arttığını da belirtiyor. 

Hemoglobin artışının olası nedenleri arasında hematopoetik sistem hastalıkları, kalp ve solunum yetmezliği, bazı kanserler ve aşırı demir yükü sayılabiliyor. 

Uzman, belirtilerin ortaya çıkması durumunda genel kan testi yaptırılması ve bu proteinin düzeyine bakılması gerektiğini vurguluyor. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading