Yandex Metrica

Sinema yasağından kırmızı halıya: Suudi Arabistan beyaz perdeyi keşfetti!

Sinema yasağından kırmızı halıya: Suudi Arabistan beyaz perdeyi keşfetti!

Onlarca yıl film gösterimlerinin yasak olduğu Suudi Arabistan, şimdi oyuncu ve yönetmenlerin ayakları altına kırmızı halı seriyor. Kızıldeniz Film Festivali dünya yıldızlarını ağırladı.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:25

Suudi Arabistan, 2018 yılında sinema yasağının kaldırılmasıyla birlikte film dünyasına hızla adapte oluyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetiminde gerçekleşen 'normalleşme' adımları kapsamında bir dizi ılımlı icraata imza atan ülkede şimdi film festivali bile düzenleniyor. 

Kızıldeniz kıyısındaki Cidde, Suudi Arabistan tarihinin en büyük film festivaline ev sahipliği yapıyor. Festival Direktörü Muhammed el-Türki, Fransız medyasına verdiği demeçte "Tarihi bir gün yaşıyoruz" yorumunda bulundu. 

Formula-1 Grand Prix'ine de ev sahipliği yapan kent, şimdi film festivaliyle bambaşka bir havaya büründü. Cidde Film Festivali kapsamında 67 ülkeden 30'dan fazla dilde 138 adet uzun ve kısa metraj film gösterilecek. 

HAYAL BİLE EDİLEMEZDİ 

Suudi aktrist İlham Ali, kırmızı halıda yürüdükten sonra şu ifadeleri kullanıyor: "Bu bir dönüm noktası... Ancak daha fazlasını istiyoruz!" Festivale Catherine Deneuve, Hilary Swank, Vincent Cassel, Clive Owen, Candice Swanepoel ve Irina Shayk gibi ünlü oyuncular da katıldı. 

Festivaldeki isimlerden Mısırlı sanat eleştirmeni Muhammed Abdurrahman, Suudi Arabistan'da film festivali düzenleme düşüncesinin bundan 5 yıl önce hayal bile edilemeyeceğini belirtti. 

40 milyon nüfuslu ülkede birkaç yıl içinde 2 bin 600 adet sinema salonu açılabileceği ve yıllık gişe pazarının 2030'a kadar 950 milyon dolara ulaşabileceği belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading