Yandex Metrica

Selahattin Demirtaş'ın yeni romanını övmek için sıraya girdiler: Efsun'un dizisi çekilsin!

Selahattin Demirtaş'ın yeni romanını övmek için sıraya girdiler: Efsun'un dizisi çekilsin!

"Apo'nun heykelini dikeceğiz" sözleriyle hatırlanan Selahattin Demirtaş, cezaevinde yazdığı romanlarla takipçilerinin gündeminde. Demirtaş'a kitabının tanıtımı konusunda büyük destek veren 'dostları'nın, onu Dostoyevski ile kıyaslamasına ramak kaldı!

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:16

'Kobani Olayları' diye bilinen katliam zincirinin fitilini ateşlediği gerekçesiyle Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hapishanede yazdığı romanlarla gündemde. 

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin eski eşbaşkanı Demirtaş, son yayınlanan 'Efsun' adlı romanının reklamı konusunda pek çok 'dostundan' destek görüyor. 

Demirtaş kampanyasını en çok sahiplenen haber sitelerinden biri T24. Site yazarlarından Mahmut Temizyürek, Demirtaş'ın her karaktere kendi üslubunu kazardırmayı başardığını belirterek onu şöyle övüyor: "Selahattin Demirtaş’ın içindeki iştahlı 'edebiyat kurdu' dört duvarı aşındırıp yeni bir yarık açıyor ve onu bir kez daha dışarı çıkarıyor."

T24'ün başka bir yazarı, Behçet Çelik ise kitaptaki olay örgüsünü yüceltiyor. Romandaki tebessüm ettirme gücüne, karakterlerin sahiciliğine vurgu yapan Çelik, Demirtaş'ın gündelik konuşma diline hakim olduğunu överek, romandaki ana-oğul sevgisinin ifade ediliş tarzını Sait Faik hikayelerine benzetiyor. 

"EDEBİYATIN USTA KALEMİ!"

T24'ün başlattığı kampanyayı devam ettirip vites yükselten isimse sanatçı Zülfü Livaneli oldu. Edebiyata yeni adım atmış yazarlara ait eserlerin tanıtımına dair şimdiye dek sahneye çıktığına pek şahit olmadığımız Livaneli, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabındaki mesajında Demirtaş'ı övdü ve ondan 'edebiyatımızın usta kalemi' şeklinde bahsetti. 

"Demirtaş'ın son romanını zevkle okuyorum. Zor koşullarda, uzun sürelerde verdiği, insancıllık ortak temalı, 4 eserini de okumanızı öneriyorum. Giderek gelişen bir dil ve derinleşen konular" diye yazan Livaneli, bu ifadelerinden ötürü pek çok hayranından tepki gördü. Livaneli, yoğun eleştirilere rağmen Demirtaş konusunda geri adım atmadı.

Demirtaş'a övgü kampanyasını fondaş medyanın öncü platformları devam ettiriyor. Bunların başında, Nadire Mater ile Ertuğrul Kürkçü yönetimindeki bianet.org sitesi geliyor. ABD ve Avrupa ülkelerince 2004 yılından beri fonlanan, sadece İsveç'ten son 14 yılda 7 milyon 672 bin dolar para alan 'sosyalist' Bianet, "Çünkü yazmak Efsun'ludur" başlığıyla hem Demirtaş hem de kitabını öve öve bitiremedi. 

FONDAŞ MEDYA YERE GÖĞE SIĞDIRAMADI

Efsun romanına ilişkin tanıtım haberinde Sevilay Çelenk, şunları yazdı: "Her kurmaca eserin su gibi okunduğu söylenemez ve okunması da gerekmez zaten. Kurmaca adı üstünde 'dünyalar kuracak' bir ufuk ve odaklanma gerektirir. Başka başka dünyalar hem de... Selahattin Demirtaş da bir başkasıyla paylaştığı küçük hücrede kocaman dünyalar kurmuş yine." 

Fondaş Bianet'in görevini tamamlamasının ardından kampanya başka bir fondaşa, Ruşen Çakır yönetimindeki Medyascope'a devredildi. CIA bağlantılı bir Amerikan vakfından 476 bin dolar para aldığı ortaya çıkan ve bu akçeli işleri "İyi gazetecilik yapıyoruz" diyerek savunan Çakır, Demirtaş'la röportaj yapması için bir muhabirini görevlendirdi. 

Demirtaş'a muhabirin sorduğu ilk soru ise ilginç: "Erkek şiddetine maruz bırakılan, katledilen kadınlar, sömürülen işçiler, Türk aile yapısının yaraladığı çocuklar... Efsun'u okurken yolumuz neden bu kadar yaralı hikâyeyle kesişiyor?" diye soruyor Edanur Tanış. Bu soruyla fitili ateşlenen Selahattin Demirtaş, toplumda bulunduğunu iddia ettiği 'eril anlayışa', 'erkek egemenliğine' veriştiriyor. 

ÖZERKLİKTEN SONRA ŞİMDİ KAFAYI ERİLLİĞE TAKTI

Feminist eylemleri 'kitlesel özgürlük hareketi' şeklinde tanımlayan Demirtaş, "Eril zihniyette ne kendinizi ne kendiniz dışındakileri özgür bireyler olarak düşünebilirsiniz, özellikle de kadın cinsini 'erkekliğin' ispatı, devamı, varlığı açısından ezilmesi gereken 'Allah'ın lütufları' olarak görürsünüz. Bu düşünce sistemi kapitalizmin de ilham kaynağıdır, diktatörlüklerin de... Kadınlarla omuz omuza özgürlük mücadelesinin içinde olmak en doğru tarihsel tutumdur bence" diyor. 

Demirtaş, bir süre önce Gazete Duvar adlı fondaş sitede Efsun kitabına övgüler dizen Yiğit Bener'e saygılarını sunuyor. Onun yazısını okurken çok duygulandığını söylüyor.. 

TUTMAYIN MURAT BELGE'Yİ! "DİZİSİ ÇEKİLSİN"

Demirtaş'ın kitabı hakkındaki bu, 'zamana yayılmış' tanıtım kampanyasında vazife üstlenen son isim gazeteci-yazar Murat Belge oldu. "Selahattin Demirtaş'ı siyaset adamı olma dışında başarılı bir edebiyatçı olarak da tanımış oldum" diyen Belge, Demirtaş hakkında olumlu önyargılara sahip olduğunu belirterek şöyle diyor:

"Selahattin Demirtaş yığınla olumlu özelliği kendinde toplamış bir kişi. Zeki ve akıllı, ancak zekâsını ve aklını iyilik için yoran bir kişi. Genç yaşta bayağı olgun. Dürüst. Mizah yeteneği var; gülmeyi ve güldürmeyi seviyor. Beceriyor da. Bunlara ek, dediğim gibi sanata, edebiyata yatkın. (...) Şimdi hikâyelerini okuyacağım—büyük bir haksızlık yaşayan bir siyasi önder olarak değil, iyi bir edebiyatçı olarak." 

Belge, yeni bir teklif de ortaya atarak, Demirtaş'ın kitabının dizi olarak ekranlara gelmesi tavsiyesinde de bulunuyor: "Sözüne güvendiğim biri 'Çok iyi dizisi yapılabilir' dedi ki sanırım haklı..."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading