Yandex Metrica

Nemrut Kalderası UNESCO'nun Jeopark Ağı'na dahil edilecek

Nemrut Kalderası UNESCO'nun Jeopark Ağı'na dahil edilecek

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Kalderası ve çevresi dünyaya tanıtılacak.

Kültür / Sanat

16.05.2024, 15:01

Bitlis'in Tatvan ilçesi birçok doğal güzellik barındırıyor. İlçede her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğryana 2 bin 250 metre rakımdaki Nemrut Kalderası'nın UNESCO'nun Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Önemli destinasyonlardan biri olan Nemrut Krater Gölü ve çevresinin dünyaya tanıtılması planlanıyor.

Bitlis Eren Üniversitesi tarafından 5 sene önce başlatılan "Bitlis Nemrut-Süphan Potansiyel Jeopark Alanı" projesi kapsamında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör ile BEÜ'den akademisyenler, Nemrut Gölü ve çevresinde araştırmalarına devam ediyor.

Eşsiz manzarasının yanı sıra bünyesindeki sıcak ve soğuk gölleri, buhar bacası, buz mağarası ve biyoçeşitliliğiyle öne çıkıyor. Akademisyenler kalderanın taş ve toprak yapısı, bitki örtüsü ve jeomorfolojik özelliklerini tespit etmek için çalışmalar yürütüyor.

Bilimsel çalışmalar neticesinde hazırlanacak raporlar doğrultusunda Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut'un Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için UNESCO'ya başvurulacak.

TÜRKİYE'DEKİ İKİNCİ JEOPARK OLACAK

AA'nın haberine göre BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, akademisyenlerin Nemrut Kalderası ve çevresinde bilimsel çalışma yaptığını kaydetti. Nemrut'un jeopark olabilmesi için bazı uygulama alanlarının oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Elmastaş, şöyle konuştu:

"Yeni bir proje geliştirilerek doğal ortama zarar vermeden yollar, patika yollar ve jeosit alanların belirlenmesi gerekiyor. Bunlar bittikten sonra UNESCO'ya başvurulacak. 2022 yılında UNESCO'ya başvurmayı planlıyoruz. 2023'te de problem olmazsa UNESCO burayı denetleyecek ve o zaman listeye alacak. Listeye aldığında uluslararası düzeyde bir jeopark unvanını kazanacak. Türkiye'de şu anda jeoparkın tek bir örneği Kula Jeoparkı'dır. Bu çalışmayı sonuçlandırabilirsek Nemrut Kalderası ülkemizdeki ikinci jeopark olacak."

Elmastaş ayrıca jeoparkın Türkiye'da turizm alanında ciddi bir gelişmeye öncülük edeceğini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading