Yandex Metrica

İngiliz BBC, İran halkını Teşkilat dizisiyle kışkırttı

İngiliz BBC, İran halkını Teşkilat dizisiyle kışkırttı

İngiliz BBC yayın organının Farsça servisi, MİT mensuplarının görevlerini konu alan Teşkilat'a dair geniş bir analiz yayınladı. Haberde Ankara'nın Suriye'ye yönelik hedeflerine vurgu yapılması dikkat çekti.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 17:37

İngiliz yayın organı BBC, İran halkını Türkiye'ye karşı kışkırtmak için Teşkilat dizisini seçti. TRT'de pazar akşamları milyonları ekrana kilitleyen Teşkilat'a dair geniş bir analiz yayınlayan BBC Farsça servisi, "Türkiye, güvenlik dizisi Teşkilat'la neyi amaçlıyor?" başlıklı haberinde 'adrese teslim' mesajlar verdi. 

Ankara'nın etkin dış politikasıyla doğru orantılı bir senaryoya sahip dizinin, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının görevlerine odaklandığını ve Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarının operasyon görüntülerine yer verdiğini anlatan BBC, dizi karakterlerinin Suriye'ye ilişkin şu sözlerini öne çıkardı: 

"Türkiye'nin orada ne işi olduğundan bahsediyorlar. İtalya, Fransa, ABD ve Rusya'nın orada ne işi var peki? Çin'in orada ne işi var? Suriye dediğimiz yer, son yüzyıla kadar bizim vatanımızdı."

Bu hatırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mart 2020'deki bir konuşmasında söylediği şu sözlere de haberde yer verildi: "Türkiye'nin Suriye'de ne işi olduğunu soruyorlar ama bu soruyu başka ülkelere sormuyorlar."

Farsça hazırlanan haberde BBC, Suriye'deki İran etkisinden ve Tahran destekli terörist grupların katliamlarından tabii ki bahsetmedi. 

Teşkilat'taki 'El Fadi' karakterinin Muhammed Dahlan'ı sembolize ettiği iddiası Türk basınında haberlere konu olmuştu.

EL FADİ-DAHLAN İLİŞKİSİ 

BBC haberinde dikkat çekilen unsurlardan biri de Teşkilat'ta işlenen küresel şirket taşeronu 'El Fadi' karakteri oldu. El Fadi'nin Filistin kamplarında büyüdüğünü ve İsrail hapishanelerinde devşirildiğini, dolayısıyla bu hikayenin Filistin asıllı terör baronu Muhammed Dahlan'la birebir örtüştüğünü hatırlatan İngiliz yayın organı, 15 Temmuz darbe girişimini finanse edenler arasında bulunduğu için Ankara'nın Dahlan hakkında kırmızı bültenle yakalama talebi yayınladığını anımsattı. 

Dizinin baş karakteri Serdar'ın, Almanya'da NeoNazi'ler tarafından kundaklanan bir evde ailesini kaybettiğini, bu olayın muhtemelen 1993'teki Solingen saldırısına atıf olduğuna işaret eden BBC, Serdar'ın daha sonra bölgedeki Türk diplomat tarafından MİT'e ajan olarak sokulup yetiştirildiğini yazdı. 

ANKARA'NIN KÜLTÜR FETİHLERİ

BBC'nin sosyal medya analiz sitelerinden derlediği bilgiye göre Teşkilat, yayına girdiği mart ayından bu yana 620 bin Twitter mesajına konu oldu. YouTube'da ise milyonlarca kişi tarafından izlendi. Twitter ve Facebook'ta Teşkilat hakkındaki yorumlardan da bahseden BBC, "Dizinin verdiği ana mesaj: Türk hükümetiyle asla çatışmayın", "Dizi bütünüyle AK Parti'nin propagandasından ibaret" gibi ifadelere haberinde yer verdi. 

BBC'ye göre, Osmanlı'nın kuruluş hikayesi olan 'Diriliş', Kıbrıs Türklerini kurtarmaya yönelik sürecin anlatıldığı 'Bir Zamanlar Kıbrıs', Mavi Vatan politikasıyla uyumlu olacağı göze çarpan ve yakında yayına girecek olan 'Barbaros' gibi diziler Türkiye'nin bölgedeki kültürel hakimiyetini artırmaya hizmet ediyor. MİT mensuplarının mücadelesini konu alan Teşkilat da bu serinin halkalarından biri. 

PKK'lı teröristlerce şehit edilen Eren Bülbül'e dair Teşkilat mesajı da BBC tarafından es geçilmemiş. Dizi karakteri Serdar'ın uçakta Eren adlı çocukla konuştuğunu hatırlatan BBC şu ifadeleri aynen alıntıladı: "Eren'ler her zaman çok cesur olmuştur. Sen de çok cesursun. Bizimle olduğun için teşekkürler Eren..."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading