Yandex Metrica

Doğu Anadolu'da gezilecek yerler? Doğu'da gezilebilecek birçok tarihi yer var!

Doğu Anadolu'da gezilecek yerler? Doğu'da gezilebilecek birçok tarihi yer var!

Rotasını yurdun doğusuna doğru çevirmek isteyenler birden çok seçeneğe sahip. Van Gölü'nde tekne turu yapabilir, Ağrı Dağı'nın eteklerinden manzara izleyebilirsiniz. Nemrut Krater Gölü'nü keşfetmeği de tercih edebilirsiniz.

Kültür / Sanat

25.02.2024, 18:30

Doğu Anadolu'da gezilecek yerler? Hangi doğu ilinde ne gibi tarihi eserler var? İşte merak edilen bu soruların cevapları

Doğu Anadolu Bölgesi, tarihi ve turistik olarak çok önemli yerlere ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında buraya bir gezi yapacaksanız eğer şelale, ada, saray, kale ve tarihi kiliseler görmeye hazır olun...

DOĞU ANADOLU'NUN İNCİSİ: VAN

Bildiğiniz gibi bölge içinde Türkiye'nin en büyük gölüne sahip olan ili Van bulunuyor. 

GÖL İÇİNDE ADA, ADA'DA İSE TARİHİ KİLİSE

Bu büyükşehiri özel kılan sadece göl değil elbette. Göl içinde yer alan Akdamar Adası, kent merkezine 47 kilometre mesafede, göl kıyısından dört kilometre içeride yer almakta.

YILDA BİR İBADETE AÇILIYOR: AKDAMAR KİLİSESİ

Yılda bir kez ibadete açılan Ermenilerin yaptığı bin 100 yılık tarihi Kutsal Haç Kilisesi de adada bulunuyor. Bahar aylarında badem ağaçlarının çiçek açtığı ada, yeşil örtüsüyle Van Gölü’nün maviliği ve dağlardaki beyaz kar örtüsünü birleştiren apayrı bir güzelliğe sahip.

ANİ HARABELERİ ROTANIZDA YER ALMALI

1996 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Ani Harabeleri de Doğu Anadolu'nun önemli tarihi kalıntılarından. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan, bir zamanların zengin ve ihtişamlı kenti Ani’den kalan Ani Harabeleri ihtişamlı kent kapıları, kiliseler, katedraller, saraylar ve kervansaraylara sahip.

BÜYÜK İSKENDER CENNETİ: NEMRUT KRATER GÖLÜ

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Bitlis İli Tatvan İlçe sınırları içerisinde yer alıyor.

SICAK VE SOĞUK GÖLLER BİR ARADA

Nemrut Krateri’nde, sıcak ve soğuk göllerin bir arada bulunması, tek başına şaşkınlıkla birlikte hayranlık uyandıracak bir durum. Gölde yaz aylarında düzenlenen konserler, yüzme yarışları, yelken gösterileri de ilginizi çekebilecek diğer etkinlikler.

İSHAKPAŞA SARAYI: AĞRI 

Burası, Doğubayazıt’ın 7 kilometre güneydoğusunda, Eski Beyazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş bir saray. Zamanının en modern ve ileri anlayışı ile yapılmış ve genel hatlarıyla Türk kültürünün özelliklerini taşıyor. 

GÖRÜLMEYE DEĞER TARİHİ MİRAS

Bir Osmanlı Dönemi Yapısı İshak Paşa Sarayı görkemli özel mimarı yapısı, anıtsal taç kapıları, haremi, selamlığı, cami ve yüzlerce odası ile görülmeye değer bir şaheserdir... 

ERZİNCAN'IN SERİNLİK KAYNAĞI: GİRLEVİK ŞELALESİ

Erzincan’ın güneydoğusunda bulunan Girlevik Şelalesi, doğal serinliği ve güzelliği ile ünlü bir mesire yeridir. Suyun kışın donmasıyla oluşan sarkıtlarda tırmanıcılık; yazın soğuk sularında serinleme imkanı sunan Girlevik Şelalesi, birçok yerli ve yabancı turisti bölgeye çekmekte.

BİNGÖL'ÜN DOĞAL GÜZELLİĞİNİ KEŞFEDİN

Yüzen Adalar olarak bilinen krater gölü, Bingöl’ün Solhan ilçesinin Hazarşah köyü Aksakal mezrasında yer alıyor.

ADACIKLAR HAREKET EDİYOR

Krater gölünün ortasında yer alan üzeri otlarla örülü üç minik adacık, göl üzerinde serbestçe hareket edebiliyor. Karayla bağlantısı olmayan toprak parçası üzerinde yer alan otların kökleri toprağı öyle bir sarmalamış ki kökler ve toprak yekpare olup adacıkları oluşturmuş.

İHTİŞAMLI HARPUT KALESİ

1515 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçmiş olan Harput Kalesi Doğu Anadolu'da görülmesi gereken yerlerden. 

KALENİN HARCINDA SÜT KULLANILMIŞ

Yapımı sırasında yaşanan su kıtlığı nedeniyle, zamanın hükümdarının emriyle harcın hazırlanmasında su yerine süt kullanıldığı rivayetleri anlatılan kaleye, “Süt Kalesi” de deniliyor.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

Yolu Erzurum'a düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında Çifte Minareli Medrese geliyor. Erzurum'un sembolü haline gelen medrese bir Selçuklu eseri.

Minarelerde turkuaz rengiyle dikkat çeken panonun içinde Arapça "Allah" yazmakta. Medrese, günümüzde hem müze hem de resim sergi salonu olarak hizmet veriyor. 

VE HEYBETLİ AĞRI DAĞI!

Gerek konumu gerek yapısıyla ünlü bir dağ olan Ağrı Dağı, 5.137 metrelik rakımla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek dağı ve aynı zamanda dünyanın en büyük volkanik dağı. Ağrı Dağı, yüksekliği, buzulları, rengarenk çiçekli çayırları ile ilginç ve çekici bir görünüme sahip...
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading