Yandex Metrica

Black Friday nedir, nasıl ortaya çıktı? Black Friday ne zaman?

Black Friday nedir, nasıl ortaya  çıktı? Black Friday ne zaman?

Black Friday, sSon günlerde reklamlarda sıkça karşılaştığımız kelime oldu. Peki, Black Friday nedir? Black Friday nasıl çıktı? Black Friday ne zaman? Detayları haberimizde...

Kültür / Sanat

27.01.2024, 01:45

Black Friday kavramı son zamanlarda Trendyok, Hepsiburada, N11 gibi alışveriş sitelerinin reklamlarını süslüyor. Birçok kişi bu kavramı duyduğunda Black Friday nedir? Black Friday nasıl çıktı? Black Friday ne zaman? Black Friday nerede ortaya çıktı? Gibi sorulara yanıt aradı. O halde gelin detaylarıyla bu sorulara yanıt arayalım.

BLACK FRİDAY NEDİR?

Black Friday türkçesi Kara Cuma, adından da anlaşılacağı gibi ülkemizle alakalı bir kavram değildir. Ancak globalleşen dünya bu gibi günlerin tüm milletler ile ön planda kutlanmasına neden oluyor.

Black Friday, ABD’de Şükran Günü’nün ardından gelen ilk Cuma günü için adlandırılıyor. ABD halkı için kutsal bir günün ardından gelen Cuma’ya neden kara ismini takmışlardır.  Bu durumun sebebi olarak; 1932 yılından beri Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilen Cuma günü, 1961 senesinden sonra Kara Cuma diye adlandırılmaya başlanmıştır.

BLACK FRİDAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Şükran gününden sonraki Cuma gününde, ABD’deki marketler kepenklerini erken saatte açarlar ve geç saatlere kadar da müşterilerine hizmet verirler. Bu durum böyle devam ederken sonrasında bu yoğun tempoya indirim kampanyaları da eklenmeye başladı.

Yüksek indirimlerin dahil olmasıyla alışverişe ilgi ve talep daha da artmış. 1961 yılında Philadelpihia’da insanlar yoğunluktan nefes alamayacak duruma gelmişler. Trafik nedeniyle araçların hareket edemediği ve yoğunluktan insanların birbirini ezdiği o sene, bu etkinlik Black Friday olarak ismini almış. Black Friday ilk olarak Amerika’da kutlanmaya kutlanıyordu ancak sonrasında bu günü İngiltere ve Kanada’da kutlamaya başladı. Fakat İngiltere ve Kanada’nın Black Friday olarak adlandırdıkları tarih, ABD’deki tarihle aynı değildir.

Bu günde dünyanın önde gelen alışveriş şirketleri önemli indirimler yaparlar. Özellikle Amerika’da bazı mağazalar, ürünlerini maliyetine satarak inanılmaz talep görürler.

BLACK FRİDAY NE ZAMAN '2021'?

Ülkemizde de rağbetin arttığı 'Black Friday' 21 Kasım 2021'de yapılacak.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading